Τον κομβικό ρόλο της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας στην ανάπτυξη της Κύπρου ανέδειξε ο Επικεφαλής Επιστήμονας στο πλαίσιο του Cyprus IT Forum 2021

 

Στο ζωτικό ρόλο της προσέλκυσης ξένων επιχειρήσεων στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) με έμφαση στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, τις προοπτικές καθιέρωσης της Κύπρου ως περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο για εταιρείες Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ICT), αλλά και τη σημασία ενίσχυσης του εγχώριου οικοσυστήματος Ε&Κ, αναφέρθηκε σε ομιλία του στο πλαίσιο του Cyprus IT Forum 2021, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία, Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος.

Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Οκτωβρίου, ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, τη σημαντική πρόοδο που σημειώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας στον τομέα της έρευνας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, εξέλιξη η οποία κατέταξε την Κύπρο ψηλά στον Ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων καινοτομίας (European Innovation Scoreboard).

«Οι προσπάθειες ενίσχυσης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας είναι διαρκείς» συμπλήρωσε, «και την τρέχουσα περίοδο οι ραγδαίες αλλαγές και προκλήσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, δημιουργούν τεράστια προοπτική και πλεονεκτήματα για οικονομική ανάπτυξη».

Η τεχνολογική ανάπτυξη, η έρευνα και η καινοτομία προσθέτουν πραγματική αξία στην οικονομία, υπέδειξε ο Επικεφαλής Επιστήμονας, υπογραμμίζοντας τις επενδύσεις στην Ε&Κ που συμπεριλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Όπως εξήγησε, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια μετατροπής της χώρας μας σε τελικό προορισμό ξένων επενδύσεων.

Στόχος, ανέφερε ο Επικεφαλής Επιστήμονας, μέσα από υλοποίηση στρατηγικής, είναι η επίτευξη συνεργειών και η καλλιέργεια κουλτούρας καινοτόμου επιχειρηματικότητας. «Στοιχεία που αποτελούν», επεσήμανε, «την κινητήρια δύναμη για δημιουργία ενός αποτελεσματικού οικοσυστήματος Ε&Κ για το μέλλον, το οποίο θα προσθέσει οριζόντια αξία σε όλους τους τομείς της οικονομίας και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για κοινωνικοοικονομική ευημερία».

«Μπορούμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του αναπτυσσόμενου συστήματος μας, προκειμένου να προσελκύσουμε επενδυτές από το εξωτερικό, να δημιουργήσουμε δεσμούς, καθώς και να ωθήσουμε την διεθνοποίηση των Κυπριακών καινοτόμων και νεοφυών εταιρειών. Ο στόχος μας είναι σαφής: να ενισχύσουμε τη θέση της Κύπρου στην παγκόσμια αγορά και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με άλλες χώρες, δίνοντας έμφαση στο δυναμικό πεδίο της έρευνας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παραφράζοντας τον συνιδρυτή της Google, Larry Page, «πολλές εταιρείες δεν πετυχαίνουν με την πάροδο του χρόνου. Τι κάνουν βασικά λάθος; Συνήθως τους λείπει το μέλλον», ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος κάλεσε όλους όσοι μοιράζονται το ίδιο πάθος, να συμπορευθούν, να αξιοποιήσουν ευκαιρίες και να ανοίξουν το δρόμο για ένα λαμπρό μέλλον.

 

Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία: Ο Επικεφαλής Επιστήμονας (www.chiefscientist.gov.cy) επιτελεί συντονιστικό και εποπτικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση πολιτικής Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Ε&Κ, συμπεριλαμβανομένων των Τμημάτων και Φορέων που εμπλέκονται τόσο στο επίπεδο πολιτικής όσο και στο τεχνοκρατικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, συμμετέχει ως μέλος και υποστηρίζει το έργο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) για τη διαμόρφωση εισηγήσεων Στρατηγικής Ε&Κ, καθώς και εισηγήσεων αναφορικά με τη δομή και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Ε&Κ. Ο Επικεφαλής Επιστήμονας είναι ο ex-officio Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροOι ιώσεις του χειμώνα και τα παιδιά
Επόμενο άρθροH Βουλή άναψε πράσινο στις κάμερες τροχαίας