Το Ευρωκοινοβούλιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του κόστους ζωής

 

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου με την Επιτροπή πώς θα παράσχουν βοήθεια στους απόρους στο ευρύτερο πλαίσιο της αυξανόμενης επικράτησης της επισφάλειας στην Ευρώπη.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν αυξημένη δράση για τη στήριξη των οργανώσεων που παρέχουν βοήθεια και τρόφιμα στους απόρους της Ευρώπης.

Η πρόσφατη εκτίναξη των τιμών της ενέργειας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε επίσης σε μαζική άνοδο των τιμών των τροφίμων, οδήγησε σε αύξηση του πληθωρισμού και του κόστους διαβίωσης στην ΕΕ. Τουλάχιστον ένας στους τρεις ανθρώπους στην ΕΕ αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το 8,3% του πληθυσμού της ΕΕ δεν είναι σε θέση να αντέξει οικονομικά ένα υγιεινό γεύμα κάθε δεύτερη ημέρα – ποσοστό αυξημένο κατά μία μονάδα σε σύγκριση με το 2021.

Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξαρτώνται από τις οργανώσεις που παρέχουν στήριξη και τροφή. Αυτές οι οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει πρόσφατα ότι δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, μειώνοντας αναγκαστικά τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να βοηθήσουν.

Να σημειωθεί ότι η ικανότητα προμήθειας γεύματος με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή ισοδύναμο χορτοφαγικό κάθε δεύτερη ημέρα συγκαταλέγεται στα κριτήρια που χρησιμοποιούνται σε επίπεδο νοικοκυριού για τον υπολογισμό του ποσοστού σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης και αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς δείκτες του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Η ικανότητα εξασφάλισης ενός κατάλληλου γεύματος αποτελεί επίσης μέρος των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Φωτο Reuters

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter