Η Ελληνική Τράπεζα ισχυροποιεί τη θέση της ως ένα από τα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, παρουσιάζοντας κέρδη και ρεκόρ νέου δανεισμού σε μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά για την οικονομία. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα οικονομικά της αποτελέσματα για το έτος 2020 που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα.

Η ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της Tράπεζας και μάλιστα σε μία περίοδο δοκιμασίας για την οικονομία και τα νοικοκυριά, δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας για τους πελάτες και τους μετόχους της, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου.

Ειδικότερα, παρά την κρίση που πυροδότησε η πανδημία επηρεάζοντας ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, η Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδος €50,5 εκατομμυρίων ευρώ μετά τη φορολογία για το έτος 2020 (€125,7 εκατομμύρια πριν από τις ζημιές αποζημίωσης), ενώ διατήρησε την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια της σε δείκτες 22,34%, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ τις ελάχιστες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών.

Θετικά είναι τα στοιχεία και σε ό,τι αφορά την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανεισμών της. Εντός του έτους η Τράπεζα κατέβαλε προσπάθειες για να διαθέσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ως εκ τούτου, καταγράφηκε αξιοσημείωτη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της, με το Δείκτη ΜΕΧ στο σύνολο των μεικτών χορηγήσεων να διαμορφώνεται στο 15,7%.

Ρεκόρ νέου δανεισμού

Τα δεδομένα αυτά, επέτρεψαν στην Τράπεζα να συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και βιώσιμες επιχειρήσεις, μέσω στοχευμένων δανεισμών, εξετάζοντας παράλληλα και άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των νεών χορηγήσεων που εγκρίθηκαν μέσα στο 2020, ανήλθε στα €1,040,8 εκατομμύρια, σε σύγκριση με €812,3 εκατομμύρια το 2019, σημειώνοντας ρεκόρ νέου δανεισμού.

Ανθεκτικότητα και μετάβαση στη νέα εποχή

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι παράλληλα με τη διαχείριση τις πανδημίας, η Ελληνική Τράπεζα κατάφερε να αναβαθμίσει το επιχειρηματικό της μοντέλο και να ψηφιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες της, θέτοντας ισχυρές βάσεις για την μελλοντική της ανάπτυξη.

Σήμερα, ποσοστό 85% των συναλλαγών πραγματοποιούνται μέσα από τα εναλλακτικά κανάλια της Τράπεζας, ενώ μέσα στο 2020 εγγράφηκαν περίπου 70,000 νέοι χρήστες στις ψηφιακές της υπηρεσίες. Μέσα από την ψηφιοποίηση, η Τράπεζα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξή της, αλλά και την προστασία των πελατών και του προσωπικού της, εν μέσω της πανδημίας.

«Οι οικονομικές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας δημιούργησαν ανασφάλεια στο κοινό, ως προς το τραπεζικό σύστημα. Σε μια χρονιά με πρωτοφανείς συνθήκες και δυσκολίες, η Ελληνική Τράπεζα διατήρησε θετικό πρόσημο και κατέγραψε ρεκόρ νέου δανεισμού. Αυτό επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου και μας επιτρέπει να κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, βλέποντας ότι η Τράπεζα μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. Ακολουθώντας συνετή στρατηγική και αξιοποιώντας την τεχνολογία, στοχεύουμε στην ανάδειξη της Ελληνικής Τράπεζας ως ένα κορυφαίο τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο στηρίζει την οικονομία και προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες με ανθρώπινη και πελατοκεντρική προσέγγιση», δήλωσε ο Δρ. Ευριπίδης Πολυκάρπου Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΙδΕΚ: Προκήρυξη των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας για 14η συνεχή χρονιά
Επόμενο άρθροΑπό 2 Ιουνίου το μοναδικό BTS Meal στα εστιατόρια ΜcDonald’s της Κύπρου