Η σοφόκλεια τραγωδία Αντιγόνη, ένα από τα αρτιότερα κείμενα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, παρουσιάζεται από το ισραηλινό Θέατρο Khan από την Ιερουσαλήμ, σε σκηνοθεσία Udi Ben Moshe, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες του Ισραήλ, την Δευτέρα 5 Ιουλίου στο «σκαλί» Αγλαντζιάς.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο γιων του Οιδίποδα Πολυνείκη και Ετεοκλή για τον θρόνο της Θήβας έχει τελειώσει. Τα δύο αδέλφια κείτονται νεκρά στο πεδίο της μάχης. Ο Κρέων διατάζει το σώμα του Πολυνείκη να παραμείνει άταφο και άκλαυτο επειδή πρόδωσε την πατρίδα του φέρνοντας ξένο στρατό εναντίον της. Η Αντιγόνη αποφασίζει να τιμήσει τον αδελφό της με την πρέπουσα ταφή αψηφώντας τις ολέθριες συνέπειες σε μια σύγκρουση μεταξύ φυσικού και θετού δικαίου. Η διαχρονική κριτική στην αλαζονεία της εξουσίας και της απολυταρχίας, καθώς και η σύγκρουση μεταξύ των άγραφων νόμων της ηθικής και των θεσμικών νόμων της πολιτείας, αναδύονται μέσω μιας σύγχρονης σκηνικής ανάγνωσης, υπογραμμίζοντας την αντίσταση στο σύγχρονο πολιτικό πλαίσιο και τις τρέχουσες συγκρούσεις μεταξύ θρησκείας και κράτους.

Η δράση τοποθετείται στο Ισραήλ του σήμερα. Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης « το Ισραήλ, είναι μια σύγχρονη δημοκρατία η οποία βιώνει μια ουσιαστική σύγκρουση μεταξύ θρησκείας και κράτους, μια σύγκρουση που είναι βαθιά ριζωμένη στην καρδιά του εβραϊκού έθνους και πολιτισμού, από τη βιβλική εποχή, μεταξύ των βασιλέων του Ισραήλ και των κερδών του». Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέατρο Khan έχει την έδρα του στην Ιερουσαλήμ όπου δημιουργεί στο χώρο του θεάτρου εδώ και 50 χρόνια, εκεί που η σύγκρουση εκδηλώνεται με τους πιο ακραίους όρους και εκφράζεται τόσο με πολιτικές όσο και υπαρξιακές πτυχές. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Udi Ben Moshe, επέλεξε να τοποθετήσει τη δράση του έργου στο Ισραήλ του σήμερα.

Απέναντι στον ακροδεξιό εθνικιστή ηγέτη είναι μια αποφασισμένη νεαρή κοπέλα η οποία εμμένει με πείσμα στους νόμους του θεού. Στην εκδοχή του θεάτρου Khan, ο Χορός έχει μετατραπεί σε μια ομάδα συμβούλων και στρατιωτικών απέναντι στους οποίους στέκεται σε ένα σύγχρονο πολιτικό πλαίσιο, μια ομάδα νεαρών ακραίων εποίκων. Με μοντέρνα κοστούμια και σε μετάφραση του Σιμόν Μπουζάγκλο ο οποίος χρησιμοποιεί μια σύγχρονη, αβίαστη γλώσσα, διατηρώντας ταυτόχρονα την ποιητική χροιά του κειμένου, η παραγωγή ρίχνει φως στις σύγχρονες αντιπαραθέσεις μεταξύ θρησκείας και κράτους στο σημερινό κράτος του Ισραήλ.

Με την οικουμενική έννοια, η φουτουριστική θεώρηση του κόσμου που απεικονίζεται στη σκηνή, περιγράφει μια τρομακτική υπαρξιακή απειλή η οποία βρίσκεται σήμερα έξω από την πόρτα μας και ως αποτέλεσμα της οποίας η ανικανότητα για συμβιβασμό οδηγεί στο θάνατο προσθέτει ο σκηνοθέτης. Όταν οι εξτρεμιστές δεν βλέπουν τη μεγάλη εικόνα μπορεί όλα να καταλήξουν σε τραγωδία.

Δευτέρα 5 Ιουλίου, «σκαλί» Αγλαντζιάς με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Μετάφραση (στα εβραϊκά):Shimon Buzaglo

Σκηνοθεσία:Udi Ben Moshe

Σκηνικά: Svetlana Breger

Κοστούμια:Oren Dar

Σχεδιασμός φωτισμού:Roni Cohen

Μουσική επεξεργασία: Josef Bardanashvili

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Κρέων :Erez Shafrir

Αντιγόνη:Or Lumbrozo

Ισμήνη :Suzanna Papian

Ευρυδίκη:Carmit Mesilati-Kaplan

Αίμων: Shachar Netz

Αγγελιοφόρος:Itai Szor

Τειρεσίας:Yehoyachin Friedlander

Στρατιωτικός Σύμβουλος Κρέοντα:

Yossi Eini

Πολιτικός Σύμβουλος Κρέοντα:

Nir Ron

Χορός:Meni Gross,Ofer Greenberg, Israel Pniel

Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com

Εισιτήρια:

www.soldoutticketbox.com

Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια

Απαραίτητη η προαγορά εισιτηρίων, καθώς δεν θα πραγματοποιείται πώληση στα ταμεία των θεάτρων.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροEnergean: Με το Stena Icemax οι νέες γεωτρήσεις στο Ισραήλ
Επόμενο άρθροΕπιπτώσεις από το BREXIT στις εισαγωγές χημικών προϊόντων