Υπάρχουν παγίδες και κρυφά κόστη τα οποία ίσως δεν έχετε υπολογίσει

 

Του Παύλου Λοΐζου, Διευθύνων Σύμβουλος, WiRE FS

 

Η απόφαση για αγορά κατοικίας είναι από τις σημαντικότερες που καλείται να λάβει ένας καταναλωτής ή μία οικογένεια. Αν και το βασικό κριτήριο για τη συγκεκριμένη απόφαση είναι το οικονομικό, αφού αν δεν έχεις τα απαιτούμενα χρήματα οτιδήποτε άλλο είναι άνευ αντικειμένου, εντούτοις υπάρχουν και αρκετοί άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι επίδοξοι αγοραστές ακινήτων.

Πιο κάτω παραθέτουμε μερικούς από αυτούς με στόχο να βοηθήσουμε όσους ενδιαφέρονται για απόκτηση κατοικίας να κάνουν τη βέλτιστη επιλογή.

  1. Τοποθεσία

Η τοποθεσία ενός ακινήτου είναι ιδιαίτερα σημαντική και δεν εννοούμε απλώς να έχει ωραία θέα. Θα πρέπει να μάθετε πως είναι η γειτονιά στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Είναι κοντά σε υπηρεσίες και ανέσεις; Είναι ανεπτυγμένη πλήρως ή μπορεί μετά από λίγο διάστημα να δείτε να κτίζετε μία πολυώροφη πολυκατοικία και σύντομα η θέα σας να είναι η μπουγάδα του απέναντι; Επίσης, δεν θέλετε να ξέρετε ποιοι θα είναι οι μελλοντικοί και ενδεχομένως εφ’ όρου ζωής γείτονες σας; Επιπρόσθετα, προσπαθήστε να επισκεφθείτε το ακίνητο σε διαφορετικές μέρες και ώρες της βδομάδας. Να δείτε τα επίπεδα θορύβου, την κίνηση που έχει η περιοχή, την ευκολία πρόσβασης και ούτω καθ’ εξής.

  1. Ελέγξτε τα έγγραφα

Ζητήστε πιστοποιημένα έγγραφα τα οποία σχετίζονται με το ακίνητο: τίτλο ιδιοκτησίας (αν υπάρχει), σχετικές άδειες (πολεοδομική, άδεια οικοδομής) και αρχιτεκτονικά σχέδια. Βεβαιωθείτε ότι το ακίνητο χτίστηκε με βάση τα σχέδια. Αν σκοπεύετε να κάνετε αλλαγές, είναι καλά να ξέρετε εκ των προτέρων ότι μπορεί νόμιμα να γίνουν.

  1. Ηλεκτρομηχανολογικός έλεγχος

Ένας εκ των προτέρων έλεγχος από εξειδικευμένο άτομο σε ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις πάντα είναι χρήσιμος, ιδιαίτερα αν το κτίσμα είναι κάποιας ηλικίας. Του συγκεκριμένου είδους προβλήματα (καλωδίωση, κεντρική θέρμανση, ηλιακός κτλ.) συνήθως απαιτούν και χρόνο και πολλά χρήματα για να διορθωθούν και μπορεί να σας βγάλουν από τη μία στιγμή στην άλλη εκτός προϋπολογισμού.

  1. Κοινόχρηστα ή κοινό πρόβλημα;

Ειδικά τη σημερινή εποχή που η τάση στρέφεται στην αγορά διαμερισμάτων, είναι καλά να έχετε εκ των προτέρων εικόνα σε σχέση με το αν οι νέοι σας γείτονες καταβάλλουν τα κοινόχρηστά τους. Ειδικά για πολυκατοικίες ορισμένης ηλικίας, οι οποίες θα ξεκινήσουν να χρήζουν συντήρησης είναι βασικό όλοι οι ιδιοκτήτες ή ένοικοι διαμερισμάτων να καταβάλλουν το ποσό που τους αναλογεί ώστε να μπορούν να γίνουν και οι κατάλληλες αναβαθμίσεις ή επιδιορθώσεις όταν χρειαστεί.

  1. Μην ξεχνάς την ανακαίνιση

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αγοραστών ακινήτων, οι οποίοι θεωρούν ότι έκαναν την τέλεια αγορά και με μερικές επιπλέον δαπάνες, θα μετατρέψουν το νέο τους ακίνητο στην ιδανική κατοικία. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φόρες δεν κάνουν καλούς υπολογισμούς και το κόστος της ανακαίνισης είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που υπολόγιζαν, π.χ. επειδή η οικοδομή δεν επιτρέπει την κατασκευή επιπρόσθετου ορόφου. Γι’ αυτό και σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητος ο σωστός υπολογισμός του κόστους, από προηγουμένως, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.

  1. Το συνολικό κόστος

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, πολλές φορές οι αγοραστές ακινήτων πέφτουν έξω στους υπολογισμούς τους. Ακόμα κι αν δεν πρόκειται να ανακαινίσουν, υπάρχουν άλλα κόστη τα οποία πολλές φορές δεν υπολογίζουν σωστά ή μπορεί να μην τα υπολογίσουν καν. Δεν αρκεί με το υφιστάμενο κεφάλαιο που διαθέτετε και το δάνειο που θα λάβετε από την τράπεζα να καλύψετε όλα τα έξοδα. Απλό παράδειγμα, τα μεταβιβαστικά τέλη τα οποία επιβαρύνεται ο αγοραστής, έξοδα συμβούλων, έξοδα μετακόμισης, κτλ. Η αγορά επίπλων ή συσκευών. Ακόμα κι αν το διαμέρισμα είναι επιπλωμένο, κάτι θα χρειαστεί να αγοράσετε, το πιο απλό, πακέτο τηλεπικοινωνίας.

  1. Προσλάβετε επαγγελματίες

Γνωρίζουμε πως ότι εμπεριέχει επιπρόσθετο κόστος θα προτιμούσατε να το αποφύγετε, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί… αναγκαίο κακό. Στη δική μας περίπτωση, μία εκτίμηση του ακινήτου που σας ενδιαφέρει από σοβαρό και ανεξάρτητο εκτιμητή, είναι αναγκαία. Και για να ξέρετε τι αγοράζετε και για να μην σας ξεγελάσουν. Αντίστοιχα, ο διορισμός ενός δικηγόρου για να διαχειριστεί τη συναλλαγή θα σας δώσει τη διαβεβαίωση ότι όλα έγιναν νομότυπα και όπως πρέπει και θα σας βγάλει από πολλές πιθανές σκοτούρες μελλοντικά.

Καταληκτικά, ένα στεγαστικό ακίνητο δεν είναι μόνο επένδυση ζωής αλλά είναι και δέσμευση ζωής. Η απόκτηση του θα επηρεάζει για πολλά χρόνια τον οικονομικό σας προγραμματισμό, είτε έχετε κάνει δάνειο είτε ξοδέψατε κεφάλαιο που είχατε διαθέσιμο. Φροντίστε τουλάχιστον να αξίζει τον κόπο και να μην το μετανιώσετε επειδή δεν κάνατε κάποια πράγματα που έπρεπε να είχατε κάνει εκ των προτέρων.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter