«Να βλέπετε τις γυναίκες ως τα κύρια μέλη της οικογένειας σας»
–  Narendra Modi,  Πρωθυπουργός της Ινδίας

 

H Δημοκρατία της Ινδίας αφιερώνει τον μήνα Μάρτιο στις γυναίκες της χώρας που καθημερινά καταρρίπτουν τα στερεότυπα και γίνονται οι ίδιες πηγές έμπνευσης για εκατοντάδες χιλιάδες νεαρά κορίτσια.

Σήμερα, οι γυναίκες στη χώρα δραστηριοποιούνται στο στρατό, στον επιχειρηματικό κόσμο, στον αθλητισμό, στην έρευνα, στην εκπαίδευση-επιστήμη και την πολιτική σκηνή της Ινδίας.

Mohana, Bhawana, Avani

Έδειξαν σε όλους ότι οι γυναίκες είναι ίσες με τους άντρες

Οι γυναίκες στην Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας βρίσκονταν πάντα μακριά από τα πιλοτήρια των μαχητικών αεροσκαφών, έως και τον Ιούνιο του 2016 όταν η Mohna Singh, η Bhawana Kanth και η Avani Chaturvedi πέταξαν για πρώτη φορά ως οι πρώτες πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών στην ιστορία της Ινδίας. Το 2018 η Avani Chaturvedi έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Ινδίας η οποία πέταξε μόνη της μαχητικό αερσκάφος, χωρίς την συνοδεία άντρα πιλότου.

Εκτός από πηγή υπερηφάνειας για τα επιτεύγματα τους, οι τρεις γυναίκες αποτελούν σύμβολα για εκατοντάδες χιλιάδες μικρά κορίτσια στην χώρα, με την κυβέρνηση να επεκτείνει πλέον τα κονδύλια για την πρόσληψη περισσότερων γυναικών στην ινδική αεροπορία. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Narendra Modi, ανακοίνωσε το άνοιγμα των στρατιωτικών σχολών για γυναίκες, με την εισδοχή τους στην Ακαδημία Εθνικής Άμυνας να έχει ξεκινήσει κατά το 2022.

Saira Banu

Η φωνή για εκατομμύρια γυναίκες θύματα του τριπλού talaq

Η Saira Banu από το Kashipur του Uttarakhand, με το πέρας των μεταπτυχιακών της σπουδών στις κοινωνικές επιστήμες, στις 11 Απριλίου 2002 παντρεύτηκε τον Rizwan και άφησε το πατρικό της σπίτι για να ξεκινήσει τη νέα της ζωή.  Ωστόσο μετά από λίγες μέρες, ο σύζυγός της και η οικογένεια του άρχισαν να την παρενοχλούν, ενώ στη συνέχεια η Saira δέχτηκε σωματική επίθεση και ο σύζυγός τη χώρισε μέσω του τριπλού Talaq.

Έτσι, η Saira αποφάσισε να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης εναντίων του συζύγου της. Τον Μάιο του 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας τάχθηκε υπέρ της Saira, με την Βουλή της χώρας να ψηφίζουν τον «Νόμο για τις Μουσουλμάνες» (Προστασία των Δικαιωμάτων στο Γάμο) ο οποίος  τέθηκε σε ισχύ στις 19 Σεπτεμβρίου 2018.

*Λεκτική μορφή διαζυγίου στο Ισλάμ, η οποία δεν τηρεί την περίοδο αναμονής και τερματίζει αμετάκλητα το γάμο από τους συζύγους, και χωρίς τη συγκατάθεσή των γυναικών τους, λέγοντας μόνο τρεις φορές τη λέξη talaq (διαζύγιο).

Vandana

Μέλος της Εθνικής Ομάδας Χόκεϊ της Ινδίας παρά τις πιέσεις

Η Vandana Kataria χάρισε τη νίκη στην Εθνική Ομάδα Χόκεϊ της Ινδίας απέναντι στη Νότια Αφρική στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, πετυχαίνοντας το τρίτο της γκολ (χατ-τρικ) στον αγώνα, αλλά και το πρώτο χατ-τρικ στην ιστορία της γυναικείας ομάδας χόκεϊ της Ινδίας.

Ωστόσο, δεν ήταν εύκολο για την Kataria να πετύχει το όνειρο της μεγαλώνοντας στο χωριό Roshanabad του Uttarakhand, γύρω από ένα παραδοσιακό περιβάλλον που ήθελε τις γυναίκες να παραμένουν στο σπίτι. Με την υποστήριξη του πατέρα της, η Kataria μπόρεσε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το χόκεϊ, παρά τις δυσκολίες και την έλλειψη εξοπλισμού για προπόνηση. Όταν ο πρώτος της προπονητής, αλλά και αρχηγός της Εθνικής ομάδας της χώρας, Pradeep Chinoti, «ανακάλυψε» την Kataria σε ένα σχολικό τουρνουά, εντυπωσιασμένος από την απόδοση της, αποφάσισε να της δώσει μια ευκαιρία στην Εθνική ομάδα γυναικών.

Σήμερα, η Vandana Kataria έχει κερδίσει πολλά μετάλλια με τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας της χώρας της, είναι μέρος του Σχεδίου της Κεντρικής Κυβέρνησης «Olympic Podium» (TOPS) και είναι επίσης η πρέσβειρα της καμπάνιας Beti Bachao-Beti Padhao στο Ουταραχάντ.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter