Πίσω από αυτήν την ψηφιακή επανάσταση βρίσκονται συντονισμένες προσπάθειες της ινδικής κυβέρνησης και της Τράπεζας Αποθεμάτων της χώρας

 

Στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών, η Ινδία γνώρισε μια μνημειώδη εξέλιξη, με αιχμή του δόρατος την Ενοποιημένη Διεπαφή Πληρωμών (UPI). Από τον Δεκέμβριο του 2023, η UPI κατέγραψε συναλλαγές ύψους $857 εκατ. για το τρέχον οικονομικό έτος, απόδειξη του κυρίαρχου ρόλου της Ινδίας στο τοπίο των ψηφιακών πληρωμών, κατέχοντας ένα εντυπωσιακό μερίδιο αγοράς 62%. Αυτή η αύξηση των συναλλαγών UPI αποτελεί σαφή ένδειξη της πορείας της χώρας προς μια ψηφιοποιημένη οικονομία. Ξεκινώντας από μια μέτρια βάση οι συναλλαγές UPI ανήλθαν σε $9,2 εκατ. το οικονομικό έτος 2017-18 νούμερο που αν και σημαντικό για την εποχή του, ήταν απλά ένα μικρό δείγμα από τις πραγματικές δυνατότητες της UPI. Τα επόμενα πέντε χρόνια, αυτές οι συναλλαγές σημείωσαν εκπληκτική αύξηση, με αποκορύφωμα τα 837,5 εκατ. του οικονομικού έτους 2022-23.

Αυτή η ταχεία ανάπτυξη αντιπροσωπεύει έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 147%, ποσοστό που σημαίνει όχι μόνο ανάπτυξη αλλά και μια ριζική αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών σε ότι αφορά την υιοθέτηση της τεχνολογίας στις συναλλαγές. Αξιοσημείωτη είναι και η νομισματική αξία των συναλλαγών. Το οικονομικό έτος 2017-18, η συνολική αξία των συναλλαγών UPI ήταν 12 δισ.δολάρια ΗΠΑ ωστόσο, μέχρι το οικονομικό έτος 2022-23, αυτή η αξία ανήλθε στα 16,71 δισ. Πίσω από αυτή την ψηφιακή επανάσταση βρίσκονται συντονισμένες προσπάθειες της ινδικής κυβέρνησης και της Τράπεζας Αποθεμάτων της χώρας (RBI). Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες αποδείχθηκαν καθοριστικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων κινήτρων για χρεωστικές κάρτες RuPay και συναλλαγές UPI, συμβουλές για τη βελτίωση της υποδομής πληρωμών, το πρόγραμμα για την ενίσχυση του ψηφιακού γραμματισμού στις αγροτικές περιοχές και τον καθορισμό στόχων για ψηφιακές συναλλαγές και εμπόρους εξαγορές για τράπεζες. Η Τράπεζα Αποθεμάτων της Ινδίας ενίσχυσε αυτές τις προσπάθειες με εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και καθησυχασμού του κοινού.

Η πολύπλευρη προσέγγιση της Τράπεζα Αποθεμάτων της Ινδίας στην προώθηση των ψηφιακών πληρωμών είχε ως στόχο να αυξήσει τον όγκο των συναλλαγών αλλά και να ενθαρρύνει όλα τα κοινωνικά στρώματα να συμμετάσχουν στην αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία της Ινδίας. Μια σημαντική καινοτομία σε αυτόν τον τομέα είναι η σύνδεση των πιστωτικών καρτών RuPay με την UPI, κίνηση που διευκολύνει τους πελάτες επιτρέποντας συναλλαγές χωρίς κάρτα και διευρύνοντας την αποδοχή πιστωτικών καρτών, ακόμη και σε μικρά καταστήματα εμπόρων που είναι εξοπλισμένα με κωδικούς QR.

Η αφοσίωση του Πρωθυπουργού Narendra Modi στην προώθηση της Ψηφιακής Επανάστασης της Ινδίας αντικατοπτρίζει έντονα την ουσιαστική πρόοδο της χώρας στην υιοθέτηση και την εξέλιξη των ψηφιακών τεχνολογικών δυνατοτήτων της. Απευθυνόμενος στη Σύνοδο Κορυφής G20 το 2023, ο Modi τόνισε ότι η Ινδία έχει γίνει βασικός παίκτης της ψηφιακής επανάστασης. Τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της χώρας στην κατασκευή μιας αποτελεσματικής και αξιόπιστης παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, υπογραμμίζοντας την αναδυόμενη εξέχουσα θέση της στο παγκόσμιο ψηφιακό τοπίο. Η ταχεία αύξηση των συναλλαγών UPI από $9,2 εκατ. σε $837,5 εκατ. σε μόλις πέντε χρόνια δεν είναι απλώς ένα στατιστικό επίτευγμα αλλά σύμβολο του διαρκώς εξελισσόμενου οικονομικού τοπίου της Ινδίας. Η μείωση της ετήσιας αύξησης των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία, από 9,9% το οικονομικό έτος 2021-22 σε 7,8% το 2022-23, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Αποθεμάτων της Ινδίας, υποδηλώνει περαιτέρω τη μείωση της εξάρτησης από μετρητά και την αυξανόμενη στροφή προς τις ψηφιακές συναλλαγές. Η εντυπωσιακή ανάπτυξη των συναλλαγών UPI υπογραμμίζει την επιτυχή ενσωμάτωση της τεχνολογίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ινδίας. Με τη συνεχή εστίαση της κυβέρνησης και της Τράπεζας Αποθεμάτων στον ψηφιακό γραμματισμό και τις υποδομές, η Ινδία μεταβαίνει γρήγορα σε μια ψηφιακή οικονομία χωρίς μετρητά, αγκαλιάζοντας το ψηφιακό μέλλον της χρηματοδότησης.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΘύμα deepfake βίντεο πορνό η πρωθυπουργός της Ιταλίας – Διεκδικεί αποζημίωση
Επόμενο άρθροΤο συναρπαστικό πρότζεκτ του Λάρνακα 2030 επανέρχεται στις 29 Μαρτίου