Κοινός σκοπός είναι να δώσουμε το καλύτερο στους συμπολίτες μας, τόνισε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χρίστης Λοΐζίδης, στον πρώτο μεγάλο του απολογισμό από τον διορισμό του.

Σημείωσε πως ενέργειες όπως η αξιολόγηση, η απογευματινή λειτουργία, ο εξορθολογισμός της στελέχωσης, η εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου σε κάθε κλινική, η εφαρμογή Βασικών Δεικτών Απόδοσης, η εφαρμογή σχεδίου κινήτρων, όλα αυτά είναι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της υγείας και την εξυπηρέτησης των ασθενών.

Υπογράμμισε επίσης πως «Δεν μπορεί το 2021 τα νοσοκομεία να κλείνουν στις 3 το μεσημέρι. Διαθέτουν εξοπλισμό, διαθέτουν άρτιο προσωπικό που ξεπερνά τις εφτά χιλιάδες ανθρώπους. Δεν μπορεί ο εργαζόμενος να αναγκάζεται να ζητά άδεια από την εργασία του για να επισκεφθεί το γιατρό του. Είναι προσβολή για τον πολίτη και αναχρονιστική εικόνα για χώρα της Ευρωζώνης».

Σχετικά με την πανδημία ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως:

  • Μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευθεί περισσότεροι από 6.000 ασθενείς, εκ των οποίων περίπου 600 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
  • Σε ελάχιστο χρόνο, ο Οργανισμός κλήθηκε να αναπροσαρμόσει τις υφιστάμενες υποδομές του, αναπτύσσοντας πέραν των 300 κλινών σε κοινούς θαλάμους COVID συμπεριλαμβανομένων και ΜΑΦ και στελεχώνοντας 65 νεοδημηουργημένες κλίνες ΜΕΘ για COVID.
  • Το ποσοστό θνησιμότητας στην Κύπρο παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (γύρω στο 0,46%), γεγονός που την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
  • Σε χρόνο ρεκόρ, 28 μέρες, κτίστηκε στο ΓΝ Λευκωσίας η νέα υπερσύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 28 κλινών που πραγματικά έσωσε ζωές
  • Έγινε η επέκταση του ΓΝ Αμμοχώστου η οποία τελείωσε μέσα στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα.
  • Με στόχο τη συνέχιση των θετικών αποτελεσμάτων, ο Οργανισμός έχει καταρτίσει Σχέδιο Δράσης σταδιακής ανάπτυξης πέραν των 300 κλινών σε κοινούς θαλάμους COVID-19 σε όλα τα νοσηλευτήρια του και 65 ενεργών κλίνων ΜΕΘ, παραμένοντας σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου νέου κύματος.

Την ίδια στιγμή, ο εκσυγχρονισμός και η προσθήκη εξοπλισμού συνεχίζεται κανονικά:

  • Προχωρά η κατασκευή της νέας μονάδας αιμοκάθαρσης στο ΓΝ Πάφου.
  • Κατακυρώνεται σε λίγες μέρες η πρώτη φάση του νέου νοσοκομείου ψυχικής υγείας στην Αθαλάσσα. Επίσης εντός των ημερών κατακυρώνεται και η προσφορά για δημιουργία δομής που θα φιλοξενεί χρόνιους ψυχικά πάσχοντες ασθενείς στα Λατσιά.
  • Για πρώτη φορά το ΓΝ Λεμεσού θα έχει Μαγνητικό Τομογράφο (MRI), έως το τέλος του χρόνου.
  • Κατατέθηκε μέσω του Υπουργείου Υγείας η αίτηση για πολεοδομική έγκριση για την ανέγερση του Κέντρου Υγείας Ακακίου.
  • Τα έργα στο Μακάρειο ξεκινούν στα μέσα του 2022 ενώ το έργο για τη καινούρια μονάδα Θαλασσαιμίας (που θα είναι στο Μακάρειο ) ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσει αρχές του 2022.
  • Ο ΟΚΥπΥ στα επόμενα τρία χρόνια προγραμμάτισε να δαπανήσει 200 εκατομμύρια ευρώ για: αναβάθμιση κτηρίων και αγορά ιατρικού εξοπλισμού, ρομποτικών συστημάτων, υβριδικών χειρουργείων, αγγειογράφων, μαγνητικών τομογράφων, αξονικών τομογράφων, ακτινολογικών μονάδων, μηχανημάτων για υπέρηχους και άλλο εξοπλισμό.
  • Το μεγαλύτερο επίτευγμά μας είναι το γεγονός ότι τα νοσοκομεία μας συνεχίζουν να λειτουργούν και να εξυπηρετούν τους πολίτες παρά την τεράστια επιβάρυνση και τους κινδύνους της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούλιο του 2020 και μέχρι σήμερα έγιναν 26 μεταμοσχεύσεις νεφρού.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΟ ΟΚΥπΥ τονίζει πως η υγεία είναι συλλογική υπόθεση
Επόμενο άρθροRCB Bank – Aξιολόγηση ως «ΒΒ-/Β» με σταθερή προοπτική από την S&P