Για την Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Κινδύνων στη Μέση Ανατολή
Το Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και την Ενεργειακή Έρευνα (QEERI) του Πανεπιστημίου Hamad Bin Khalifa του Κατάρ, και το Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική και την Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), υπογράψαν μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την εκτίμηση και πρόβλεψη του κίνδυνου μολύνσεων και άλλων συναφών επιπτώσεων από πιθανή ατμοσφαιρική διασπορά ραδιονουκλεϊδίων και άλλων επικίνδυνων ουσιών, που πιθανόν να απελευθερωθούν μετά από ατύχημα σε κάποια μεγάλη βιομηχανική εγκατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η σύμπραξη QEERI και CARE-C προσβλέπει στην ανάπτυξη μεθοδολογίας για την εκτίμηση πιθανών περιβαλλοντικών κινδύνων που αφορούν τον πληθυσμό του Κατάρ σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος από κάποια πυρηνική ή βιομηχανική εγκατάσταση.
Οι κύριοι στόχοι της συμφωνίας είναι η δημιουργία προκαταρκτικών χαρτών κινδύνου ραδιενέργειας σχετικά με την ατμοσφαιρική εναπόθεση ραδιονουκλεϊδίων από πιθανά ατυχήματα στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, θα γίνεται εκτίμηση επικινδυνότητας της ατμοσφαιρικής εναπόθεσης και της έκθεσης του πληθυσμού σε ραδιενέργεια και άλλες τοξικές ουσίες. Η συνεργασία αναμένεται να οδηγήσει επίσης στη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για διαρροή ραδιενέργειας και άλλων τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα της περιοχής, χρησιμοποιώντας υπολογισμικά εργαλεία πρόβλεψης.
H Δρ. Huda Al Sulaiti, Επικεφαλής Ερευνητική Διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Φυσικών και Περιβαλλοντικών Κινδύνων (NEHO) του Ινστιτούτου QEERI, επισήμανε ότι στο NEHO στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις τους για χαρακτηρισμό, μοντελοποίηση και πρόβλεψη, ώστε να αναπτύξουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την εκτίμηση φυσικών κινδύνων και για την υποστήριξη της πολιτικής και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Ανέφερε επίσης, ότι στο NEHO είναι ενθουσιασμένοι για την επερχόμενη συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου, η οποία θα υποστηρίξει τις προσπάθειες ανθεκτικότητας και τον μετριασμό των φυσικών και περιβαλλοντικών κινδύνων.
Ο καθηγητής Jean Sciare, Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του ΙΚυ, πρόσθεσε ότι υπάρχει ενθουσιασμός για την επερχόμενη συνεργασία των δυο πλευρών. «Ο συνδυασμός των συστημάτων που ήδη έχουν εφαρμοστεί, όπως το μοντέλο EMAC του CARE-C και το μοντέλο WRF-Chem του Ινστιτούτου QEERI, βοηθά να γίνουν πιο ακριβείς εκτιμήσεις». Ανέφερε επίσης ότι το CARE-C εργάζεται στενά με άλλους παγκόσμιους εταίρους για τη διεξαγωγή πρωτοποριακών ερευνητικών προγραμμάτων που περιλαμβάνουν τεχνολογίες αιχμής, υψηλής απόδοσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα περιφερειακής και διεθνούς σημασίας».
Καλωσορίζοντας το CARE-C του ΙΚυ στη συνεργασία, ο Δρ. Marc Vermeersch, Εκτελεστικός Διευθυντής, του Ινστιτούτου QEERI, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι συνεργασίες όπως αυτές που υπογράψαμε πρόσφατα με το Ινστιτούτο Κύπρου, αντανακλούν στον στόχο μας για καταλυτικό και θετικό μετασχηματισμό στο Κατάρ και τη γύρω περιοχή, ενώ παράλληλα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Αυτή η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοποίηση της εμπειρογνωμοσύνης τόσο των ερευνητών όσο και των μηχανικών του Ινστιτούτου QEERI, καθώς και των ειδικών του ΙΚυ για την αξιολόγηση πιθανών κινδύνων και επιπτώσεων, και ως εκ τούτου για την παροχή έγκαιρων συστάσεων για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για το Κατάρ».
Το Παρατηρητήριο NEHO, που ιδρύθηκε από το Ινστιτούτο QEERI στις αρχές του 2019, στοχεύει στην εκτίμηση, την κατανόηση, την παρατήρηση και τον μετριασμό των φυσικών και περιβαλλοντικών κινδύνων στο Κατάρ, μέσω ερευνητικών και τεχνολογικών εξελίξεων για την υποστήριξη κυβερνητικών και κοινοτικών δράσεων έγκαιρης αντίδρασης και ανάκαμψης.
Το CARE-C είναι ένα από τα τέσσερα ερευνητικά κέντρα του Ινστιτούτου Κύπρου, και είναι ένα περιφερειακό Κέντρο Αριστείας για την έρευνα για το κλίμα και την ατμόσφαιρα. Στοχεύει στην αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την αλλαγή του κλίματος, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω ενός συνδυασμού δραστηριοτήτων έρευνας, καινοτομίας και εκπαίδευσης.