Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος και επηρεάζει άντρες και γυναίκες. Στην Κύπρο αποτελεί την τέταρτη συχνότερη κακοήθεια στους άντρες και την όγδοη στις γυναίκες και ο κυριότερος επιβαρυντικός παράγοντας είναι το κάπνισμα.

Στην Ευρώπη, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο 5ος πιο συχνός και περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο της ουροδόχου κύστης και 655.000 άνθρωποι ζουν με αυτό τον καρκίνο, στοιχεία τα οποία παραθέτει η παγκόσμια Οργάνωση Ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, World Bladder Cancer Patient Coalition.

Oι καπνιστές θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι και διατρέχουν από τέσσερις μέχρι και επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για να αναπτύξουν αυτή την ασθένεια.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση και στα περιστατικά των γυναικών και αυτό οφείλεται στην αύξηση του ποσοστού των γυναικών που καπνίζουν, γι’ αυτό και η διακοπή του καπνίσματος σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρείται απαραίτητη συνιστώσα στην επιτυχή αντιμετώπιση αυτού του καρκίνου.

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ μέσα από το Πρόγραμμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση του καρκίνου της Ουροδόχου Κύστης» Υπερήφανος Υποστηρικτής του οποίου είναι η ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ, επιδιώκει την ενημέρωση, την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης με στόχο τη μείωση των ετήσιων περιστατικών καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με τη Μονάδα Παρακολούθησης του Αρχείου Καρκίνου κάθε χρόνο παρατηρούνται κοντά στα 140 νέα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων αντρών και γυναικών ηλικίας άνω των 65 ετών.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι η αιματουρία, συχνοουρία, επώδυνη ούρηση, επείγουσα ανάγκη για ούρηση, πόνος στην κοιλιά ή χαμηλά στη ράχη και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Άτομα τα οποία μπορεί να παρατηρήσουν κάποια από τα συμπτώματα αυτά συστήνεται όπως μιλήσουν άμεσα με ουρολόγο ιατρό για περαιτέρω διερεύνηση.

Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι η έκθεση σε χημικές ουσίες όπως μπογιές, δέρματα και καύσιμα στον εργασιακό χώρο, η χρόνια κυστίτιδα, οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και η μακροχρόνια χρήση ουροκαθετήρα.

Η διάγνωση για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνει τη γενική και καλλιέργεια ούρων για αποκλεισμό ουρολοίμωξης και τεκμηρίωση της αιματουρίας, κυστεοσκόπηση για διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου, κυτταρολογικές εξετάσεις ούρων και αξονική τομογραφία.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης καλούνται άτομα με εμπειρία αυτού του καρκίνου όπως επικοινωνήσουν με τα γραφεία του ΠΑΣΥΚΑΦ ή επισκεφθούν την ιστοσελίδα του στο www.pasykaf.org για να ενημερωθούν περαιτέρω για το Πρόγραμμα  καρκίνου της ουροδόχου κύστης, το οποίο υποστηρίζει η Κυπριακή Ουρολογική Εταιρεία.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΑυτές είναι οι νέες χαλαρώσεις που ισχύουν από σήμερα
Επόμενο άρθροΠώς το ESG επαναπροσδιορίζει τα Επενδυτικά Ταμεία: H τάση που μετατρέπεται σε κανόνα