Ανάγκη αποθεμάτων πρώτων υλών στην ΕΕ
Τη δημιουργία ενός συστήματος στρατηγικών αποθεμάτων πρέπει να επιδιώξει η ΕΕ, ώστε να διασφαλίσει άμεσα τον εφοδιασμό της με κρίσιμες πρώτες ύλες, και να θωρακίσει την Κοινότητα από τους όποιους εκβιασμούς δεχθεί μελλοντικά από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της.
Αυτά ήταν τα συμπεράσματα του συνεδρίου που διοργάνωσε η τσεχική προεδρία τον περασμένο μήνα, σχετικά με την ασφάλεια της προμήθειας κρίσιμων πρώτων υλών στην Ευρώπη. Στόχος του ήταν να προωθήσει τη συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, γειτονικών χωρών και δυνητικών μελών, όσον αφορά τις μελλοντικές ενέργειες της Κοινότητας σχετικά με τη διασφάλιση της πρόσβασης και αυτάρκειάς της σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Σύμφωνα με στελέχη της Ευρωπαϊκής Μεταλλευτικής Βιομηχανίας και άλλους εμπειρογνώμονες του τομέα, η κοινότητα μπορεί να μειώσει την εξάρτησή της από τρίτες χώρες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μέσα από την χρηματοδότηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων στο έδαφός της.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κ. Μαρκ Ραχωβίδης, Πρόεδρος της Euromines και της κυπριακής μεταλλευτικής εταιρείας, Venus Minerals, ανέφερε ότι η πανδημία του Covid-19 και οι ανατροπές στην αλυσίδα εφοδιασμού εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν ωθήσει την ΕΕ – η οποία έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο σύστημα εφοδιασμού που χαρακτηρίζεται από αλληλεξαρτήσεις – να επανεξετάσει την παγκοσμιοποίηση του εμπορίου.
Οι κρίσιμες πρώτες ύλες – όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και οι σπάνιες γαίες – αποτελούν απαραίτητα υλικά για την οικονομία της ΕΕ. Επιπρόσθετα, είναι καθοριστικής σημασίας για τις αυξημένες ψηφιακές, περιβαλλοντικές και αμυντικές ανάγκες της. Στην παρούσα φάση, η Κίνα καλύπτει τo 86% της παγκόσμιας παραγωγής σπανίων γαιών. Η ΕΕ εισάγει το 93% του μαγνησίου της από την Κίνα, το 98% των βορικών αλάτων της από την Τουρκία και το 85% του νιοβίου της από την Βραζιλία. Ταυτόχρονα, η Ρωσία παράγει το 40% των παγκοσμίων ποσοτήτων παλλαδίου.
Οι σύνεδροι κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την πιθανή δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος στρατηγικών αποθεμάτων με εισαγόμενες ορυκτές πρώτες ύλες, από τις οποίες η Κοινότητα είναι εξαρτημένη, ώστε να προστατεύσει τον εφοδιασμό της από άμεσες απειλές, όπως αυτές που έχουν προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα πρέπει επίσης να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές», ανέφερε ο κ. Ραχωβίδης, τονίζοντας ότι το Συνέδριο κάλεσε την ΕΕ να χρηματοδοτήσει νέες γεωλογικές έρευνες σε κράτη μέλη της. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η βιώσιμη εγχώρια παραγωγή ορισμένων βασικών ορυκτών πρώτων υλών που καταναλώνονται στην ΕΕ», ανέφερε.
Η Κύπρος από την πλευρά της μπορεί να διεκδικήσει ξανά τη θέση της ως βασικός παραγωγός χαλκού, που αποτελεί το τρίτο πιο περιζήτητο μέταλλο στον κόσμο, και είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ολοκλήρωση της Πράσινης Μετάβασης. Σήμερα, η βιομηχανία χρησιμοποιεί πέραν των 400 κραμάτων χαλκού σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Παράλληλα, ο κ. Ραχωβίδης ανέφερε ότι η Venus Minerals έχει ως στόχο την ανάπτυξη των ορυκτών πόρων του νησιού, γεγονός που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για όλους.
Η Venus Minerals είναι εταιρεία μεταλλευτικής έρευνας και εξόρυξης που δραστηριοποιείται στην Κύπρο και επικεντρώνεται κυρίως στον εντοπισμό και την αξιοποίηση αποθεμάτων χαλκού και χρυσού. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει σήμερα ένα ευρύ φάσμα έργων σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως τα έργα Magellan (σε Κοκκινόγια, Κλήρου και Σιά), Mariner (περιοχή Τρούλλων) και Απλίκι. Η Εταιρεία χρησιμοποιεί προηγμένες μεθόδους έρευνας και εκμετάλλευσης, ειδικά σχεδιασμένες ώστε να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και να μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα.