Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα, στην Αθήνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε για άλλη μια φορά τα συλλυπητήρια του ιδίου και του κυπριακού λαού για τον άδικο χαμό δεκάδων ανθρώπων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σημειώνοντας ότι και η Κύπρος μετρά θύματα.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει μέσα από τις ενέργειες της η πολιτική ηγεσία της εκάστοτε χώρας να μην επιτρέπει να ξανασυμβούν τέτοια τραγικά γεγονότα.

Είπε ακόμη ότι η επίσκεψη του στην Ελλάδα, πέραν της συμβολικής είναι και ουσιαστικής σημασίας, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν έχουμε καθόλου χρόνο να χάσουμε στην προσπάθεια για να σπάσουμε το διέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Πρόσθεσε ότι η πλευρά μας επιδιώκει πρωταγωνιστική εμπλοκή από την ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ έχει όλα εκείνα τα κίνητρα ώστε να μπορεί να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση πραγμάτων που να είναι επωφελής για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Σημείωσε ότι η εμπλοκή της ΕΕ όχι μόνο στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, αλλά και σε επίπεδο τεχνοκρατών λειτούργησε καταλυτικά για να επιτευχθούν συγκλίσεις που δεν είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν.

Πρόσθεσε ότι «αποσκοπώ μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία να γίνει όλη η προεργασία, ειδικότερα προς την Ευρώπη, προς τα κράτη μέλη, προς τα ΗΕ – διότι πάντα μιλάμε για εντός του πλαισίου των ΗΕ, δεν μπορούμε να συζητήσουμε οτιδήποτε που ξεφεύγει του πλαισίου των ΗΕ – για να δημιουργηθούν τα δεδομένα επανέναρξης των συνομιλιών.

Η κατάσταση ως έχει δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού. Η επανένωση είναι η προτεραιότητα μας και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, σε συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και με τα ελληνικά πολιτικά κόμματα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «καλωσορίζω τη δήλωση σου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά», προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνεργαστεί με την τότε Κυβέρνηση της Κύπρου και είχαν  καταφέρει η ΕΕ να είναι μέρος αυτής της διάσκεψης με θετικά αποτελέσματα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ευχαριστώντας την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση, και τονίζοντας την υποχρέωση όλων να κάνουν το παν για να βγει η αλήθεια σχετικά με τα αίτια του τραγικού συμβάντος.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ «προίκα» που δημιουργούμε από τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων φέρνει νέα περιβαλλοντικά προβλήματα
Επόμενο άρθροΔ. Δημητρίου: Δεν είμαι κυνηγός καρεκλών