Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την ερχόμενη Πέμπτη ψήφισμα στο οποίο πραγματοποιείται απολογισμός της πορείας της Μολδαβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μολδαβία, μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, έχει υποστεί σοβαρές πολιτικές και οικονομικές παράπλευρες απώλειες λόγω της επίθεσης της Ρωσίας κατά της γειτονικής της Ουκρανίας: αυξανόμενο πληθωρισμό, κόστος τροφίμων και τιμές ενέργειας, αλλά και διαδηλώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας Κισινάου, διακοπές ρεύματος και εκστρατείες παραπληροφόρησης. Υπήρξαν επίσης προειδοποιήσεις για ένα ρωσικό πραξικόπημα κατά της φιλοευρωπαϊκής ηγεσίας της χώρας, πέρα από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της «παγωμένης διαμάχης» δεκαετιών με τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στην Υπερδνειστερία.

Στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, η Μολδαβία υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ τον Μάρτιο του 2022 και της χορηγήθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο του 2022. Τον Απρίλιο του 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με τη χώρα έως το τέλος του 2023, εάν η Μολδαβία εκπληρώσει τα εννέα βήματα που προσδιόρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προαπαιτούμενα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πριν από την ψηφοφορία, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΝέοι κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση των «ψευδοοικολογικών» ομολόγων
Επόμενο άρθροΣουηδία: Βγάζει στρατό στους δρόμους απέναντι στις συμμορίες μεταναστών