Τα ηλεκτρονικά σκούτερς είναι η νέα μόδα στους κυπριακούς δρόμους. Μετά τη μόδα των ποδηλάτων, η new generation τάση της εποχής φέρνει αυτού του είδους οχήματα. Ωστόσο, έξι Δήμοι της Λευκωσίας λαμβάνουν άμεσα μέτρα λόγω των πολλών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Σχετικά με τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί όσον αφορά τη διακίνηση των συσκευών μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά σκούτερ) και μετά από έντονα παράπονα δημοτών, πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2024 συνάντηση μεταξύ των Δημοτικών Γραμματέων και των Δημοτικών Μηχανικών έξι δήμων της Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου, Λακατάμειας, Στροβόλου και Λευκωσίας.

Οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση συμφώνησαν ότι κρίνεται ως απολύτως αναγκαία η λήψη μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων, μεταξύ άλλων και της εγκατάλειψης των ηλεκτρικών σκούτερ σε δημόσια σημεία. Ο Δήμος Λευκωσίας απέστειλε σχετική επιστολή στις εταιρίες ιδιοκτησίας των ηλεκτρικών σκούτερ ενημερώνοντας τους για τα εξής:

-Όλα τα ηλεκτρικά σκούτερ θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτουν μοναδικό σειριακό αριθμό (license plate), με βάση την υπογραφείσα συμφωνία, ώστε να υπάρχει έλεγχος ότι οι εταιρίες διαθέτουν για κυκλοφορία αποκλειστικά τον αριθμό των σκούτερ που ορίζει η συμφωνία αδειοδότησής τους.

-Σε περίπτωση που εντοπιστεί από τις δημοτικές αρχές εγκαταλελειμμένο σκούτερ σε δημόσιο χώρο, οι Δήμοι θα προχωρούν στην έκδοση και επιβολή προστίμου.

-Σε περίπτωση που εντοπιστεί από τις δημοτικές αρχές ηλεκτρικό σκούτερ το οποίο δεν φέρει μοναδικό σειριακό αριθμό θα κατάσχεται από τις δημοτικές υπηρεσίες και η αποδέσμευση του θα συνεπάγεται με πληρωμή προστίμου από την ιδιοκτήτρια εταιρία και με άμεση έκδοση άδειας κυκλοφορίας.

Οι Δήμοι θα προχωρήσουν άμεσα σε καθορισμό και υπόδειξη στις εταιρίες των σταθμών παραλαβής των ηλεκτρικών σκούτερ από ενδιαφερόμενους χρήστες. Οι σταθμοί παραλαβής θα είναι κοντά σε δρόμους που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπεται η διακίνηση των σκούτερ. Οι ιδιοκτήτριες εταιρίες δεν θα μπορούν πλέον να καθορίζουν τους σταθμούς παραλαβής των σκούτερ. Σκούτερ τα οποία θα τοποθετούνται σε μη καθορισμένους από τους Δήμους σημεία, θα κατάσχονται και θα εκδίδονται πρόστιμα.

Με βάση τα πιο πάνω και σε περίπτωση μη ικανοποίησης των οδηγιών και των συστάσεων των Δήμων προς τις ιδιοκτήτριες εταιρίες, οι Δήμοι θα προχωρήσουν σε ανάκληση της άδειας των εν λόγω εταιριών.

Σε συνέχεια της επιστολής του Δήμου Λευκωσίας, οι ιδιοκτήτριες εταιρίες των ηλεκτρικών σκούτερ εξέφρασαν την προθυμία τους για πλήρη συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί, ενώ έχουν ήδη προβεί σε διαβήματα τοποθέτησης στα ηλεκτρικά σκούτερ της απαραίτητης σήμανσης.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΚαι επίσημα το θερμότερο έτος όλων των εποχών το 2023
Επόμενο άρθροΚάμερες τροχαίας: Έλεγχος και από τις δύο κατευθύνσεις του δρόμου