Τα κοσμήματα της εντυπωσιάζουν… Στόχος της κάτι που σχεδιάζει να έχει πολλές μορφές. Και δεν είναι τυχαίο που μια από τις συλλογές της είχε την ονομασία «Transformer». Mια συλλογή που ήταν η αφορμή για να πάρει το πρώτο της βραβείο ως «Σχεδιάστρια της Χρονιάς» στην παρθενική της εμφάνιση στην Έκθεση Χρυσοχοΐας του Λονδίνου το 2013, για να ακολουθήσουν φυσικά και άλλες πολλές διακρίσεις.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Transformers, μετατροπή, μεταμόρφωση. Όπως και τη δική της μεταμόρφωση. Με σπουδές στα οικονομικά και καριέρα στον χώρο της Επικοινωνίας, δεν δίστασε να προχωρήσει με τη δική της μεταμόρφωση και με πείσμα να μάθει την τέχνη της χρυσοχοΐας. Μια κίνηση η οποία αποτέλεσε την αρχή για να φθάσει το όνομα της μέχρι και την Ιαπωνία.
Πρόκειται για την Μύριαμ Σώσειλος η οποία ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με το κόσμημα το 2010, κάτι που προέκυψε μέσα από την ανάγκη της να εκφράζεται δημιουργικά. «Με δυναμισμό, πειθαρχία και επιμονή, συστατικά απαραίτητα», όπως μας είπε, «για να πετύχει κανείς τους στόχους του».
Έχοντας από το 2013, σαν έδρα της το Λονδίνο η Μύριαμ Σώσειλος, συνεχίζει να δημιουργεί ασταμάτητα και να εντυπωσιάζει, κάτω από την επωνυμία MyriamSOS Fine Jewellery.
Ένα τέτοιο παράδειγμα το περιδέραιο Falcon (που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την αγορά του Dubai) και μετατρέπεται σε δακτυλίδι, τα σκουλαρίκια και δακτυλίδι «Four of a Kind», που μετατρέπονται σε βραχιόλι και κοντά σκουλαρίκια, τη σειρά Magnetic Transformer που αποτελείται από 12 κομμάτια που μπορούν να δημιουργήσουν αμέτρητους συνδυασμούς που καταλήγουν πάντα σε διαφορετικά σκουλαρίκια, μενταγιόν και δακτυλίδι, αλλά και το πρώτο κομμάτι της συλλογής που μεταμορφώνεται σε 18 διαφορετικές όψεις.
«Στόχος μου είναι να ξεπερνώ πάντα τα όρια του πειραματισμού στο σχεδιασμό και να παρουσιάζω συλλογές που να είναι καινοτόμες, μοναδικές, αλλά και με πολλές όψεις», σημείωσε, μιλώντας στο Ευρωκέρδος. «Τα στοιχεία αυτά μπορεί να τα δει κανείς και σε κομμάτια επί παραγγελία όπως για παράδειγμα το μενταγιόν «Σπόνδυλος» που σχεδιάστηκε από ακτινογραφίες MRI του ίδιου του πελάτη, για να δημιουργηθεί μια μικρογραφία του ίδιου του σπονδύλου του».
Συνομιλώντας μαζί της θυμάται όταν αποφάσισε να παραιτηθεί από τη δουλειά και να ξεκινήσει μαθήματα Χρυσοχοΐας – Αργυροχοΐας σε σχολή στην Λάρνακα. Οι πρώτες δημιουργίες της δεν άργησαν να «έρθουν», όπως και δεν άργησαν να «φύγουν» μιας και το φιλικό της περιβάλλον είχε ενθουσιαστεί με αυτές. «Το επόμενο βήμα; Άρχισα να ψάχνω την αγορά στο εξωτερικό, με μοναδικό μου στόχο να καταφέρω να ξεχωρίσω από τους άλλους σχεδιαστές με τις δημιουργίες μου. Και ακριβώς μετά από την πρώτη μου βράβευση στην Αγγλία προέκυψαν και συνεργασίες με καταστήματα στο εξωτερικό».
Σήμερα, συνεργάζεται με καταστήματα στην Αγγλία, το Ντουμπάι, το Μπαχρέιν, τη Σαγκάη, το Χονγκ Κονγκ, την Ιταλία, Νέα Υόρκη και πολύ σύντομα στην Ιαπωνία και τη Γαλλία. Και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το πελατολόγιο της γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί. «Για μένα δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι γνωστός και διάσημος. Αυτό που έχει σημασία, είναι η δημιουργία που θα επιλέξει ο κάθε πελάτης να τον αντιπροσωπεύει». Ρωτώντας την ίδια με ποιο διάσημο οίκο θα ήθελε να συνεργαστεί, ανέφερε πως πρώτη της επιλογή είναι ο σχεδιαστής Rick Owens και Junya Watanabe.
Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι χρυσός και ασήμι, πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι, ανάλογα με τις προτιμήσεις των πελατών της.
Όσον αφορά τους τύπους των γυναικών που απευθύνονται οι δημιουργίες της ανέφερε πως τα κοσμήματα της αφορούν «Γυναίκες που τολμούν, ξεχωρίζουν με το δυναμισμό τους, που δεν φοβούνται να «προσπεράσουν» τους κανόνες, που ξέρουν τι θέλουν και το αποκτούν!».
Σχετικά με τα μελλοντικά της σχέδια απαντά πως θέλει να βάλει το δικό της λιθαράκι στην αλλαγή της βιομηχανίας κατασκευής κοσμημάτων για ένα «βιώσιμο» μέλλον. Αυτό αφορά τη δημιουργία κοσμημάτων με θετικό αντίκτυπο στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές. «Η ενημέρωση των πελατών, και οι αλλαγές στη βιομηχανία κατασκευής κοσμημάτων προς το καλύτερο, είναι για εμάς το παν», σημειώνει.
Ποιές είναι όμως οι τάσεις του μέλλοντος στο σχεδιασμό κοσμημάτων; «Βασική αρχή για εμένα είναι η έμπνευση έξω από τα στενά όρια συγκεκριμένων και παροδικών τάσεων. Η μοναδικότητα είναι πάντα το ζητούμενο. Η «εμπλοκή» των πελατών στο σχεδιασμό των κοσμημάτων, αποτελούν πηγή έμπνευσης. Τα συναισθήματα και οι προσωπικές ιστορίες αποτελούν πρόκληση για τη δημιουργία «εξατομικευμένων» σχεδίων που τα ενώνει. Φυσικά αυτό επιτυγχάνεται και με τη συνεχή εμφάνιση τεχνολογικών εφαρμογών στο σχεδιασμό κοσμημάτων».
Σε ερώτηση αν υπάρχουν κοσμήματα που πρέπει να έχει οπωσδήποτε μια γυναίκα, απάντα πως βεβαίως και υπάρχουν “must have” κοσμήματα. «Είναι τα κοσμήματα που έχουν να πουν «μια ιστορία» στην κάθε γυναίκα, που σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό γίνεται κάτι ξεχωριστό για αυτήν. Τα κοσμήματα είναι η προέκταση της προσωπικότητάς της κάθε γυναίκας».
Αξίζει να σημειωθεί πως η επωνυμία MyriamSOS κέρδισε πρόσφατα την έγκριση για χρησιμοποίηση της σήμανσης «Butterfly Mark». Πρόκειται για μια σήμανση «εμπιστοσύνης» προς το όνομα MyriamSOS, αλλά και τη δέσμευση της ίδιας της επωνυμίας για την προώθηση κοινωνικών και περιβαλλοντικών πρακτικών, κατά τρόπο διαφανή και υπεύθυνο.
Tέλος, σχετικά με το ποια άλλα μέρη του κόσμου η ίδια θεωρεί πως παρουσιάζουν ενδιαφέρον στον τομέα του design, αναφέρθηκε στους Ιάπωνες σχεδιαστές και την πρωτοτυπία που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες τους, αλλά και το Λονδίνο. «Το Λονδίνο συνεχίζει να πρωτοστατεί», σημειώνει. «Πάντα στο μυαλό μου έχω το Λονδίνο ως την πόλη που παραμένει για εμένα το μέρος εκείνο που πρωτοστατεί και διδάσκει κάθε τι φρέσκο, νέο και πολλά υποσχόμενο…».
Περισσότερα στην ιστοσελίδα www.myriamsos.co.uk
* Το κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση της συνέντευξης της Μύριαμ Σώσειλου στο περιοδικό “Ευρωκέρδος ” και τη δημοσιογράφο Αγγέλα Κωμοδρόμου