Βίντεο από το ναυάγιο δείχνει ότι το πλοίο Endurance βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση

 

Εντοπίστηκε μετά από 107 χρόνια το ναυάγιο του πλοίου Endurance του εξερευνητή της Ανταρκτικής Σερ Έρνεστ Σάκλετον που είχε παγιδευτεί σε θαλάσσιο πάγο και βυθιστεί στα ανοικτά των ακτών της Ανταρκτικής.

Σύμφωνα με το Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT) που οργάνωσε την επιχείρηση εντοπισμού του πλοίου, το Endurance βρέθηκε σε βάθος 3.008 μέτρων και περίπου τέσσερα μίλια νότια από τη θέση που είχε αρχικά καταγραφεί από τον καπετάνιο του πλοίου Frank Worsley.

Σύμφωνα με το BBC, το βίντεο από το ναυάγιο δείχνει ότι το Endurance βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Παρόλο που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα κάτω από τη θάλασσα για πάνω από έναν αιώνα, μοιάζει ακριβώς όπως ήταν την ημέρα του Νοεμβρίου που βυθίστηκε. Τα ξύλα του, παρόλο που έχουν υποστεί ζημιές, είναι ακόμα πολύ καλά ενωμένα και το όνομα – Endurance – είναι ευδιάκριτο στην πρύμνη.

Το ξύλινο πλοίο βυθίστηκε στη Θάλασσα Γουέντελ το 1915 και τον Φεβρουάριο η αποστολή Endurance22, η οποία ξεκίνησε από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, κατάφερε να το εντοπίσει με επιτυχία.

Το χαμένο πλοίο του εξερευνητή της Ανταρκτικής Σερ Έρνεστ Σάκλετον είχε παγιδευτεί από τον θαλάσσιο πάγο και τελικά βυθίστηκε το 1915, αναγκάζοντας τον Σάκλετον και τους άνδρες του να διαφύγουν με τα πόδια και με μικρές βάρκες.

Ο Σάκλετον κατάφερε με κάποιο τρόπο να μεταφέρει τους άνδρες του σε ασφαλές μέρος, μια διαφυγή που είδε τον ίδιο τον αγγλοϊρλανδό εξερευνητή να διασχίζει με μια μικρή σωσίβια λέμβο τις άγριες θάλασσες για να φέρει βοήθεια.

«Χωρίς καμία υπερβολή, αυτό είναι το ωραιότερο ξύλινο ναυάγιο που έχω δει ποτέ», δήλωσε ο θαλάσσιος αρχαιολόγος Μένσουν Μπάουντ, ο οποίος συμμετέχει στην αποστολή ανακάλυψης και έχει πλέον εκπληρώσει τη μεγαλύτερη φιλοδοξία του στην σχεδόν 50χρονη καριέρα του.

«Είναι όρθιο, περήφανο στον βυθό, άθικτο και σε εξαιρετική κατάσταση», είπε στο BBC News.

«Η ανακάλυψη του ναυαγίου είναι ένα απίστευτο επίτευγμα», δήλωσε στο BBC ο Ο επικεφαλής της αποστολής, ο βετεράνος πολικός γεωγράφος Δρ. Τζον Σίαρς.

«Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την πιο δύσκολη έρευνα ναυαγίου στον κόσμο, παλεύοντας με συνεχώς μεταβαλλόμενο θαλάσσιο πάγο, χιονοθύελλες και θερμοκρασίες που έπεφταν στους -18 βαθμούς Κελσίου. Πετύχαμε αυτό που πολλοί έλεγαν ότι ήταν αδύνατο». πρόσθεσε.

Το ναυάγιο είναι χαρακτηρισμένο μνημείο σύμφωνα με τη διεθνή συνθήκη της Ανταρκτικής και δεν πρέπει να διαταραχθεί με κανέναν τρόπο. Ως εκ τούτου, κανένα φυσικό αντικείμενο δεν έχει ανασυρθεί στην επιφάνεια. Πηγή: cnn.gr

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΔύο χρόνια από την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο
Επόμενο άρθροΔημιουργία εξειδικευμένου κέντρου για παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές