Όταν ο Narendra Modi ανέλαβε πρωθυπουργός της Ινδίας πριν από οκτώ χρόνια, η οικονομία βρισκόταν σε κατάσταση αποδιοργάνωσης. Υπήρχαν πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της στασιμότητας της βιομηχανίας, των μειωμένων επενδύσεων και ενός μπερδεμένου συνονθυλεύματος νόμων. Ο πρωθυπουργός Modi επέλεξε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, εφαρμόζοντας τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και δημιουργώντας ένα καλύτερο περιβάλλον για τις βιομηχανίες και τις επενδύσεις. Το σύστημα είσπραξης φόρων βελτιώθηκε. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η καμπάνια της Αυτοδύναμης Ινδίας επικεντρώθηκε στην κατασκευή βασικών ειδών στη χώρα μειώνοντας τις εισαγωγές και λαμβάνοντας ειδικά μέτρα για την αύξηση των εξαγωγών. Ως αποτέλεσμα, η Ινδία, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει γίνει και η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη του πλανήτη.

Νέος εταιρικός νόμος και φορολογική μεταρρύθμιση

Οι συντελεστές και οι κανονισμοί ΦΠΑ διέφεραν από κρατίδιο σε κρατίδιο, και διαπιστώθηκε ότι κάποια από αυτά μείωναν συχνά τους συντελεστές τους για να προσελκύσουν επενδυτές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα απώλειες εσόδων τόσο για την κεντρική όσο και για την τοπική κυβέρνηση. Έχοντας αυτό υπόψη, ο Ενιαίος και Απλός ΦΠΑ εισήχθη το 2017. Οι φορολογικοί συντελεστές και οι διαδικασίες συνάδουν πλέον σε όλη τη χώρα. Η εφαρμογή του ΦΠΑ είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση έως και 4% στα μηνιαία έξοδα του νοικοκυριού

Το 2017, ο Νόμος Περί Εταιρειών τροποποιήθηκε για να παρέχει ανακούφιση στις μικρές επιχειρήσεις. Aποποινικοποιήθηκαν 16 τεχνικά κενά και πλέον αντιμετωπίζονται ως αστικά σφάλματα. Η τροποποίηση στοχεύει στην αύξηση της διαφάνειας στην εταιρική διακυβέρνηση, καθιστώντας τους διευθυντές εταιρειών πιο υπεύθυνους και υπόλογους.

Το 2016 συντάχθηκε ο Κώδικας Αφερεγγυότητας και Πτώχευσης που είχε ως αποτέλεσμα μια μαζική μετατόπιση από το υπάρχον σύστημα «ελέγχου του οφειλέτη» προς εκείνο του «ελέγχου του πιστωτή». Αυτό αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας όσον αφορά τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και στη μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Παλαιότερα, οι εγχώριες εταιρείες έπρεπε να πληρώσουν εταιρικό φόρο 30%. Τώρα έχει μειωθεί στο 22% με το πραγματικό επιτόκιο, συν την προσαύξηση και την έκτακτη φορολογία, να φτάνει στο 25,17 %. Προηγουμένως, η Ινδία είχε τον υψηλότερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή στον κόσμο.

Οι αχρείαστοι νόμοι επιβάλλουν ένα δυσβάσταχτο, περιττό βάρος τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στον επιχειρηματικό ανταγωνισμό. Εντοπίστηκαν 2.875 τέτοιοι νόμοι ή εμπορικοί φραγμοί. Από αυτούς οι 2.007 έχουν καταργηθεί. Όχι μόνο αυτό, αλλά ο χρόνος για την απόκτηση των απαραίτητων εγκρίσεων έχει μειωθεί σημαντικά.  Έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε ότι αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση. Εισήχθη Ένα απρόσωπο σύστημα αξιολόγησης για να ενθαρρύνει τους τίμιους φορολογούμενους. Ως αποτέλεσμα αυτού, η είσπραξη φόρων φυσικών προσώπων αυξήθηκε κατά 48% και η είσπραξη εταιρικού φόρου κατά 41% κατά το οικονομικό έτος 2021-22 ενώ άύξηση 20% σημειώθηκε και στην είσπραξη των έμμεσων φόρων.

Για πρώτη φορά κάποια κυβέρνηση έκανε τόσα βήματα για τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της οικοτεχνίας, ο οποίος απασχολεί περισσότερους από 110 εκατ. Ινδούς και συνεισφέρει το 29% του ΑΕΠ της χώρας, και στο μονοπάτι του οποίου υλοποιείται το όραμα της Αυτοδυναμίας. Αυτός ο τομέας, ο οποίος επηρεάστηκε περισσότερο απ’ όλους κατά την περίοδο του κορωνοϊού, επαναπροσδιορίστηκε. Έξι διατάξεις συνολικού ύψους άνω των 5 δισ, ρουπίων συμπεριλήφθηκαν στο πακέτο Αυτοδυναμίας της Ινδίας. Οι περιοχές που είναι γνωστές για ένα συγκεκριμένο προϊόν έχουν προσδιοριστεί μέσω του προγράμματος Μια Περιοχή, Ένα Προϊόν. Όλη η βοήθεια που απαιτείται για την προώθηση των προϊόντων τους παρέχεται μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Μέχρι στιγμής έχουν επιλεγεί 106 προϊόντα από 103 περιοχές ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί μια λίστα με περισσότερα από 739 προϊόντα από ισάριθμες περιοχές.

Στο απόγειο της ανάπτυξης

Τα οικονομικά έτη 2021–2022, η Ινδία σημείωσε νέο ρεκόρ εξαγωγών οι οποίες ανήλθαν σε 418 δισ. δολάρια. Την περίοδο 2014-2015, η παραγωγή κινητών τηλεφώνων ήταν περίπου 60 εκατ. μονάδες αξίας 190 δισ. ρουπίες οι οποίες αυξήθηκαν σε 300 εκατ.μονάδες και 2,2 τρισ. ρουπίες το 2020-2021. Το 2014 υπήρχαν μόνο δύο εργοστάσια που παρήγαγαν κινητά τηλέφωνα και ανταλλακτικά, με τον  αριθμό να αυξάνεται σε 200(!) μέχρι το 2021.

Η φιλική προς τους επενδυτές πολιτική Άμεσων Ξένων Επενδύσεων της κυβέρνησης και η διαρκώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη της παγκόσμιας κοινότητας μαρτυρούν το γεγονός ότι οι εισροές ξένων επενδύσεων έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Οι εισροές ΑΞΕ στην Ινδία άγγιξαν  τα 45,14 δισ. δολάρια το έτος 2014-15, σημειώνοντας σταθερή ανάπτυξη έκτοτε. Κατά την περίοδο 2020–21, η Ινδία έλαβε την υψηλότερη ετήσια εισροή ΑΞΕ της τάξεως των 81,97 δισ. δολαρίων, μια αύξηση 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εισροές ΑΞΕ το πρώτο εξάμηνο του 2021-2022 αυξήθηκαν κατά 4% στα 42,86 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με 41,37 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι.

Είναι το αποτέλεσμα του οράματος της κυβέρνησης στις δύσκολες στιγμές της πανδημίας του κορωνοϊού, που όχι μόνο έθεσε υπό έλεγχο τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ο οποίος είχε πέσει στο -23,9% μετά το αυστηρό lockdown, αλλά διέψευσε επίσης οικονομικούς εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο που εξέφρασαν φόβους για μεγάλη ύφεση στην Ινδία. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021 ήταν κατά 5,4%, υψηλότερος κάθε άλλης χώρας στον κόσμο. Η κυβέρνηση δημοσίευσε την πρώτη εκτίμηση για την περίοδο 2022–2023, η οποία ανέρχεται στο 9,2%. Μέχρι το 2030, η Ινδία μπορεί να ξεπεράσει την Ιαπωνία και να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter