Την εκτίμηση και τις ευχαριστίες ολόκληρης της κοινότητας των ατόμων με Θαλασσαιμία της Κύπρου εκφράζει ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος, στις χιλιάδες των αιμοδοτών που μέσα από την εθελοντική προσφορά αίματος δίνουν ελπίδα στους συνανθρώπους τους με Θαλασσαιμία αλλά και σε όλους όσους έχουν ανάγκη και προχωρεί στην έκδοση παιδικού βιβλίου για την αιμοδοσία.
Η Θαλασσαιμία, μια χρόνια, κληρονομική, εκ γενετής και δια βίου πάθηση, βασίζει την θεραπευτική της ρουτίνα στην τακτική μετάγγιση αίματος (ανά 1,2 ή 3 εβδομάδες) και τα 650 πολυμεταγγιζόμενα άτομα με θαλασσαιμία που ζουν σήμερα στον τόπο μας, χρειάζονται περίπου το 35% του συνόλου του αίματος που συλλέγεται στην Κύπρο, περίπου 25 χιλιάδες μονάδες ερυθρών αιμοσφαιρίων τον χρόνο.
Αναγνωρίζοντας την τεράστια αυτή ανάγκη για διαρκή επάρκεια του αίματος, ο ΠΑΣ ίδρυσε το 1977 την Συντονιστική Επιτροπή Αιμοδοσίας και Διαφώτισης, με τη συνέργεια των γονιών που δραστηριοποιούνταν στον Σύνδεσμο αλλά και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των Κλινικών Θαλασσαιμίας. Παράλληλα, εδώ και 5 δεκαετίες, με διαρκείς δράσεις προωθεί την εθελοντική αιμοδοσία και είναι σε συνεχή διαβούλευση με την Πολιτεία ώστε να αναπτυχθούν οι αναγκαίοι μηχανισμοί που να εγγυόνται την μέγιστη επάρκεια και ασφάλεια του αίματος.
Στηρίζοντας το έργο του Κέντρου Αίματος και των υπόλοιπων φορέων και εθελοντών που ενισχύουν την εθελοντική αιμοδοσία, ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος διοργανώνει καμπάνιες διαρκείας για την εθελοντική αιμοδοσία και διαφώτιση ενώ έχει προχωρήσει και στην έκδοση παιδικού βιβλίου για την αιμοδοσία με τίτλο «Δώρο ζωής για 1 και 2 και 3 και 1013» το οποίο παρουσιάζεται σήμερα, κατά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σήμερα χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Πολιτεία έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τον σχεδιασμό και την εκτέλεση ενός Εθνικού Σχεδιασμού για την Αιμοδοσία με συντονιστή το Κέντρο Αίματος το οποίο έχει προχωρήσει ήδη στην κεντρικοποίηση των υπηρεσιών και την εφαρμογή της μοριακής μεθόδου ελέγχου του αίματος, διασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη ασφάλεια και ποιότητα. Για να γίνει κάτι τέτοιο κατορθωτό, χρειάστηκε η επιμονή της πολιτικής ηγεσίας, των διευθύνσεων και των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, που οραματίστηκαν και εφάρμοσαν μια οριστική και συνολική λύση στο θέμα και για αυτό έχουν την ευγνωμοσύνη όλων μας.
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη και μετά από μια κρίσιμη περίοδο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τρομερές ελλείψεις αίματος λόγω της πανδημίας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, τους δεκάδες χιλιάδες αιμοδότες μας αλλά και τους εθελοντές και φορείς που ενισχύουν τις αιμοδοσίες, που με τη δική τους ανιδιοτελή προσφορά είναι εφικτό να ζούμε, να είμαστε ενεργοί πολίτες και να αντικρύζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Θερμές ευχαριστίες τέτοια μέρα, οφείλονται και σε όλο το δίκτυο των ανθρώπων που φροντίζει να φτάνει η προσφορά αυτή κοντά μας, ξεκινώντας από το προσωπικό και τα συνεργεία των αιμοληψιών, των οργανωτών των αιμοδοσιών και της ΣΕΑΔ, του Κέντρου Αίματος και τις Τράπεζες Αίματος και μέχρι τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των Κλινικών Θαλασσαιμίας.
Μέσα από αυτές τις συνθήκες, είμαστε πια σε θέση να προσβλέπουμε στο μέλλον, προγραμματίζοντας τα επόμενα βήματα και εφαρμόζοντας τις σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές να έχουμε την μέγιστη δυνατή ποιότητα και ασφάλεια αίματος για τον κάθε κύπριο θαλασσαιμικό αλλά και τον κάθε κύπριο πολίτη.