Οι αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν θα είναι πρόσκαιρες

 

Της Μαίρης Ζάντου, Regional Head Transactions, Delfi Properties

 

Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος αποτέλεσαν δύο σχετικά καλούς μήνες σε σχέση με τις πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο παρόλο που βρίσκονταν σε ισχύ έντονα περιοριστικά μέτρα. Σε συνδυασμό με τα πολύ περιορισμένα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2020 λόγω του lockdown, για το πρώτο τετράμηνο του 2021 καταγράφεται ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 28%. Συνολικά κατατέθηκαν 2817 πωλητήρια έγγραφα σε σύγκριση με 2207 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ωστόσο, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2019, η αγορά υστερεί ακόμα κατά 17.7%. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι πράξεις που καταγράφηκαν τους δύο τελευταίους μήνες, ενδεχομένως σε σημαντικό ποσοστό να αφορούν πράξεις οι οποίες είχαν παγώσει προηγουμένως ένεκα των επιπτώσεων της πανδημίας.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως ακόμα δεν έχουμε δει το συνολικό αποτύπωμα της πανδημίας στον τομέα των ακινήτων. Είναι κάτι που θα διαφανεί πλήρως τους επόμενους μήνες νοουμένου ότι δεν θα υπάρξουν άλλες εκπλήξεις από επιδημιολογικής πλευράς.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα όμως, είναι πως ο τρόπος που λειτουργεί ο τομέας των ακινήτων στην Κύπρο έχει αλλάξει κι αυτό έγινε μέσα σε διάστημα μερικών μηνών με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο του αγοραστικού κοινού όσο και των πωλητών των ακινήτων.

Τόσο εμείς οι επαγγελματίες του τομέα όσο και οι αγοραστές, προσπαθήσαμε να  προσαρμόσουμε τον τρόπο λειτουργίας μας, να γίνουμε πιο ευέλικτοι, πιο εφευρετικοί και κυρίως πιο πρακτικοί. Στην περίπτωση της Delfi Properties, εν μέσω πανδημίας και βάση των αναγκών του ευρύτερου κοινού επισπεύσαμε τους σχεδιασμούς μας σε σχέση με την πλατφόρμα διαδικτυακών δημοπρασιών ακινήτων. Έτσι, ολοκληρώσαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοπρασιών η οποία  έχει δημιουργηθεί εξολοκλήρου από το Software Department του ομίλου από την αρχή στην Κύπρο και είναι πλήρως προσαρμοσμένη στα δεδομένα της κυπριακής αγοράς. Μάλιστα, προ μερικών ημερών διεξαγάγαμε την πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία της Delfi Auctions με επιτυχία και χωρίς τα οποιαδήποτε τεχνικά ή πρακτικά προβλήματα. Έτσι, βοηθήσαμε αρκετούς ιδιοκτήτες  αλλά και αγοραστές ακινήτων να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις εν καιρώ πανδημίας αλλά και την ταλαιπωρία, αφού η όλη διαδικασία γινόταν ηλεκτρονικά μέσω υπολογιστή ή κινητού.

Από την εμπειρία μας, ήταν ξεκάθαρο πως οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές δεν θέλουν απλώς να τους υποδείξεις ένα ακίνητο το οποίο ταιριάζει στα θέλω τους. Θέλουν τον σωστό επαγγελματία να τους στηρίξει  σε όλα τα στάδια της διαδικασίας απόκτησης ακινήτου. Από την επιλογή και την υπόδειξη του κατάλληλου ακινήτου, την σύνταξη του αγοραπωλητηρίου εγγράφου μεταξύ αγοραστή και  πωλητή, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας με ότι αυτό συνεπάγεται: έλεγχο δεδομένων, φορολογικά ζητήματα,  ετοιμασία και συμπλήρωση εγγράφων και μεταβίβαση στο κτηματολόγιο. Έχοντας όλα αυτά υπόψη, προσαρμοστήκαμε και πλέον λειτουργούμε ως ένα one stop shop για τους πελάτες μας χωρίς οποιοδήποτε επιπρόσθετο κόστος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μας εξουσιοδοτήσουν να υλοποιήσουμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες εκ μέρους τους,  αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο περαιτέρω ταλαιπωρία εν μέσω πανδημίας. Με άλλα λόγια, η Delfi Properties έχει πλήρως προσαρμοστεί στις ανάγκες των πελατών και στις απαιτήσεις των καιρών. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, οι θεάσεις (viewing) των ακινήτων γίνονταν και πάλι μέσω υπολογιστών ή άλλων συσκευών με την προβολή βίντεο και φωτογραφιών αν και η επιτόπια υπόδειξη των ακινήτων παρεχόταν ανέκαθεν υπό την μορφή open house για όσους το επιθυμούσαν.

Όλες οι πιο πάνω προσαρμογές και αναβαθμίσεις αποτελούν τη πλέον φυσιολογική εξέλιξη του τομέα των ακινήτων ο οποίος εκτιμούμε ότι και στη μετά πανδημία εποχή θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να εκσυγχρονίζεται. Ίσως όχι με τους ρυθμούς των τελευταίων μηνών, αλλά είναι βέβαιο πως ούτε οι πωλητές ούτε οι αγοραστές θα επιστρέψουν στις προ πανδημίας συνθήκες λειτουργίας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΕΒΕ: Σημαντικά έργα και αναπτύξεις στη Λευκωσία
Επόμενο άρθροΗ 21χρονη Ελένη Χαρίτωνος έτοιμη να κατακτήσει το διάστημα με συνοδοιπόρο τη Medochemie