Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε πολλές χώρες της ΕΕ από ό,τι στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε πρόωρες εκλογές μετά τη «συντριπτική ήττα» από την ακροδεξιά.

Στο Βερολίνο, η απότομη άνοδος του ακροδεξιού AfD -που κατέλαβε τη δεύτερη θέση- και η σαρωτική νίκη της κεντροδεξιάς CDU-CSU, βρίσκουν την κυβέρνηση συνασπισμού του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς σημαντικά αποδυναμωμένη.

Στη Μαδρίτη, η πίεση στο κυβερνών κόμμα PSOE αυξάνεται, καθώς το κεντροδεξιό PP κέρδισε τελικά τις εκλογές, σε ένα ήδη εύθραυστο πολιτικό τοπίο.

Στην Κοπεγχάγη, η κεντρώα κυβέρνηση συνασπισμού έχασε σχεδόν 15% μέσα σε δύο χρόνια από τις τελευταίες εκλογές, ενώ στο Ταλίν, το κεντρώο κυβερνών κόμμα της Κάγια Κάλλας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς ήρθε τρίτο, όμως δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Στην Αθήνα, η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία έχασε 1,1 εκατομμύρια ψήφους μέσα σε ένα χρόνο και σκέφτεται τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ακόμη και στη Βουδαπέστη, το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχασε έδαφος, με το αποτέλεσμα να είναι το χειρότερο στην 14χρονη διακυβέρνησή του.

Από την άλλη πλευρά, οι νέες ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο δείχνουν ότι ένας σταθερός συνασπισμός υπέρ της ΕΕ είναι ένα ρεαλιστικό πια σενάριο, παρά την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

Το κεντροδεξιό ΕΛΚ, οι σοσιαλιστές της ΕΕ και το φιλελεύθερο Renew θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια πλειοψηφία 403 εδρών.

Τα αποτελέσματα αυξάνουν την πιθανότητα επανεκλογής της υποψήφιας του ΕΛΚ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η πλειοψηφία των τριών κεντρώων μοιάζει αρκετά σταθερή […] πιθανώς μπροστά από τις 410 έδρες», δήλωσε στο Euractiv ο Christopher Glück, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία πολιτικής ανάλυσης Forefront Advisers.

Ο Glück σημείωσε επίσης ότι η φον ντερ Λάιεν δεν χρειάζεται πλέον την υποστήριξη της Μελόνι ή του ECR για να επανεκλεγεί στην Επιτροπή και ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΕΛΚ, του S&D και της Renew θα είναι πλέον «απλές».

Οι σοσιαλιστές της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστήριζαν τη φον ντερ Λάιεν εάν υπήρχε οποιαδήποτε συνεργασία με το ECR ή την Μελόνι.

«Περιμένω ότι θα υπάρχουν αρκετά στην έκθεση Ντράγκι που θα αρέσουν στους σοσιαλιστές της ΕΕ, ειδικά στην οικονομία, καθώς και ότι θα ζητήσουν διαβεβαιώσεις για το κράτος δικαίου […] ενώ η φιλελεύθερη πολιτική ομάδα του Renew θα επιδιώξει δεσμεύσεις για καλύτερη ρύθμιση», δήλωσε ο αναλυτής. Πηγή: Euractiv

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter