Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νέο, εθελοντικό πρότυπο για τη χρήση του σήματος «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο», το πρώτο του είδους του στον κόσμο.

Ο εν λόγω κανονισμός θεσπίζει ενιαίες απαιτήσεις για τους εκδότες ομολόγων που επιθυμούν να χρησιμοποιούν την σήμανση «ευρωπαϊκό πράσινο ομόλογο» για τα περιβαλλοντικά βιώσιμα ομόλογά τους. Οι νέοι κανόνες είναι συμπληρωματικοί προς τα διάφορα συστήματα που εφαρμόζει η ΕΕ για την καταπολέμηση της προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας («greenwashing»), επιτρέποντας στους επενδυτές να οικοδομήσουν το πράσινο χαρτοφυλάκιό τους με ασφάλεια. Τα σαφή κριτήρια για την χρήση της σήμανσης αναμένεται επίσης να ενθαρρύνουν την έκδοση περισσότερων πράσινων ομολόγων.

Τα πράσινα ομόλογα μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και να συμβάλουν στην κινητοποίηση των κεφαλαίων που απαιτούνται για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων για το κλίμα και τη βιωσιμότητα. Η αγορά πράσινων ομολόγων έχει σημειώσει εκθετική ανάπτυξη από το 2007. Ωστόσο, η έκδοση πράσινων ομολόγων είναι επί του παρόντος μικρή σε σύγκριση με τη συνολική διάθεση ομολόγων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 3-3,5 % της αγοράς.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΈνας στους τρεις πολίτες της Ε.Ε αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες
Επόμενο άρθροTo EK θα ζητήσει έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Μολδαβιας