Την ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας υπέγραψαν το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) και το Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των σχέσεων τους σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος αναφορικά με την εκπαίδευση και την έρευνα.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου στην Αθαλάσσα, από τον Προέδρο του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητή Γιώργο Χριστοφίδη, και την Πρέσβειρα της Γαλλίας, κα. Salina Grenet-Catalano. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, κ. Emmanuel Mouriez, ο Διευθυντής του Γαλλο- Κυπριακού Σχολείου κ. Jean-Marie Yhuel, μέλη της διοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ινστιτούτου Κύπρου.

Κατά την τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας, ο Καθηγητής Γιώργος Χριστοφίδης, υπέδειξε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου διατηρεί μια ιδιαίτερη και στενή σχέση με τη γαλλική κοινότητα και τα γαλλικά ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει σταθερό έδαφος για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος και κοινών δραστηριοτήτων στο εγγύς μέλλον.

Η Γαλλίδα Πρέσβειρα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μακροχρόνια, αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και Γάλλων ερευνητών και εμπειρογνωμόνων, και ευχήθηκε αυτή να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο μελλοντικά. Μάλιστα τόνισε εμφαντικά ότι το Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο δεν μοιράζεται απλώς τις εγκαταστάσεις του με το Ινστιτούτο Κύπρου, αλλά η γαλλική κοινότητα στην Κύπρο όπως και το ΙΚυ, έχουν κοινό όραμα και πλάνο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσω της προώθησης κλιματικών λύσεων.

Η ανανέωση της συμφωνίας αυτής προσδοκά στην ενδυνάμωση της συνεργασίας Γαλλίας – Κύπρου στο πεδίο της εκπαίδευσης και της έρευνας, διευκολύνοντας την πολιτιστική ανταλλαγή ιδεών μέσω της προώθησης και της διάδοσης του γαλλικού πολιτισμού και γλώσσας στην Κύπρο, αλλά και την ανταλλαγή φοιτητών μέσω προγραμμάτων κινητικότητας.

Επιπλέον, το μνημόνιο συνεργασίας προνοεί ότι επιστήμονες του ΙΚυ, θα συμμετέχουν ως ομιλητές σε συνέδρια που διοργανώνονται από το Γαλλικό Ινστιτούτο, ενώ αντίστοιχα σημαντικές προσωπικότητας από τη Γαλλία θα επισκέπτονται και θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Κύπρου. Το ΙΚυ θα συμβάλει επίσης σε επιστημονικές εκθέσεις που διοργανώνονται από το Γαλλικό Ινστιτούτο, ενώ θα ενισχυθεί η μέχρι σήμερα συνεργασία των δυο πλευρών και του δικτύου Confluences.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροGlobal Finance: H Ελληνική Τράπεζα, η καλύτερη τράπεζα της Κύπρου
Επόμενο άρθροAπό την Carlsberg η πρώτη κυπριακή μπύρα “Χωρίς Αλκοόλ”