Κεντρικό θέμα της φετινής εβδομάδας ενημέρωσης «Οι “αόρατες” Ρευματοπάθειες στον χώρο εργασίας

 

Ο Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου, διοργανώνει για 23η συνεχόμενη χρονιά την Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Ρευματικών και Μυοσκελετικών Παθήσεων, από τις 4 μέχρι τις 14 Μαΐου. Κεντρικό θέμα της εβδομάδας οι ¨αόρατες¨ Ρευματοπάθειες στον χώρο εργασίας.

Στατιστικά ένας στους τέσσερεις πολίτες παγκοσμίως έχουν κάποιας μορφής ρευματοπάθειας, γεγονός που καθιστά τις ρευματοπάθειες τον πρώτο παράγοντα νοσηρότητας Παγκοσμίως. Στην Κύπρο περίπου 100 χιλιάδες πολίτες έχουν διαγνωσθεί από κάποια μορφή ρευματοπάθειας, ενώ οι ρευματοπάθειες αποτελούν επίσης τον πρώτο παράγοντα σωματικής αναπηρίας και τη δεύτερη αιτία απώλειας της εργασίας.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση των ρευματικών νοσημάτων αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πυλώνα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης και πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων και βλαβών των νοσημάτων αυτών στο ίδιο το άτομο αλλά και στην μείωση του οικονομικού βάρους που έχουν τα νοσήματα αυτά στην κοινωνία γενικότερα.

H κ. Άντρη Φωκά Χαραλάμπους, πρόεδρος του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου, μέσα από την ομιλία της αναφέρθηκε στον όρο «αόρατες ρευματοπάθειες» αλλά και στους στόχους του Συνδέσμου μέσα από την φετινή εκστρατεία ενημέρωσης «Η λέξη αόρατος σημαίνει κάτι ή κάποιος που είναι αδύνατον να τον δεις. Αυτό ακριβώς εννοούμε με την φράση αόρατες ρευματοπάθειες. Είναι οι ρευματικές παθήσεις που δεν μπορούν να φανούν οι επιπτώσεις τους από μια απλή οπτική επαφή με το άτομο. Για να μπορέσεις να καταλάβεις τις ανάγκες, να κατανοήσεις και να έχεις εν συναίσθησή για το άτομο που έχει διαγνωσθεί από μια από αυτές τις νόσους, πρέπει να συναναστραφείς μαζί του, να ζήσεις ή να εργαστείς μαζί του. Τα άτομα δεν έχουν μια συνηθισμένη σταθερή πορεία στην διάρκεια της ημέρας ή των ημερών. Για κάποια από αυτά τα άτομα για κάποιες μέρες βδομάδες ίσως και μήνες πολλές φορές είναι πολύ καλά χωρίς συμπτώματα και είναι σαν να μην έχουν την πάθηση, και ξαφνικά μια μέρα μπορεί να είναι το εντελώς αντίθετο χωρίς προειδοποίηση. Τα άτομα που νοσούν τις περισσότερες φορές δεν έχουν ευδιάκριτες αναπηρίες για αυτό και καλούνται να εξηγούν συνεχώς την κατάστασή τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Φέτος θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη δημιουργίας κανονισμών και δομών για την ένταξη αυτών των ατόμων στην εργασία αλλά και στην διατήρηση της»

Σχετικό χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κύριος Γιάννης Παναγιώτου αναφέροντας μεταξύ άλλων τα σχέδια του Υπουργείου για να διασφαλίσει τις ασφαλείς και υγιείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων «Το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), της οργάνωσης που εκπροσωπεί όλες τις οργανώσεις των ασθενών, συμπεριλαμβανομένου και του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου, έχει προκηρύξει Σχέδια Χορηγιών για την πρόσληψη ατόμων με χρόνιες παθήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα σχέδια, που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κυπριακής Δημοκρατίας, αποσκοπούν στην ενθάρρυνση εργοδοτών για πρόσληψη ατόμων με χρόνιες  παθήσεις» ενώ αναφέρθηκε και στις εναλλακτικές μορφές απασχόλησης όπως είναι το νομοσχέδιο για την τηλεργασία που αναμένετε να ψηφιστεί μέσα στο 2023.

Η Εβδομάδα Ενημέρωσης με σλόγκαν «ΝΙΩΘΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΟΡΑΤΟΣ;» γίνεται στα πλαίσια των υπηρεσιών στήριξης, εκπαίδευσης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ασθενών με Ρευματικές και Μυοσκελετικές παθήσεις στην Κύπρο και τελεί υπό την αιγίδα του Έντιμου Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Παναγιώτου και της Εθνικής Επιτροπής Ρευματικών και Μυοσκελετικών Παθήσεων.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

  • Σάββατο 6 Μαΐου 2023,17:00-19:00.Διαδραστική ενέργεια με Ψυχολόγο και Φυσιοθεραπευτή, για την Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλωτικής Σπονδυλαρθρίτιδας– Κεντρικά Γραφεία ΣύΡεΚ, Αγίας Ελένης 13, 1056, Λυκαβητός, Λευκωσία
  • Κυριακή 7 Μαΐου 2023, 10:00 – 12:00.Εκδήλωση «Κολυμπώ για τον Συνάνθρωπο μου 2023» εις μνήμη Πανίκου Ιακώβου – Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λεμεσού.
  • Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, 20:00.Φωταγώγηση δημοσίων κτηρίων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, για την   Παγκόσμια Ημέρα Λύκου και Παγκόσμια Ημέρα Ινομυαλγίας στις 10-12 Μαΐου
  • Πέμπτη 11 Μαΐου 2023,17:00 – 19:00.Ενημερωτική Ημερίδα «Αόρατες Αναπηρίες και Εργασία»– Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Αμφιθέατρο Unesco.
  • Κυριακή 14 Μαΐου 2023, 9:30-11:00. Δενδροφυτεύση για την Παγκόσμια Ημέρα Λύκου και Ινομυαλγίας –  Κεντρικά Γραφεία ΣύΡεΚ, Αγίας Ελένης 13, 1056, Λυκαβητός, Λευκωσία.

Διαχρονικός Χορηγός: Universal life

Χορηγοί: Cyprus Pain Clinic, Genesis Pharma, MSD, Pfizer & Roche

Υποστηρικτές: University of Nicosia, Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), ΠΕΟ, Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, Παγκύπριος Σύνδεσμος Εργοθεραπευτών, ΠΑΣΥΔΥ.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη σελίδα https://www.facebook.com/cyplar  ή τηλεφωνικά στο 22428285.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΡίχνουν ταχύτητα οι αυξήσεις των τιμών πώλησης και ενοικίασης ακινήτων
Επόμενο άρθροPhilip Morris Cyprus: Όραμα μας η Smoke-Free Κύπρος μέχρι το 2030