Με σύνθημα “Let communities lead”, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το πρόγραμμα UNAIDS (Κοινό Πρόγραμμα του Ο.Η.Ε για τον ιό HIV και το AIDS) τιμούν και φέτος, την 1η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Σε μήνυμα του ο πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Δρ. Χρίστος Μηνά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, τονίζει ότι το φετινό μήνυμα σηματοδοτεί τον καθοριστικό αντίκτυπο που είχαν οι οργανωμένες κοινότητες στη διαμόρφωση της ανταπόκρισης στον ιό HIV, καθώς και στην παγκόσμια υγεία γενικότερα.

Οι οργανωμένες κοινότητες μπορούν να πρωτοστατήσουν σε αυτή την προσπάθεια, αφού διάφορες κοινότητες κινδυνεύουν ή επηρεάζονται από τον ιό HIV και αποτελούν την πρώτη γραμμή απόκρισης στο AIDS. Οι οργανωμένες κοινότητες έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν τους πολίτες με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αλλά και να παρακολουθούν την εφαρμογή ποιοτικών πολιτικών και υπηρεσιών.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη πρόσβαση σε υπηρεσίες θεραπείας και πρόληψης όσον αφορά την αντιμετώπιση του HIV.

Στην Κύπρο, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) έχει θέσει ως προτεραιότητα στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021-2028, την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων ανάμεσα στους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών.

Με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Παρακολούθησης/ΕΚΤΕΠΝ της ΑΑΕΚ, από τα 331 άτομα που έχουν αναφέρει να έχουν κάνει ενέσιμη χρήση ουσιών έστω και μία φορά στη ζωή τους το 2022, μόνο 170 έχουν εξετασθεί για μεταδιδόμενες ασθένειες, ενώ το 42% των ενέσιμων χρηστών που εξετάσθηκε, διαγνώσθηκε θετικό στην Ηπατίτιδα Γ και 12 άτομα διαγνώσθηκαν θετικά στον ιό του HIV.

Τα μέτρα που προωθεί η ΑΑΕΚ τα οποία στοχεύουν στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV και άλλων λοιμωδών νοσημάτων, είναι η παροχή κουτιών μείωσης της βλάβης, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αποστειρωμένες σύριγγες, μέσω αυτόματων μηχανών, η παροχή ταχέων διαγνωστικών τεστ Ηπατιτίδων Β – Γ και HIV στις θεραπευτικές δομές, για αύξηση των ατόμων που διαγιγνώσκονται και συνδέονται με θεραπεία και η προώθηση μέτρων μείωσης της βλάβης μέσω της κινητής μονάδας “Care Zone”, σε Παγκύπρια εμβέλεια.

Με αυτές τις δράσεις, η ΑΑΕΚ ανανεώνει τη δέσμευσή της για την μείωση και πάταξη του HIV, ενώ παράλληλα προωθεί την ισότιμη πρόσβαση στην εξέταση και τη θεραπεία του ιού.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΕπαναστατικές tech λύσεις με στιλ από τη Native Union
Επόμενο άρθροMerry GreekMas από τη Louis Hotels