Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς, με στόχο την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων

 

Συνεχίζοντας την σταθερή πορεία επίτευξης στόχων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Κύπρος το Αύριο», και έχοντας καταφέρει να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση από το σχέδιο REPowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος και επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) προκηρύσσει δύο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για ενίσχυση του τομέα της Ενέργειας.

Το πρώτο αφορά τη νέα πρόσκληση του προγράμματος «Έρευνα στις Επιχειρήσεις-Ενέργεια», ύψους €4 εκατομμυρίων, η οποία εστιάζει στην ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων σε προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Απώτερος σκοπός είναι η ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να τύχουν αξιοποίησης από οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο.

Η μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο ανέρχεται στις €200.000 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/40T14tH. Η υποβολή προτάσεων γίνεται μέσω της πύλης IRIS και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 26η Ιανουαρίου 2024.

Το δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, φέρει την ονομασία «CO-DEVELOP- REPowerEU» και έχει προϋπολογισμό ύψους €6 εκατομμυρίων, ενώ η μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο ανέρχεται στις €600.000. Σκοπός είναι η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και οργανισμών έρευνας για τον από κοινού σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και οικονομικά αποδοτικών λύσεων σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή απόδοση στη βιομηχανία, η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η διασφάλιση της ανθεκτικότητας και ασφάλειας των ενεργειακών συστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορείς που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση θα έχουν αυτόματα τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις δωρεάν υποστηρικτικές υπηρεσίες καινοτομίας και τα εργαλεία μεταφοράς γνώσης που προσφέρει το Ίδρυμα.

Τα προγράμματα λειτουργούν ως εργαλείο για ανάπτυξη συνεργασιών, μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπορική αξιοποίηση της έρευνας, ενώ αποτελούν, παράλληλα, κινητήριο μοχλό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων καθώς και για την επιτάχυνση της μετάβασης σε μία σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και βιώσιμη οικονομία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Συνεργατών του ΙδΕΚ στο τηλ.: 22205000 ή μέσω email στο support@research.org.cy.


Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ)

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας – ΙδΕΚ (www.research.org.cy) είναι ο εθνικός φορέας, αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτικών προγραμμάτων και υποστηρικτικών υπηρεσιών που ενισχύουν την ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα και διευκολύνουν την ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Όραμά μας, ένα δυναμικό εθνικό οικοσύστημα Ε&Κ που να αποτελεί την κινητήριο δύναμη για ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου της χώρας.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροXριστουγεννιάτικος διαγωνισμός και δώρα αξίας €50.000 στα Lidl
Επόμενο άρθροΔιάσημος σεφ αποκάλυψε το πιάτο που δεν παραγγέλνει ποτέ σε ένα εστιατόριο