Με αφορμή τον Ευρωπαϊκό Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, η Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος και η Φαρμακοβιομηχανία Medochemie ενώνουν δυνάμεις με στόχο τη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.

Στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία, παρουσιάστηκαν οι δράσεις που πραγματοποιούνται στη διάρκεια της Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης, οι οποίες εστιάζονται στην ορθή ενημέρωση για τους παράγοντες κινδύνου, τον προληπτικό έλεγχο και τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία αποτελεί την τρίτη συχνότερη κακοήθεια στον άνθρωπο και τη συνηθέστερη κακοήθεια του γαστρεντερικού σωλήνα παγκοσμίως. Η νόσος μάλιστα προσβάλλει άνδρες και γυναίκες και ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Πρόεδρος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Ανδρέας Ευγενίου, ο οποίος τόνισε ότι ο Καρκίνος του Παχέος Εντέρου είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος στην Κύπρο, καθώς κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 350 νέα περιστατικά. Παρόλο, είπε, που οι περισσότερες περιπτώσεις Καρκίνου του Παχέος Εντέρου εμφανίζονται σε ηλικίες άνω των 60, τα τελευταία χρόνια μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν μια σταδιακή αύξηση στη συχνότητά εμφάνισης του, ακόμα και σε άτομα κάτω των πενήντα ετών. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, υπέδειξε ο Δρ Ευγενίου, αποτελούν το πιο σημαντικό στοιχείο στην καταπολέμηση του Καρκίνου Παχέος Εντέρου και περιλαμβάνουν τόσο την αναγνώριση των συμπτωμάτων από τον ίδιο τον ασθενή όσο και την εξέταση ασυμπτωματικών ατόμων υψηλού κινδύνου, μέσω της κολονοσκόπησης.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, ανέφερε ότι αποτελεί καθήκον του ΠΙΣ να ενώσει δυνάμεις με την Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου και την Φαρμακοβιομηχανία Medochemie, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, εκστρατείες όπως η σημερινή είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου. Ζωτικής σημασίας, όμως είπε, είναι και η διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης, και για το λόγο αυτό ο ΠΙΣ συνεργάζεται στενά με όλους τους αρμοδίους φορείς, για την προώθηση και εφαρμογή στρατηγικών και πολιτικών υγείας, με στόχο τη μείωση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου στον τόπο μας.

Η Medochemie στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης στηρίζει δράσεις και ενέργειες για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών γύρω από αυτή την πολύ σοβαρή ασθένεια, δήλωσε ο Διευθυντής Πωλήσεων της Εταιρείας κ. Νίκος Χρηστίδης. Η πρόληψη, υπέδειξε ο κ. Χρηστίδης, είναι προτιμότερη από τη θεραπεία,      γι’ αυτό και καλούμε τους πολίτες άνω των πενήντα ετών να διαθέσουν λίγα λεπτά από το χρόνο τους και να ενημερωθούν από τους ιατρούς τους για τους τρόπους, με τους οποίους μπορούν να ελέγξουν το πεπτικό τους σύστημα και ιδιαίτερα αυτό του παχέος εντέρου.

Αίτια, Συμπτώματα και Θεραπεία

Τα αίτια εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι σαφώς καθορισμένα, ωστόσο η νόσος σχετίζεται με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει το οικογενειακό ιστορικό, η εμφάνιση πολύποδων στο έντερο, καθώς και οι χρόνιες κολίτιδες.

Συνηθέστερα συμπτώματα της νόσου, θεωρούνται η αιμορραγία από τον πρωκτό, η αναιμία, η έλλειψη σιδήρου, η απώλεια βάρους, η μειωμένη όρεξη, η αδυναμία, ο πυρετός, οι εφιδρώσεις, κοιλιακοί πόνοι, καθώς και η αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου. Σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να είναι ασυμπτωματικός.

Όπως και στις υπόλοιπες μορφές καρκίνου, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία, ενώ η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να γίνει με ακτινοδιαγνωστικές μεθόδους, κολονοσκόπηση ή μέσω αναλύσεων αίματος και κοπράνων.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter