Εντός των επόμενων μηνών θα μεταστεγαστεί το Κρατικό Αρχείο, σε νέο κτήριο στην Έγκωμη, όπου θα βρίσκονται η διοίκηση, τα εργαστήρια συντήρησης και ψηφιοποίησης, το αναγνωστήριο και ένα επιπλέον αρχειοφυλάκιο, ενώ παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ανέγερση ενιαίου αρχειοφυλακίου στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Έμιλυ Γιολίτη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Αρχείων.

Η κα Γιολίτη εξήρε το έργο του Κρατικού Αρχείου και εξέφρασε τη στήριξή της στο έργο που επιτελείται για τη διαφύλαξη της μνήμης του τόπου μας, και την προφύλαξη, από τη φθορά του χρόνου, των σημαντικότερων αρχείων των τελευταίων 140 ετών της ιστορίας της Κύπρου, προσθέτοντας πως στα σύγχρονα πολιτεύματα, η αξία των αρχείων είναι ανεκτίμητη και η πρόσβαση σε αυτά είναι απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας.

Ο Αναπληρωτής Έφορος Κρατικού Αρχείου κ. Χρίστος Κυριακίδης αφού περιέγραψε το σημαντικό ρόλο του Κρατικού Αρχείου, σημείωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των αρχειακών συλλογών, που διαφυλάσσονται στο Κρατικό Αρχείο, έχει ταξινομηθεί, κωδικοποιηθεί και με τα ανάλογα ευρετήριά τους είναι προσβάσιμο τόσο διαδικτυακά, όσο και στο Αναγνωστήριο του Κρατικού Αρχείου.

Πρόσθεσε πως η ψηφιοποίηση και η μικροφωτογράφηση αρχείων προχώρησε σε σημαντικό βαθμό κατά τα τελευταία έτη.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι το Κρατικό Αρχείο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για διαφύλαξη όλου του αρχειακού υλικού, που αφορά στην αντιμετώπισή της πανδημίας, ξεκίνησε ήδη ένα πρόγραμμα για τη συλλογή ημερολογίων, σημειώσεων και λοιπού αρχειακού υλικού, που ετοίμασαν οι πολίτες, κατά τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι το υλικό αυτό θα διαφυλαχθεί στο Κρατικό Αρχείο, αφού προστατευθούν, τα προσωπικά δεδομένα, ώστε να αποτελέσει σημαντική πηγή για τους μελλοντικούς μελετητές της ιστορίας.  Κάλεσε δε όποιον πολίτη διαθέτει τέτοιο υλικό, να επικοινωνήσει με το Κρατικό Αρχείο, για περισσότερες πληροφορίες.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν σημαντικά έγγραφα και αντικείμενα που φυλάσσονται στο Κρατικό Αρχείο όπως τα πρώτα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν, η υπογεγραμμένη Συνθήκη Εγγυήσεων, μητρώο εκπαιδευτηρίων και σχολείων και άλλες ειδικές εκδόσεις. Πηγή: ΓΤΠ

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΤο Antasia Beach Club ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του
Επόμενο άρθροΑγωγή κατά Υπ. Υγείας και επιστημόνων: Αποσύρεται διάταγμα