H Λευκωσία χρειάζεται νέα έργα ανάπτυξης και σύγχρονες υποδομές

 

 Νέα έργα ανάπτυξης και σύγχρονες υποδομές για τη Λευκωσία, ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τόνωση της οικονομίας, ζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας (ΕΒΕΛ).

Μουσιούττας: Έχουμε όραμα και σχέδια για τη Λευκωσία και την επαρχία της

Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του ΕΒΕΛ, ο Πρόεδρος του κ. Μιχάλης Μουσιούττας είπε ότι η διχοτόμηση της πρωτεύουσας είναι ένας αναχρονισμός και ένα όνειδος για το σύγχρονο κόσμο. Η διαίρεσή της, σημείωσε, επενεργεί αρνητικά τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στις προοπτικές της Λευκωσίας.

Και πρόσθεσε: Ο ακρωτηριασμός του βόρειου βραχίονα της Λευκωσίας δεν επιτρέπει την ορθολογιστική και σφαιρική οικιστική και βιομηχανική ανάπτυξη της και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην πόλη μας, τα οποία όλοι βιώνουμε καθημερινά και τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τις εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε ότι η πράσινη γραμμή, στη Λευκωσία αποτελεί κερκόπορτα για είσοδο  παράτυπων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές. Μάλιστα, έδωσε στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών που δείχνουν ότι μόνο τον περασμένο Οκτώβριο διακινήθηκαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές πάνω από 1800 παράτυποι μετανάστες.

Συνεχίζοντας ο κ. Μουσιούττας είπε ότι η Λευκωσία αντιμετωπίζει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα. Όπως αποκάλυψε, το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Κινητικότητας Λευκωσίας, προβλέπει ότι το 2023 σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής σε κύριες οδικές αρτηρίες θα υπάρξει κυκλοφοριακό έμφραγμα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση των αυτοκινήτων στους δρόμους! Αυτό αποτελεί μια τραγική πρόβλεψη, είπε, που μας αναγκάζει να δράσουμε τώρα και όχι αύριο.

Όχι αύξηση εισφορών στο ΓεΣΥ και κατώτατο μισθό, ναι σε ξένους εργάτες

Στα πλαίσια αυτά ο κ. Μουσιούττας επανέλαβε την πρόταση του ΕΒΕΛ για δημιουργία τραμ στην πρωτεύουσα. Όπως είπε, το έργο είναι εφικτό να υλοποιηθεί και θα είναι βιώσιμο εάν αξιοποιηθεί αποτελεσματικά η συγκυρία των χρηματοδοτήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Η δημιουργία τραμ, μαζί με τον Περιμετρικό Αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας, έργο που βρίσκεται υπό εκτέλεση, πρόσθεσε θα μπορούσε να περιορίσει αισθητά το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά και να συμβάλει αποτελεσματικά στις προσπάθειες για μείωση των ρύπων, κάτι για το οποίο επιβάλλονται στην Κύπρο πολύ υψηλά πρόστιμα.

Συνεχίζοντας για τα προβλήματα της Λευκωσίας, είπε ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με καθυστερήσεις σε έργα υποδομής που θα έδιναν οξυγόνο ζωής στην πόλη. Αφού χαρακτήρισε ως Οδύσσεια την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, είπε ότι, τώρα, έχουμε νέες καθυστερήσεις και φαινόμενα αναποφασιστικότητας για το Αρχαιολογικό Μουσείο, για το νέο κτίριο της Βουλής και την επαναφορά του Συνεδριακού Κέντρου στο προηγούμενο καθεστώς του.

Ο κ. Μουσιούττας απηύθυνε την προειδοποίηση ότι το ΕΒΕΛ δεν πρόκειται να ανεχθεί περαιτέρω καθυστερήσεις. Όλοι οι σχεδιασμοί και τα έργα που γίνονται, είπε θα πρέπει να προχωρούν με βάση τα χρονοδιαγράμματά τους. Ο Περιμετρικός Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας, η Λεωφόρος Μακαρίου, το οδικό δίκτυο, η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ και τα επιμέρους μικρότερα έργα που εξαγγέλθηκαν ή βρίσκονται υπό εκτέλεση, πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί, χωρίς καμία καθυστέρηση, επισήμανε.

Επίσης, χαρακτήρισε αποκαρδιωτικό το ότι με ψήφους Βουλευτών της επαρχίας Λευκωσίας το Διοικητικό Κέντρο της χώρας στερείται τον μόνο συνεδριακό χώρο που η πρωτεύουσα διαθέτει, δηλαδή το Συνεδριακό Κέντρο.

Αφού αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λευκωσίας, τόνισε ότι ήδη, αρκετοί επενδυτές, ντόπιοι και ξένοι, επενδύουν στην πρωτεύουσα. Αυτή η θετική τάση για την πρωτεύουσα μπορεί να ενισχυθεί με την περαιτέρω προώθηση του «brand name» της Λευκωσίας ως «the Brightest Capital of Europe» σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ Λευκωσίας.

Επίσης, είπε ότι διεκδικούμε και προσβλέπουμε στην αξιοποίηση του Χώρου της Κρατικής Έκθεσης, ώστε να καταστεί κόμβος για δραστηριότητες Γνώσης, Έρευνας και Καινοτομίας.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι το Επιμελητήριο δίνει μεγάλη σημασία και στην ευρύτερη επαρχία Λευκωσίας, η οποία έχει ανάγκη από την υλοποίηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης και ανάπλασης. Η επαρχία Λευκωσίας, είπε χρειάζεται βελτίωση των έργων υποδομής, εκσυγχρονισμό στις βιομηχανικές ζώνες και περιοχές, καλύτερη συνδεσιμότητα με την πόλη, βελτίωση του οδικού δικτύου, αντιμετώπιση της αστυφιλίας στις ορεινές περιοχές της, ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο και πολλά άλλα. Στόχος μας είναι η πόλη και η επαρχία Λευκωσίας να αναπτύσσονται ομοειδώς και όχι ανεξάρτητα η μια από την άλλη.

Ειδική αναφορά έκανε και για τα έργα που γίνονται σε διάφορες πόλεις. Όπως είπε το ΕΒΕΛ δεν θεωρεί ότι η οποιαδήποτε πόλη έχει αποκλειστικότητα στην ανάπτυξη, ούτε και ότι έχει «κοτσιανασμένους» οργανισμούς. Θεωρούμε συμπλήρωσε αντιπαραγωγικό, Κυβερνητικές Υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ή το προτεινόμενο Εμπορικό Δικαστήριο, να έχουν την έδρα τους σε πόλη άλλη από το Διοικητικό Κέντρο.  Επίσης, αναφέρθηκε στην περίπτωση του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου που όπως είπε χωρίς καμία μελέτη και ουσιαστική διαβούλευση είτε με το Δήμο Αγλαντζιάς που το φιλοξενούσε από την ίδρυση του, είτε με άλλες πόλεις και σπαταλώντας δημόσιους πόρους, αποφασίσθηκε  η μεταφορά της έδρας του σε άλλη πόλη.

Στα πλαίσια αυτά ζήτησε την υλοποίηση ενός «Ενιαίου Στρατηγικού Σχεδίου Νήσου», που θα φέρει ανάπτυξη όλων των πόλεων ορθολογιστικά, έτσι που η κάθε πόλη, πέραν από τη δική της ανάπτυξη, να επωφελείται και από την ανάπτυξη των υπόλοιπων πόλεων.

Μιλώντας για το μέλλον είπε ότι την επόμενη 10ετία, η Λευκωσία επιβάλλεται να αποκτήσει νέα σημαντικά έργα υποδομής που θα τη βοηθήσουν στην προσέλκυση ντόπιων και ξένων επιχειρήσεων όσο και επισκεπτών.

Τέτοια έργα θα μπορούσαν να είναι:

  • Η ανέγερση νέου σύγχρονου ιπποδρόμου.
  • Η δημιουργία πίστας για αυτοκίνητα ταχύτητας και εγγραφής της σε κατηγορία της Formula.
  • Η δημιουργία νέου άξονα οδικής κυκλοφορίας (αυτοκινητόδρομου) που να τη συνδέει με τη Λάρνακα και τη Λεμεσό.
  • Η ανέγερση νέων συνεδριακών εγκαταστάσεων για συνέδρια και εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και μαζικής συμμετοχής.

Μιλώντας για την οικονομία, εξέφρασε την ανησυχία μας για το ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού που παρατηρείται για πρώτη ίσως φορά σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Επίσης είπε ότι το ΕΒΕΛ:

  • Έχει σοβαρές επιφυλάξεις για το θεσμό του κατώτατου μισθού.
  • Ζητά την άμεση έγκριση των μεταρρυθμίσεων.
  • Είναι εναντίον σε οποιαδήποτε αύξηση των εισφορών για το ΓεΣΥ.

Αφού αναφέρθηκε στις πολλές δράσεις του ΕΒΕΛ, κατέληξε με τα εξής:

  • Με όραμα, θέληση και αποφασιστικότητα πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα. Και αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε ν’ ανοίξουμε τα φτερά της Λευκωσίας, να ενισχύσουμε τα μέλη μας και να δημιουργήσουμε ένα νέο μέλλον για τον τόπο μας.

Το αφήγημα μας, κατέληξε, είναι απλό:

  • Σκληρή δουλειά, σύγχρονες ιδέες και στοχευμένες κινήσεις για τη Λευκωσία, το ΕΒΕΛ και τα μέλη μας.

Χαιρετισμούς στη συνέλευση του ΕΒΕΛ απηύθυναν η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης και ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Οργανισμού Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών κ. Attilio Tranquilli.

Στη συνέλευση παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Βουλής, Υπουργοί, Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, κρατικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες μέλη του ΕΒΕΛ.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος τα εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης των τραπεζών
Επόμενο άρθροΣωρεία διακρίσεων για τη Louis Hotels στην έκθεση Γαστρονομίας HORECA 2021