Ενδομητρίωση και υπογονιμότητα
Μια στις 10 γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση, μια χρόνια νόσο που μπορεί να προσβάλει τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας. Η ενδομητρίωση χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία ιστού, που ομοιάζει με αυτό του ενδομητρίου -την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας- εκτός της μήτρας όπως στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στην ουροδόχο κύστη, στα νεφρά ή και σε οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονώδους αντίδρασης που συνοδεύεται από έντονο πόνο.
Ο έντονος πόνος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ασθένεια ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν: δυσμηνόρροια, αυξημένη αιμορραγία, χρόνιο πυελικός πόνο, πόνο κατά τη διάρκεια και/ή μετά τη σεξουαλική επαφή, επώδυνες κενώσεις, επώδυνη ούρηση, κόπωση, κατάθλιψη ή άγχος. Πολλές γυναίκες αγνοούν τα συμπτώματα, με αποτέλεσμα όταν φτάνουν σε διάγνωση της νόσου, η νόσος να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
Πλέον η επιστήμη, μας δίνει τη δυνατότητα αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε χειρουργικά. Η λαπαρασκοπική αφαίρεση των εστιών της ενδομητρίωσης αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία, καθώς συμβάλει στη μείωση του πυελικού άλγους και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της.
Η ενδομητρίωση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην υπογονιμότητα της γυναίκας, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ωοθηκών, των σαλπίγγων ή της μήτρας εξαιτίας της δημιουργίας συμφύσεων. Οι συμφύσεις δημιουργούνται από τη συνένωση οργάνων που φυσιολογικά θα βρίσκονταν ελεύθερα. Καθώς η ενδομητρίωση προκαλεί φλεγμονή, η μήτρα και οι ωοθήκες συγκολλούνται μεταξύ τους, κάτι που επηρεάζει τη σύλληψη.
Το γεγονός ότι η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας, δε σημαίνει ότι μια γυναίκα που πάσχει από ενδομητρίωση δεν μπορεί να μείνει έγκυος είτε φυσιολογικά είτε με τη μέθοδο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Για γυναίκες με ενδομητρίωση σταδίου 1 ή 2, συνήθως συνιστάται η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI). Εάν αυτό είναι ανεπιτυχές ή εάν η ενδομητρίωση βρίσκεται στο στάδιο 3 ή 4, τότε η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η προτεινόμενη διαδικασία.
Όσο μεγαλώνει ηλικιακά μια γυναίκα και μειώνονται τα ωοθηκικά της αποθέματα, σε συνδυασμό με την ενδομητρίωση, μπορεί να την καταστήσουν πιο υπογόνιμη, για αυτό και στις γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση συνίσταται η κατάψυξη ωαρίων με σκοπό τη διαφύλαξη της γονιμότητάς τους. Παράλληλα, σε περίπτωση που η ενδομητρίωση έχει προκαλέσει σοβαρές βλάβες στις ωοθήκες τότε πιθανόν ο γυναικολόγος συστήσει την επιλογή επίτευξης εγκυμοσύνης μέσω δότριας ωαρίων. Σε τέτοιες περιπτώσεις η Cryos International, η μεγαλύτερη παγκόσμια τράπεζα σπέρματος και ωαρίων μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα για την απόκτηση της δικής της οικογένειας, τόσο μέσω της κρυοσυντήρησης ωαρίων, όσο και μέσω της δωρεάς ωαρίων.
Η έγκαιρη ενημέρωση αναφορικά με την ενδομητρίωση σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της νόσου και στη μείωση των συμπτωμάτων και των επιπτώσεων στην γυναικεία υπογονιμότητα.