Παρουσίασε στην Κύπρο το καινοτόμο πρόγραμμα πυρανίχνευσης “Smart & Green Village” που χρησιμοποιεί τεχνολογία 5G, τεχνητή νοημοσύνη και drone

 

Η Huawei, σε συνεργασία με την startup PROBOTEK και αξιοποιώντας το δίκτυο 5G της Cyta, παρουσίασαν το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς, με την ονομασία “Smart and Green Village”, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία. Η λύση αναπτύχθηκε στο πάρκο Αθαλάσσας και τα χαρακτηριστικά της παρουσιάστηκαν ενώπιον εκπρόσωπων της Κυβέρνησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η Κύπρος είναι μία από τις μεσογειακές χώρες που εκτίθενται σε εξαιρετικά ζεστά και ξηρά καλοκαίρια. Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες, όπως το 5G, η τεχνητή νοημοσύνη και τα drones, είναι σε θέση να ανιχνεύουν έγκαιρα δασικές πυρκαγιές και να μειώνουν τις ζημιές και προστατεύοντας τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο κ. Ανδρέας Χρίστου, Πρώτος Συντηρητής Δασών που απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος και του Γενικού Διευθυντή του Τμήματος Δασών κ. Χαράλαμπου Αλεξάνδρου ανέφερε: «Η πρωτοβουλία αυτή, φανερώνει τον υψηλό βαθμό ευαισθησίας και του έμπρακτου ενδιαφέροντος της εταιρείας Huawei Technologies (Cyprus), σε θέματα προστασίας των δασών και του φυσικού μας περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές. Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, και πολύ περισσότερο, δεν περισσεύει κανείς. Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που σήμερα επιβεβαιώνεται η βούληση του ιδιωτικού τομέα προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω του καινοτόμου προγράμματος ανίχνευσης πυρκαγιάς “Smart & Green Village” από την Huawei»”.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα “Smart & Village Event” της Huawei, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππος Χατζηζαχαρία δήλωσε: “Η Huawei ανέπτυξε τη λύση που χρησιμοποιεί drone ανίχνευσης καπνού και πυρκαγιάς για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Το εν λόγω drone λειτουργεί με τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και η λειτουργικότητά του, υποστηριζόμενη από την αναβαθμισμένη κάλυψη του δικτύου της Cyta, ενισχύει την αξιοπιστία στην παραγωγή αποτελεσμάτων. Πρωτοβουλίες όπως αυτή υποστηρίζουν τη στρατηγική που έχει αναπτύξει το Υπουργείο μας για την ανάπτυξη ΄΄έξυπνων΄΄ πόλεων στην Κύπρο, χρησιμοποιώντας την καινοτομία και την τεχνολογία για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων που, όταν επιλυθούν, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών”.

Από την πλευρά του ο Chief Commercial Officer της Cyta, κ. Γιώργος Μετζάκης, ανέφερε: “Το δίκτυο 5G της Cyta θα συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση του έργου ανίχνευσης πυρκαγιών από την Huawei, παρέχοντας συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, απαραίτητης για τη μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και τη λειτουργία μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Καθώς κοιτάμε προς το μέλλον, η ανάπτυξη του 5G ξεδιπλώνει τεράστιες δυνατότητες, από την επανάσταση στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών μέχρι την τροφοδοσία έξυπνων πόλεων, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες. Πρόκειται για μια διαδικασία που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού και είμαστε ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της τεχνολογίας”.

Ο κ. Radoslaw Kedzia, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Huawei, στο δικό του χαιρετισμό σημείωσε ότι η Huawei θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία πρωτοβουλιών και λύσεων που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων στην Κύπρο και σε ολόκληρη την Ευρώπη: “Η τεχνολογία δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τη φύση. Αντίθετα, θα πρέπει να βοηθά τη φύση να ευδοκιμήσει. Άλλωστε, πιστεύουμε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το cloud και το 5G, ενσωματώνονται με ταχείς ρυθμούς και εφαρμόζονται εκτενώς σε διάφορους κλάδους. Αυτό διευκολύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και επιφέρει απτά οφέλη προς το κοινωνικό σύνολο”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Darwin’s Circle με θεματική “Vienna Tech for Green Initiative”, ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών και λύσεων αφιερωμένων στην επίτευξη βιωσιμότητας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με ειδικούς του τομέα, ο κ. Nikolaus Pelinka, ιδρυτής της Darwin’s Circle, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της τεχνολογίας στην προώθηση της βιωσιμότητας: “Εμείς στην Darwin’s Circle πιστεύουμε ότι η τεχνολογία και η καινοτομία είναι οι σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις προς ένα βιώσιμο και πράσινο μέλλον. Μαζί με τον πολύτιμο μακροχρόνιο συνεργάτη μας Huawei, καθώς και με άλλες εταιρείες και ιδρύματα, δημιουργήσαμε την πρωτοβουλία Tech4Green της Βιέννης. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο την επικέντρωση στον κρίσιμο ρόλο των νέων τεχνολογιών στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Θα συζητήσουμε τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων μας”.

Η λύση ανίχνευσης πυρκαγιάς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2022 στην Αθήνα, Ελλάδα. Έκτοτε τα χαρακτηριστικά της έχουν δοκιμαστεί και βελτιωθεί, επομένως φέτος εισάγεται στην επόμενη χώρα που πλήττεται από το πρόβλημα των πυρκαγιών. Η εφαρμογή του συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς στην Κύπρο αποτελεί μέρος ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος κοινωνικής συνεισφοράς με την ονομασία του “Smart & Green Village” το οποίο στοχεύει στην παροχή ευρείας συνδεσιμότητας και «έξυπνης» εκπαίδευσης στις αγροτικές περιοχές της χώρας.

Huawei: Ο Όμιλος Huawei ιδρύθηκε το 1987 και αποτελεί κορυφαίο παγκόσμιο πάροχο υποδομών, έξυπνων συσκευών και Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ICT). Παγκοσμίως, οι 207.000 εργαζόμενοι της Huawei δεσμεύονται να δημιουργήσουν τη μέγιστη δυνατή αξία για εταιρείες τηλεπικοινωνιών, επιχειρήσεις και καταναλωτές. Οι καινοτομικές λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών της Huawei χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από 170 χώρες, εξυπηρετώντας πάνω από τρία δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Το όραμα και η αποστολή μας είναι να φέρουμε έναν πλήρως συνδεδεμένο ψηφιακό κόσμο σε κάθε άτομο, σπίτι και οργανισμό. Για να το επιτύχουμε, θα προωθήσουμε την δια-συνδεσιμότητα και θα καταστήσουμε δυνατή την ίση πρόσβαση σε όλα τα δίκτυα. Θα παρέχουμε το Cloud και την Tεχνητή Nοημοσύνη (AI) και στις τέσσερις γωνιές της γης για ανώτερη υπολογιστική ισχύ όπου και όταν αυτή είναι αναγκαία. Θα δημιουργήσουμε ψηφιακές πλατφόρμες για να βοηθήσουμε όλες τις βιομηχανίες και τους οργανισμούς να γίνουν πιο ευέλικτοι, αποτελεσματικοί και δυναμικοί. Θα επαναπροσδιορίσουμε την εμπειρία χρήστη με το AI, καθιστώντας την πιο εξατομικευμένη σε όλες τις πτυχές της ζωής των χρηστών, είτε βρίσκονται στο σπίτι, στο γραφείο ή εν κινήσει.

Στην Κύπρο, η Huawei ηγείται των Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ICT). Στον τομέα των Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων η Huawei παρέχει συνεχώς, σε όλους τους παρόχους, ανταγωνιστικά, καινοτόμα και αδιάλειπτα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας υψηλών ταχυτήτων, καθώς και τεχνογνωσία προστιθέμενης αξίας με σημαντικά οφέλη για τη χώρα. Στον τομέα των Εταιρικών/Επιχειρηματικών πελατών, η Huawei εισάγει ψηφιακές, καινοτόμες ιδέες και πυλωτικές εφαρμογές τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, στον τομέα των Καταναλωτικών Προϊόντων η Huawei διαθέτει μεγάλη ποικιλία έξυπνων συσκευών.

Τέλος, στον τομέα της Eνέργειας η Huawei προσφέρει πλήρως ψηφιοποιημένες έξυπνες λύσεις Smart PV Solution, αξιοποιώντας πάνω από 30 χρόνια παγκόσμιας τεχνογνωσίας ψηφιακής τεχνολογίας που διαθέτει. Η παρουσία της επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας, τις δυνατότητες Λειτουργίας και Συντήρησης (O&M), τη σύνδεση στο δίκτυο και την ασφάλεια και θέτει τα θεμέλια ώστε η ηλιακή ενέργεια να αποτελέσει μελλοντικά την κύρια πηγή ενέργειας. Βελτιστοποιώντας την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, η Huawei έχει συμβάλλει στην ηλεκτροδότηση μεγάλων πληθυσμών οικιακών καταναλωτών και βιομηχανιών παγκοσμίως αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την αυξανόμενη ζήτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, τοποθετούμενη με αυτό τον τρόπο δυναμικά στη νέα εποχή της αγοράς φωτοβολταϊκών στην Κύπρο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Huawei ή τα εξής links:

https://twitter.com/Huawei

https://www.linkedin.com/company/huawei/

http://www.facebook.com/Huawei

http://www.youtube.com/Huawei

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ λίστα με τα νοσοκομεία που διαθέτουν Τμήμα Πρώτων Βοηθειών ανά το Παγκύπριο
Επόμενο άρθροΚαινοτόμες δράσεις στα πλαίσια του 6ου Radisson Blu Διεθνή Μαραθωνίου Λάρνακας