Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να ορίσει τον Χρήστο Στυλιανίδη, ως Ειδικό Απεσταλμένο για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας των πεποιθήσεων εκτός ΕΕ.

Η απόφαση έχει άμεση ισχύ. Ο Ειδικός Απεσταλμένος θα υπάγεται στον Αντιπρόεδρο κ. Σχοινά, ο οποίος ηγείται του διαλόγου της Επιτροπής με εκκλησίες και θρησκευτικές ενώσεις και κοινότητες, καθώς και με φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις.

Η θρησκευτική ελευθερία και η ελευθερία των πεποιθήσεων δέχονται επίθεση σε πολλά μέρη του κόσμου. Ο σημερινός διορισμός καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση και να διασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων. Ο Ειδικός Απεσταλμένος θα προβεί σε διάλογο με τις εθνικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σε χώρες όπου υφίστανται διακρίσεις λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων. Θα υποστηρίξει διαδικασίες διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου και θα ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών θρησκειών και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών. Θα θέσει σε εφαρμογή μέτρα για την αποριζοσπαστικοποίηση και την πρόληψη του εξτρεμισμού λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων σε τρίτες χώρες. Σε συνεργασία με αρχές τρίτων χωρών, θα προωθήσει τη θρησκευτική πολυμορφία και ανεκτικότητα στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων σπουδών.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος θα συντονίζει στενά τις δραστηριότητές του με τον Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως πρώην Επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων από το 2014 έως το 2019, ο κ. Στυλιανίδης έχει επανειλημμένα αποδείξει την προσήλωσή του στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ελευθερία θρησκεύματος και πεποιθήσεων. Κατά τη σταδιοδρομία του, πέραν της θητείας του ως Επιτρόπου, έχει ασκήσει διάφορα πολιτικά καθήκοντα υψηλού επιπέδου, τα οποία τον εφοδίασαν με μεγάλη πείρα στην επικοινωνία και την εκπροσώπηση, καθώς και με βαθιά γνώση των διεθνών οργανισμών, των θρησκευτικών φορέων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, διετέλεσε και Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων (2014-2019) και Ευρωπαίος Συντονιστής για τον Έμπολα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθρο1,25 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως χάνουν την ζωή τους ετησίως σε οδικές συγκρούσεις
Επόμενο άρθροΑναχαίτιση μίας κυβερνοεπίθεσης σε μόλις 7 λεπτά