Το 95% των δανείων που ήταν σε αναστολή αποπληρώνονται και πάλι κανονικά, μειώνοντας τον κίνδυνο για αύξηση των ΜΕΧ

 

Άκρως ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα όσον αφορά τις αποπληρωμές δανείων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2021, η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των δανείων της Τράπεζας που αποπληρώνονται και πάλι κανονικά, μετά την άρση του μορατόριουμ ανήλθε στο 95% κατά τις 24 Μαΐου.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Τράπεζα διαχειρίστηκε αποτελεσματικά την πανδημία, εστιάζοντας την προσοχή της στο χαρτοφυλάκιο ύψους €2.8 δις που βρίσκονταν κάτω από το μορατόριουμ δόσεων κατά το 2020.

Με τους χειρισμούς της η Ελληνική Τράπεζα κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο δημιουργίας καθυστερήσεων και αύξησης του ποσοστού μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές καθυστερήσεις περί τα τέλη Μαΐου βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα επίπεδα καθυστερήσεων πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Με δεδομένο ότι η Τράπεζα σημείωσε ρεκόρ νέων χορηγήσεων την περασμένη χρονιά, τα οικονομικά της αποτελέσματα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, πιστοποιώντας την ανθεκτικότητα αλλά και την ευελιξία της Τράπεζας και επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητά της να στηρίζει τους πελάτες της όποτε χρειαστεί.

Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία και οι οποίες επηρέασαν όλο το φάσμα της οικονομίας, η Τράπεζα προχώρησε στη λήψη σειράς μέτρων για να στηρίξει τους δανειολήπτες της, προσφέροντας τους στήριξη και επιλογές αναδιαρθρώσεων. Παράλληλα, φρόντισε να παραμείνει σε στενή επικοινωνία μαζί τους όλο αυτό το διάστημα διασφαλίζοντας ότι θα αρχίσουν την αποπληρωμή των δανείων τους την κατάλληλη στιγμή. Εδώ να σημειωθεί ότι μόλις το 2,8% του χαρτοφυλακίου των δανείων σε μορατόριουμ χρειάστηκε να αναδιαρθρωθεί μέχρι στιγμής.

Ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα από τον κρίσιμο ξενοδοχειακό τομέα στον οποία η Τράπεζα έχει έκθεση ύψους €449 εκατ. εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων εκ των οποίων οι περισσότεροι συμμετείχαν στο πρώτο μορατόριουμ. Συγκεκριμένα, από αυτούς το 42% περίπου είχαν δόση η οποία έπρεπε να αποπληρωθεί ως την ημερομηνία αναφοράς, εκ των οποίων το 96% έχουν αποπληρώσει όπως αναμενόταν. Οι υπόλοιποι πελάτες έχουν εποχιακές αποπληρωμές.

Στην αισιοδοξία έρχεται να προστεθεί ο θετικός ρυθμός στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, οι κρατήσεις που κυμαίνονται στα προβλεπόμενα επίπεδα και το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης στον τομέα.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η Τράπεζα αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021, με την ανακοίνωση κερδών από πλευράς Τράπεζας ύψους €12,9 εκατ. μετά τη φορολογία. Παράλληλα, κατέγραψε μείωση στην πιθανότητα κινδύνου στον ισολογισμό της, με τον δείκτη ΜΕΧ στο σύνολο των μεικτών χορηγήσεων να διαμορφώνεται στο 15,8%.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΣε ρυθμούς Euro 2020 και η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, στόχος το ασφαλές στοίχημα
Επόμενο άρθροΤο Robinson Club ανοίγει και επίσημα τις πόρτες του