Πόσες φορές πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων

Η μάχη ενάντια στις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης δεν κερδίζεται εύκολα. Σίγουρα όμως, τόσο στην Κύπρο όσο και σε πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο, διεξάγεται μια αξιοσημείωτη προσπάθεια, χάρη στους αυστηρούς περιορισμούς που θεσπίζονται ως προς τη χρήση τους. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, αυτού του είδους οι προσπάθειες έχουν επιφέρει καρπούς.

Κι όμως, το πρόβλημα δεν κρύβεται μονάχα στις πλαστικές σακούλες μιας χρήσεως καθώς, πολλοί από μας, κολυμπάμε σε μια θάλασσα από επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες, είτε πρόκειται για υφασμάτινες τσάντες είτε για πιο χοντρές και ανθεκτικές πλαστικές σακούλες. Πρόκειται για ένα νέο είδος σακούλας, το οποίο πωλείται φτηνά ή ως μια φαινομενικά πιο πράσινη εναλλακτική σε σχέση με το πλαστικό μιας χρήσης.

Κι όμως, όσοι ηγούνται της εκστρατείας κατά της πλαστικής σακούλας μίας χρήσεως, ισχυρίζονται ότι η «προίκα» που δημιουργούμε από δεκάδες τσάντες πολλαπλών χρήσεων δημιουργούν νέα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες έχουν πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με τις λεπτές πλαστικές σακούλες μίας χρήσεως. Σύμφωνα με έρευνα-αποκάλυψη, μια βαμβακερή σακούλα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 7.100 φορές, προκειμένου να κριθεί πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον.

12 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού στους ωκεανούς

Μα αν τελικά καμία από τις διαθέσιμες εναλλακτικές δεν θεωρείται αρκετά φιλική προς το περιβάλλον, ποιο είναι το χρέος μας απέναντι στον πλανήτη;

Η απάντηση συνοψίζεται στο να ξαναχρησιμοποιήσουμε όσες πλαστικές σακούλες και πάνινες τσάντες διαθέτουμε, όσες περισσότερες φορές μπορούμε, χωρίς να προσθέτουμε στη συλλογή μας διαρκώς καινούργιες.

Όταν συζητάμε γύρω από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας τσάντας πολλαπλών χρήσεων, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη: Το υλικό, το βάρος της και η διαδικασία κατασκευής είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Μια σούπερ ανθεκτική πλαστική σακούλα, κατασκευασμένη από το ίδιο υλικό που φτιάχνεται η κλασική πλαστική σακούλα μιας χρήσης, αλλά με το διπλάσιο βάρος, είναι προφανές ότι θα έχει και το διπλάσιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, εκτός κι εάν επαναχρησιμοποιηθεί περισσότερες φορές.

Επομένως, για τις πιο «σκληρές» σακούλες που προωθούνται ως «εξαιρετικά ανθεκτικές», το κλειδί βρίσκεται στο να τις επαναχρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες φορές και να τις πετάξουμε μόνο εφόσον παρουσιάσουν εμφανή σημάδια φθοράς. Άλλωστε, έκθεση που εκπονήθηκε στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών το 2020, διαπίστωσε ότι μια πιο σκληρή και ανθεκτική πλαστική σακούλα πρέπει να χρησιμοποιείται περίπου 10 έως 20 φορές περισσότερες σε σύγκριση με μία πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

Πάντα υπάρχουν περιπτώσεις που ξεχνάμε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μας στο σπίτι. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφεύγουμε με κάθε τρόπο, γιατί τότε αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε μια καινούργια σακούλα, η οποία στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να είναι χάρτινη.

Ποιο είναι το πρόβλημα με τις βαμβακερές τσάντες πολλαπλών χρήσεων

Οι βαμβακερές τσάντες έχουν εξελιχθεί στην πιο φθηνή βιτρίνα οποιουδήποτε ιδιώτη ή επιχειρηματία διατείνεται ότι αποφεύγει το πλαστικό και επιδεικνύει μέσα από το εν λόγω υλικό τα «πράσινα διαπιστευτήριά του».

Κι όμως, το βαμβάκι αποτελεί μια καλλιέργεια που απαιτεί πολύ νερό και σημαντική ποσότητα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, τα οποία εισάγουν νιτρικά άλατα στη γη και τις υδάτινες οδούς και έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οξειδίου του αζώτου, ενός αερίου που επιδεινώνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιας βαμβακερής τσάντας πολλαπλών χρήσεων είναι μεγαλύτερο από ό,τι θέλουμε να νομίζουμε.

Η ουσία

Κάτι που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να σημειωθεί, είναι το γεγονός ότι οι πλαστικές σακούλες ναι μεν ευθύνονται για ένα μέρος του όγκου των παγκόσμιων απορριμμάτων, ωστόσο σε σύγκριση με άλλα εμπορικά προϊόντα, ο αντίκτυπός τους στην κλιματική κρίση είναι σχετικά μικρός.

Επομένως, όσο σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε την τσάντα πολλαπλών χρήσεων στο σπίτι, εξίσου σημαντικό είναι προσέχουμε και τι αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ. Περιορίζοντας τις αγορές μας στα απαραίτητα, δεν βοηθάμε μόνο την τσέπη μας, αλλά και τον πλανήτη.

Τέλος, μια εξαιρετικά δημιουργική και οικολογική διαδικασία εφόσον διαπιστώσουμε φθορές στην τσάντα πολλαπλών χρήσεων, είναι προτού τρέξουμε να αγοράσουμε μια καινούργια, να εξετάσουμε εάν στη ντουλάπα μας υπάρχει κάποιο ρούχο που δεν χρειαζόμαστε. Αν όντως βρούμε ένα κατάλληλο κομμάτι υφάσματος το οποίο προορίζαμε για πέταμα, μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας τσάντα πολλαπλών χρήσεων και να μην αφήσουμε τίποτα να πάει χαμένο. Πηγή: huffingtonpost.gr

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter