Τα διαπιστευτήρια του επέδωσε ο νέος πρέσβης της Δομινικανής Δημοκρατίας στην Κύπρο κ. Ernesto Torres Pereyra σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 13 Ιουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως επεσήμανε τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Παύλος Φωτιάδης, Πρόξενος της χώρας στην Κύπρο, σε σχετικές δηλώσεις τους, στόχος τους να ενισχυθούν σημαντικά οι διμερείς σχέσεις της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Παύλος Φωτιάδης με τον διορισμό του στο αξίωμα του προξένου της φίλης χώρας διαδεχόμενος στο αξίωμα του προξένου της χώρας αυτής, συνεχίζει μία μακρά παράδοση, την οποία άρχισε και διατήρησε για τρεις δεκαετίες ο αει. πατέρας του Φώτος Ια. Φωτιάδης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κύπρο, ο Πρέσβης κ. Torres Pereyra είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με υπηκόους στην Κύπρο σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πρόξενος κ. Παύλος Φωτιάδης, διαβεβαιώνοντας τους ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Luis Abinader είναι η υποστήριξη της Δομινικανής διασποράς.
Παράλληλα ο κ. Torres Pereyra συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας κ. Πρόδρομο Προδρόμου και ακαδημαϊκά ιδρύματα, με στόχο τη δημιουργία συνεργασιών σε θέματα εκπαίδευσης και τη δυνατότητα ανταλλαγών υποτρόφων και φοιτητών.
Όσοι επιθυμούν να επικοινωνήσουν με το Προξενείο της Δομινικανής Δημοκρατίας μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Χρίστο Αριστείδου στο τηλ. 22452000.
Πληροφορίες για τη Δομινικανή Δημοκρατία
Η έκταση της χώρας αυτής είναι 48.500 τετρ. χιλιόμετρα (ή 18.703 τετρ. μίλια), δηλαδή πέντε φορές μεγαλύτερη από την Κύπρο. Ο πληθυσμός της σήμερα ανέρχεται στα 10,7 εκατομμύρια. Κατέχει τα 2/3 του νησιού Αϊτή, ενώ το υπόλοιπο 1/3 αποτελεί τη δημοκρατία της Αϊτής. Από τα βόρεια βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό και από τα νότια από την Καραϊβική θάλασσα. Πρωτεύoυσα της είναι η πόλη του Santo Dominico (Άγιος Δομίνικος).
Όσον αφορά τη μορφολογία του εδάφους, η χώρα είναι κυρίως ορεινή, με κύριο ορεινό όγκο την Κεντρική και Βόρεια Κορδιλιέρα, της οποία η ψηλότερη κορυφή ξεπερνά τα 3.000 μέτρα. Το κλίμα είναι τροπικό και εύκρατο και μεταβάλλεται ανάλογα με το υψόμετρο. Η βροχόπτωση είναι περισσότερη κατά την περίοδο Μαϊου – Νοεμβρίου και είναι άφθονη στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η μέση θερμοκρασία στις πεδιάδες και στα παράλια της χώρας κυμαίνεται μεταξύ 24 – 27 βαθμούς κελσίου.
Τα κυριότερα προϊόντα
Τα σημαντικότερα προϊόντα της χώρας είναι το ζαχαροκάλαμο, ο καφές, το κακάο, ο καπνός, το ρύζι και οι μπανάνες. Το υπέδαφος της έχει σημαντικά κοιτάσματα σιδήρου, βωξίτη, χαλκού, χρυσού και λευκόχρυσου. Η βιομηχανία, σε παλαιότερες εποχές δεν ήταν ανεπτυγμένη, αλλά κατά τις τελευταίες δεκαετίες σημειώνει σημαντική πρόοδο.
Τουρισμός και αξιοθέατα
Η Δομινικανή Δημοκρατία φημίζεται για τα περίφημα αξιοθέατα της – τις πανέμορφες ακρογιαλιές της, τα ελκυστικά θέρετρα, τα σπάνια οροπέδια, τα γήπεδα γκολφ και την ιδιαίτερη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων της. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της χώρας ξεχωρίζουν η παραλία Μπάβαρο, το Rancho Lovilar, η Saona Island και αρκετά άλλα. Επίσης έχει καταπράσινα και πανέμορφα δάση με σπάνια βλάστηση. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τουρισμού, η οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποφέρει στη χώρα σημαντικά οικονομικά οφέλη. Όμως οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού τομέα προδιαγράφονται ακόμη μεγαλύτερες.
Χαρακτηριστικά της οικονομίας της Δομηνικανής Δημοκρατίας
Η oικονομία της Δομινικανής Δημοκρατίας κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρουσιάζει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης στον τουρισμό, στις βιομηχανικές ελεύθερες ζώνες, καθώς επίσης στις συγκοινωνίες, στον ηλεκτρισμό, στον κατασκευαστικό τομέα, στο εμπόριο και στις μεταφορές. Στην αναπτυξιακή αυτή πορεία συνέβαλε η ειδική νομοθεσία που προστάτευσε τα δικαιώματα των ξένων επενδυτών και ταυτόχρονα θεσπίστηκαν ειδικές φορολογικές διατάξεις, οι οποίες προσέφεραν μία ευνοϊκή μεταχείριση στους νέους και ξένους αυτούς επενδυτές. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Επενδύσεις στον τουρισμό
Η Δομινικανή Δημοκρατία είναι μια χώρα με πολλές ομορφιές και τουριστικά θέλγητρα, χάρη στα οποία προσελκύει πολύ σημαντικό τουρισμό κάθε χρόνο. Η ανάπτυξη του τουρισμού της άρχισε στη δεκαετία του 1970 με προγράμματα και ενέργειες κυρίως της Κυβέρνησης της χώρας. Σήμερα ο τουρισμός αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της εθνικής οικονομίας της χώρας. Η τουριστική υποδομή της χώρας σήμερα ανήκει κατά 54.7% στο τοπικό κεφάλαιο και κατά 45.3% στο εξωτερικό κεφάλαιο. Η προέλευση των ξένων τουριστών είναι κυρίως από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Στη Δομινικανή Δημοκρατία λειτουργεί ήδη από χρόνια και ένα αξιόλογο και υψηλού επιπέδου ξενοδοχείο το οποίο ανήκει στον Κύπριο επιχειρηματία Μίλτο Καμπουρίδη.