Μια δικαστική διαμάχη ξεκινάει για την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, καθώς προσφεύγει στη δικαιοσύνη εναντίον ατόμων που τοποθέτησαν το πρόσωπό της σε σώματα πορνοστάρ σε deepfake βίντεο πορνό. Πρόκειται για τεχνητά βίντεο στα οποία ένας αλγόριθμος, με τη βοήθεια νευρωνικών δικτύων και της τεχνητής νοημοσύνης, «μαθαίνει» τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου και αντικαθιστά το πρόσωπο ενός ανθρώπου με αυτό ενός άλλου.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας διεκδικεί στην αγωγή της αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ – ένα «συμβολικό» ποσό, σύμφωνα με τη δικηγόρο της, Μαρία Τζούλια Μαρόντζιου.

Η δίκη θα λάβει χώρα στις 2 Ιουλίου, στο Σάσσαρι της Σαρδηνίας όπου η Μελόνι αποφάσισε να εμφανιστεί αυτοπροσώπως και αν δικαιωθεί θα δωρίσει το ποσό σε οργάνωση υποστήριξης γυναικών θυμάτων ανδρικής βίας.

Εντοπίστηκαν οι δράστες

Ύστερα από ενδελεχή έρευνα των ιταλικών Αρχών, εντοπίστηκαν ένας πατέρας και ο γιος του οι οποίοι είναι οι βασικότεροι ύποπτοι για τη δημιουργία του πορνογραφικού υλικού με πρωταγωνίστρια τη Τζόρτζια Μελόνι.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει από το 2020, στην περιοχή της Σαρδηνίας, όταν ακόμη η Ιταλίδα πρωθυπουργός βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Ο  40χρονος κάτοικος Σαρδηνίας και ο 73χρονος πατέρας του εντοπίστηκαν από τον προσωπικό τους λογαριασμό στα από την κινητή συσκευή που χρησιμοποιήθηκε για την ανάρτηση των βίντεο.

Οι δύο άνδρες κατηγορούνται για συκοφαντική δυσφήμιση. Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, ορισμένες υποθέσεις δυσφήμισης μπορεί να είναι ποινικές και να επισύρουν ποινή στερητική της ελευθερίας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα βίντεο δημοσιεύτηκαν σε πορνογραφικό ιστότοπο στις ΗΠΑ, όπου συγκέντρωσαν «εκατομμύρια» προβολές σε διάστημα αρκετών μηνών.

Στην αγωγή της η Μελόνι σημειώνει ότι θέλει να στείλει ένα μήνυμα «σε όλες τις γυναίκες που είναι θύματα τέτοιου είδους κατάχρησης εξουσίας και να μην φοβούνται να καταθέτουν μήνυση». Πηγή: Flash.gr

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΣυναγερμός για τον ιατρικό φάκελο της Κέιτ – «Λαμβάνονται μέτρα» λέει ο διευθυντής της Κλινικής
Επόμενο άρθροΙνδία: Στα ύψη οι ψηφιακές συναλλαγές