Στις 9 Μαρτίου 2020, ακριβώς πριν από δύο χρόνια, η Κύπρος πάγωσε όταν το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον εντοπισμό των 2 πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο. Και τα δύο εισαγόμενα αφορούσαν πολίτες που είχαν ταξιδέψει σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία.  Την αμέσως επόμενη ημέρα, 10 Μαρτίου 2020, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε τις πρώτες αποφάσεις για λήψη μέτρων. Έκλεισαν τα οδοφράγματα, έκλεισαν όλα τα σχολεία στην επαρχία Λευκωσίας, απαγορεύθηκαν οι παρελάσεις, οι φίλαθλοι έμειναν εκτός γηπέδων. Ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε σταδιακά να ανεβαίνει. Στις 11/3 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει και επίσημα την μέχρι τότε «επιδημία» σε «πανδημία» ενώ δύο ημέρες μετά, στις 13 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρεί στο πρώτο διάγγελμά του σχετικά με την πανδημία.

Στις 15 Μαρτίου, η Κυβέρνηση αναθεωρεί τις προηγούμενες αποφάσεις της. Από τις 6 το πρωί της 16ης Μαρτίου 2020, η Κύπρος μπήκε σε καθολικό απαγορευτικό (lockdown) κλείνοντας ταυτόχρονα λιμάνια και αεροδρόμια, ακολουθώντας ουσιαστικά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια  ημέρα, είχε εντοπιστεί διψήφιος αριθμός κρουσμάτων (13). Στις 21 Μαρτίου 2020, η Κύπρος καταγράφει τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του κορωνοϊού. Συνολικά τον συγκεκριμένο μήνα είχαν χάσει τη ζωή τους 10 άνθρωποι και καταγράφηκαν 267 κρούσματα κορωνοϊού.

Σε αντίθεση με τα έτη 2020 και 2021, οι αριθμοί των ημερήσιων κρουσμάτων, παραμένουν επί καθημερινής βάσης γύρω στις 2000 ενώ παρά την μείωση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών, ο αριθμός των θανάτων μάλλον παραμένει στα ψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, το 2022, (μέχρι χθες), έστω και αν και έχουμε διανύσει μόλις την 1η εβδομάδα του τρίτου του μήνα, φαίνεται ότι καταγράφει τους ψηλότερους αριθμός σε θανάτους οι οποίοι έχουν ως τελική αιτία των κορωνοϊό. Από τα στατιστικά δεδομένα άλλωστε, προκύπτει ότι ο ένας στους 4 θανάτους που καταγράφηκαν από την ημέρα έναρξης της πανδημίας μέχρι και χθες, σημειώθηκε κατά τις πρώτες 67 ημέρες του 2022.

Συγκεκριμένα, μέχρι και χθες είχαν καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας συνολικά 881 θάνατοι. Τον μήνα Ιανουαρίου του 2022, ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν με τελική αιτία τον κορωνοϊό ήταν 100, τον Φεβρουάριο 99 και τον Μάρτιο (πρώτες 8 ημέρες) 17. Σε σύνολο δηλαδή 881 θανάτων οι 218 σημειώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και χθες.

Η εμβολιαστική κάλυψη για τους ενήλικες έφθασε το 88%. Στο συνολικό πληθυσμό το 76%. Επόμενο σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είναι το κατά πόσον η Κύπρος πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών και να προχωρήσει στην χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου σε ηλικιωμένους και χρόνιους ασθενείς. Πηγή: philenews

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροAπό το Μπαχρέιν η πρώτη γυναίκα δόκιμος πιλότος παγκοσμίως που αποφοίτησε από την ακαδημία Emirates  
Επόμενο άρθροΕντοπίστηκε μετά από 107 χρόνια το θρυλικό ναυάγιο του Endurance