Ο ΣΠΟΔ καταρτίζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα

 

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου^1 κατέγραψε ετήσια αύξηση 15.0% το Φεβρουάριο^2 του 2022, φτάνοντας σε επίπεδο 111.8, μετά από ετήσιες αυξήσεις 15.2% τον Ιανουάριο του 2022 και 14.4% το Δεκέμβριο του 2021 (με βάση τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Στον θετικό ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ το Φεβρουάριο του 2022 σε σχέση με το περασμένο έτος, συνέβαλαν οι πλείστες εγχώριες και διεθνείς συνιστώσες του.  Συγκεκριμένα, η εμπιστοσύνη σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, ενισχυόμενη το Φεβρουάριο του 2022 σε σύγκριση με το περασμένο έτος, προξένησε ενίσχυση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη και στην Κύπρο. Επιπλέον, θετική επίδραση στον ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα ασκεί ο τομέας της κατανάλωσης και εμπορίου, με την αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες και τον όγκο λιανικών πωλήσεων να εξακολουθούν να σημειώνουν, σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία, σημαντική ετήσια άνοδο το Φεβρουάριο του 2022.

Παράλληλα, θετικά εξακολουθούν να επιδρούν στον ΣΠΟΔ σημειώνοντας άνοδο το Φεβρουάριο του 2022 σε σχέση με το περασμένο έτος, ο προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία – όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, καθώς και σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία, οι αφίξεις τουριστών. Αντίθετα, η σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude) το Φεβρουάριο του 2022 βάζει φραγμούς στην περεταίρω άνοδο του ΣΠΟΔ.

Συνοψίζοντας, ο επιβραδυνόμενος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ Φεβρουαρίου αντανακλά,  εν μέρει,  τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της πανδημίας,  το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος,  και τις  αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Σημειώνεται ότι, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διεθνείς κυρώσεις αποτυπώνονται μερικώς σε κάποια από τα οικονομικά στοιχεία του Φεβρουαρίου και κατά συνέπεια στον ΣΠΟΔ. Περαιτέρω πληροφορίες για τη μεθοδολογία κατασκευής του ΣΠΟΔ βρίσκονται στην ιστοσελίδα: Cyprus Composite Leading Economic Index (CCLEI).

Σημειώσεις:

-Ο Δείκτης ΣΠΟΔ εκτιμήθηκε με βάση το οικονομετρικό μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009).

-Ο ΣΠΟΔ για το μήνα Φεβρουάριο του 2022 κατασκευάστηκε στη βάση διαθεσιμότητας της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude), του ΔΟΚ στην ευρωζώνη και στην Κύπρο, του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, της αξίας των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, καθώς και των υψηλής συχνότητας δεδομένων των αφίξεων επιβατών και του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – προσαρμοσμένου με βάση τη θερμοκρασία το Φεβρουάριο, ενώ ο όγκος λιανικών πωλήσεων εκτιμήθηκε στη βάση των τελευταίων διαθέσιμων πληροφοριών σε μια σειρά οικονομικών δεικτών.

Τι είναι ο ΣΠΟΔ;

Ο Δείκτης ΣΠΟΔ έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για τα σημεία καμπής των οικονομικών κύκλων, δηλαδή, τα σημεία μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας. Ο Δείκτης αυτός αποτελείται από αριθμό προπορευόμενων μεταβλητών οικονομικής δραστηριότητας των οποίων οι μεταβολές τείνουν να προηγούνται των μεταβολών στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και οι οποίες αξιολογούνται σε τακτική βάση.

Από ποιες μεταβλητές αποτελείται ο ΣΠΟΔ της Κύπρου;

Οι μεταβλητές με χαρακτηριστικά προήγησης επιλέχθηκαν από μια μεγάλη κατηγορία εγχώριων και διεθνών προπορευόμενων δεικτών και είναι: η τιμή του πετρελαίου (Brent Crude), ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και την ευρωζώνη, τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, οι αφίξεις τουριστών, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων, και ο δείκτης όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΤράπεζα Κύπρου: Ενημερώνει γρήγορα και με ασφάλεια μέσω Push Notifications
Επόμενο άρθροΗ Πάφος υποδέχεται το νέο κατάστημα της DUST+CREAM στην Κύπρο