Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε σήμερα δημόσια διαβούλευση σχετικά με την κινητικότητα των νέων εθελοντών σε ολόκληρη την ΕΕ. Η διαβούλευση διάρκειας 12 εβδομάδων θα συγκεντρώσει τις απόψεις των πολιτών και θα εντοπίσει τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα του εθελοντισμού των νέων. Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Η αλληλεγγύη αποτελεί βασική αξία της Ένωσης.
Κάθε χρόνο, χιλιάδες νέοι εθελοντές κάνουν πράξη την αλληλεγγύη μέσω διασυνοριακών δραστηριοτήτων που τους προσφέρουν νέες ικανότητες, οικοδομώντας παράλληλα μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς.
Οφείλουμε στους νέους μας να διασφαλίσουμε ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής είναι το καταλληλότερο για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του εθελοντισμού τους και την άρση των εμποδίων που εξακολουθούν να υπάρχουν όσον αφορά τη διασυνοριακή κινητικότητα. Αυτός είναι ο σκοπός της νέας αυτής πρωτοβουλίας, η οποία ταυτόχρονα στηρίζει την ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών κοινωνιών μας.»
Η διαβούλευση αυτή θα συμβάλει στην αναθεώρηση της σύστασης του Συμβουλίου του 2008 σχετικά με την κινητικότητα των νέων εθελοντών, με στόχο την προσαρμογή σε μια συνεχώς εξελισσόμενη κοινωνία. Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει στους νέους στην Ευρώπη να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει το νέο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και να συμμετάσχουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε διασυνοριακές δραστηριότητες αλληλεγγύης που διοργανώνονται από εθνικές αρχές ή ιδιωτικούς φορείς. Θα λάβει υπόψη τις προκλήσεις στον τομέα της υγείας, όπως η πανδημία COVID-19, καθώς και την ψηφιοποίηση, την κοινωνική ένταξη, την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και την κλιματική αλλαγή.
Η διαβούλευση θα βασιστεί σε συγκεκριμένες προτάσεις ομάδας εμπειρογνωμόνων, καθώς και σε μια μελέτη για την άρση των εμποδίων στις διασυνοριακές δραστηριότητες αλληλεγγύης. Τόσο η ομάδα εμπειρογνωμόνων όσο και η μελέτη παρέχουν προκαταρκτικά στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τα εμπόδια, τις προκλήσεις, τις ανάγκες και τις ευκαιρίες στο τοπίο της διασυνοριακής αλληλεγγύης. Η δημόσια διαβούλευση καθώς και περισσότερες σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.