Στην αποστολή και στους όρους εντολής του ΚΟΠΕ αναφέρθηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις ο Πρόεδρος του Οργανισμού

 

Στην αποστολή και τους όρους εντολής του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (ΚΟΠΕ) αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μιχάλης Π. Μιχαήλ, μιλώντας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις.

Ο κ. Μιχαήλ εξήγησε ότι ο ΚΟΠΕ λειτουργεί ως κεντρικός φορέας πληροφόρησης επενδυτών και σε αυτό το πλαίσιο συνεργάζεται με όλους τους φορείς του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο για την προσέλκυση διεθνών επιχειρήσεων για εγκατάσταση στη χώρα μας, την προώθηση της χώρας ως διεθνούς κέντρου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε τομείς στρατηγικής σημασίας για την οικονομία. Παράλληλα, ο Οργανισμός αναπτύσσει και εφαρμόζει Εθνική Στρατηγική Προώθησης, Ενθάρρυνσης και Προσέλκυσης επενδύσεων και ξένης επιχειρηματικής δράσης και μεριμνά και συντονίζει τη θετική προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό. Ακόμη, ο Οργανισμός παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες σε υφιστάμενους και δυνητικούς ξένους επενδυτές, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις, διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες στην Κύπρο και το εξωτερικό και πραγματοποιεί στοχευμένες επαφές με ξένες επιχειρήσεις, με στόχο την προσέλκυσή τους στη χώρα μας.

Από το 2018 καταρτίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή το Πενταετές Στρατηγικό Πλάνο, το οποίο επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, που αποτελούν τη βάση των δράσεων και προωθητικών ενεργειών του Οργανισμού:

  • Προώθηση της χώρας ως ευρωπαϊκού προορισμού για εγκατάσταση διεθνών εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής (ICT Headquartering)
  • Προσέλκυση θεσμικών επενδυτών σε μεγάλα έργα στρατηγικής σημασίας των τομέων τουρισμού & φιλοξενίας, υγείας, εκπαίδευσης, ΑΠΕ και ανάπτυξης ορεινών περιοχών
  • Προώθηση της χώρας ως ευρωπαϊκής δικαιοδοσίας για εγγραφή Επενδυτικών Ταμείων και εγκατάσταση Διαχειριστών Κεφαλαίων

Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε στην ερευνητική επιτροπή ότι από τον Ιανουάριο του 2018 και εντεύθεν ο ΚΟΠΕ δεν διοργάνωσε συνέδρια ή άλλες εκδηλώσεις για την προώθηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ωστόσο στελέχη του κατόπιν πρόσκλησης από άλλους διοργανωτές, συμμετείχαν σε περιορισμένο αριθμό τέτοιων εκδηλώσεων, παρουσιάζοντας ενώπιον διεθνών ακροατηρίων τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Μιχαήλ υπενθύμισε ότι κατόπιν εισήγησης του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΠΕ προς τα αρμόδια υπουργεία τον Σεπτέμβριο του 2017, συστάθηκε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου, ενώ υιοθετήθηκε σχετικός Κώδικας Συμπεριφοράς. Βάσει της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος του ΚΟΠΕ συμμετείχε στις εργασίες της Επιτροπής, η οποία αξιολογούσε όλες τις αιτήσεις για εγγραφή στο Μητρώο Παρόχων και ήλεγχε τις ιστοσελίδες και το προωθητικό υλικό τους αναφορικά με το κατά πόσο συνάδει με τις αρχές του Κώδικα. Της εν λόγω Επιτροπής προήδρευε το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τον Αύγουστο του 2020 και ακολούθως το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΠΕ σημείωσε ότι το ΚΕΠ συνέβαλε στην προσπάθεια της χώρας μας να εξέλθει της οικονομικής κρίσης, λειτουργώντας ως ένα σημαντικό εργαλείο αναθέρμανσης της οικοδομικής βιομηχανίας. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μιχαήλ αναγνώρισε ότι υπήρξαν κακές πρακτικές προώθησης και φαινόμενα εκμετάλλευσης του προγράμματος, σημειώνοντας ότι δεν είχαν ανατεθεί από την πολιτεία στον ΚΟΠΕ οποιεσδήποτε εξουσίες που να του επιτρέπουν να πράξει κάτι ουσιαστικό, αφού το πρόγραμμα τύγχανε χειρισμού από τα δύο αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΚομισιόν: Εκταμίευση €14,1 δις. στο πλαίσιο του SURE – €124 εκ. για την Κύπρο
Επόμενο άρθροΤο Υφυπουργείο Ναυτιλίας ζητά την κατάθεση απόψεων από τους πολίτες