Νέα ενεργειακή ετικέτα στις ηλεκτρικές συσκευές υιοθετεί η Κύπρος από 1η Μαρτίου 2021, μαζί με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αναμόρφωση της σήμανσης να κρίνεται αναγκαία καθώς η ισχύουσα κατάταξη προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές. Κι αυτό γιατί στις ανώτερες κατηγορίες Α+, Α++ και Α+++, συνωστίζονται πολλές συσκευές, σε αντίθεση με τις κατώτερες κατηγορίες οι οποίες είναι άδειες, αφού οι πιο ενεργοβόρες συσκευές έχουν πλέον απαγορευτεί στην αγορά.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας πληροφορεί τους καταναλωτές πως για τη διόρθωση αυτής της κατάστασης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί η ετικέτα ως εξής: Όλες οι κατηγορίες με «+» θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από την κλίμακα A έως G. Η κατηγορία Α (πράσινη) καταναλώνει τη λιγότερη ενέργεια και η κατηγορία G (κόκκινη) την περισσότερη.

Η ανώτατη κατηγορία Α θα είναι, προς το παρόν, κενή για να υπάρχει χώρος για τις πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές που θα παραχθούν στο μέλλον. Αφήνοντας περιθώριο για αυστηρότερα πρότυπα, η Κομισιόν έχει σκοπό να ενθαρρύνει την καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, πέραν από τη βοήθεια που παρέχει η ενεργειακή ετικέτα στους καταναλωτές για να συγκρίνουν την κατανάλωση και να επιλέξουν τα λιγότερο ενεργοβόρα προϊόντα και, κατά συνέπεια, να εξοικονομούν χρήματα. Επιπλέον, η ετικέτα αποτελεί κίνητρο για τις επιχειρήσεις ώστε να επενδύουν στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων.

Αρχικά η νέα ετικέτα θα εφαρμοστεί από 1η Μαρτίου 2021 στις ακόλουθες τέσσερις ομάδες προϊόντων και θα πρέπει να είναι ορατή στα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα: Ψυγεία οικιακής χρήσης και ψυγεία συντήρησης κρασιού, πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια και πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων και ηλεκτρονικές οθόνες. Οι νέες ενεργειακές ετικέτες θα επεκταθούν και στις πηγές φωτός, δηλαδή τους λαμπτήρες, από 1η Σεπτεμβρίου 2021 και σε άλλες ομάδες προϊόντων σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι νέες ενεργειακές ετικέτες περιλαμβάνουν, επίσης, έναν κωδικό QR, ο οποίος με την σάρωσή του οδηγεί στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων προϊόντων για την ενεργειακή σήμανση, γνωστή ως EPREL. Στη βάση δεδομένων καταχωρούνται πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια και το περιβάλλον για τα προϊόντα που φέρουν την ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ, ενώ δίνεται και η ευχέρεια σύγκρισης των διάφορων μοντέλων μεταξύ τους.

Περισσότερες πληροφορίες και γραφικά παραδείγματα υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ενέργειας (www.energy.gov.cy), επιλογή «Τομείς Πολιτικής – Ενεργειακή Σήμανση Προϊόντων».

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΕταιρεία αναζητά άτομο για να κοιμάται και να πληρώνεται
Επόμενο άρθροΥΠΟΙΚ: Παρατείνονται τα σχέδια επιδότησης επιτοκίων