Μεσολάβησαν τρεις και πλέον μήνες από τη μέρα που ο Στέφανος Στεφάνου παρέλαβε τη σκυτάλη στην ηγεσία του ΑΚΕΛ από τον Άντρο Κυπριανού.

Οι πρώτες 100 μέρες του κ. Στεφάνου ως γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ δεν έφεραν δραματικές αλλαγές στον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας ή στην καθημερινή πολιτική πρακτική του κόμματος. Ωστόσο σε αυτή την περίοδο φάνηκε σε μερικές περιπτώσεις η διάθεσή του να θέσει τις βάσεις για εκσυγχρονισμό του κόμματος επί της ουσίας, αλλά και ως προς την εικόνα του.

Tης Κατερίνας Ζορμπά – Senior Communication Consultant στη ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας

Μεταξύ άλλων σημειώνεται η επιλογή, μετά την ανανέωση που επήλθε στα συλλογικά όργανα (Γραμματεία και Πολιτικό Γραφείο) στο τελευταίο εκλογικό συνέδριο, να ανανεωθεί η εικόνα του κόμματος προς τα έξω, προωθώντας νεαρά κομματικά στελέχη, όπως ο Γιώργος Κουκουμάς που ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου, η Μαρίνα Σάββα και η Σταύρη Καλοψιδιώτου. Εντοπίζεται επίσης βελτίωση στα αντανακλαστικά του κόμματος, ως προς τον χρόνο αντίδρασής του στα ζητήματα που προκύπτουν και χρήζουν άμεσου χειρισμού ή στην ταχύτητα ανάληψης πρωτοβουλιών, όπως για παράδειγμα η παρέμβαση μέσω επιστολής του κ. Στεφάνου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ακρίβια σε βασικά αγαθά και η έναρξη επαφών με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για το ίδιο θέμα. Αισθητή έκανε και την παρουσία του στο Εθνικό Συμβούλιο, οπότε έφερε τα κυβερνητικά στελέχη προ των ευθυνών τους σε σχέση με τη δήλωση Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60, παρέμβαση που σχολιάστηκε από άλλα μέλη του σώματος ως τεκμηριωμένη και στοχευμένη.

Πολιτικός λόγος

Επί ηγεσίας Στεφάνου ο δημόσιος λόγος του κόμματος παρουσιάζεται πιο φρέσκος. Πιο σύντομες ανακοινώσεις, ενδεικτικά χρειάστηκε μόλις 159 λέξεις το ΑΚΕΛ για να τοποθετηθεί για την εμπλοκή του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Pandora Papers, ενώ πιο σύντομες είναι και οι ομιλίες του γ.γ. του ΑΚΕΛ. Η διάθεση του κ. Στεφάνου να αλλάξει ο δημόσιος λόγος του κόμματος για να φθάνουν τα μηνύματά του στην κοινωνία αποτυπώνεται και στην παραδοχή του σε συνέντευξή του στον «Πολίτη» ότι το κόμμα κάνει εισηγήσεις που δεν προσλαμβάνει η κοινωνία. Ο νέος γ.γ. του ΑΚΕΛ επιχείρησε ακόμη να βάλει οριστικά τέλος και στη δημόσια συζήτηση θεμάτων που παρέμειναν για καιρό ανοικτή πληγή στο ΑΚΕΛ. Όπως για παράδειγμα το θέμα Νίκου Κατσουρίδη, για το οποίο τόνισε πως θεωρείται λήξαν και ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει πλέον σχέση με τον κ. Κατσουρίδη.

Ανακαίνιση σε εξέλιξη στην Εζεκία Παπαϊωάννου

Επειδή και οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, στο ΑΚΕΛ αποφάσισαν να επεκτείνουν τις αλλαγές και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη πλήρης ανακαίνιση του γερασμένου κτηρίου στην Εζεκία Παπαϊωάννου με στόχο τη μετατροπή του σε γραφεία σύγχρονου κόμματος, ενώ το γραφείο του αλλάζει και ο Στέφανος Στεφάνου. Σημειωτέων ότι πριν από τις Βουλευτικές Εκλογές αλλαγές έγιναν και στην οπτική ταυτότητα, στα Social Media και στην ιστοσελίδα του κόμματος.

Στέφανος στα Social Media

Στο εσωκομματικό ακροατήριο καταγράφηκε στα θετικά η επιλογή του νέου γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ να συναντήσει τη Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποίησε με το σύνολο της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στην Αθήνα. Σχετική φωτογραφία ανάρτησε ο κ. Στεφάνου από τη συνάντηση στο μνημείο του Παύλου Φύσσα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Γενικότερα μετά την εκλογή του ο κ. Στεφάνου είναι πολύ δραστήριος στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, και σύμφωνα με κομματικές πηγές διαχειρίζεται ο ίδιος τους λογαριασμούς του σε Facebook και Twitter. Δημιούργησε επίσης προσωπική σελίδα (page) στο Facebook. Στο Instagram πάντως, ενώ διατηρεί τη σελίδα από το 2018, προέβη την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 στην πρώτη του ανάρτηση. «Καλώς σας βρήκα», έγραψε χαρακτηριστικά. Ανάρτησε επίσης το πρώτο του Story, για τηλεοπτική του εμφάνιση την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021. Θυμίζουμε ότι ο Άντρος Κυπριανού είχε παρουσία μόνο στο Twitter, ενώ δεν διαχειριζόταν ο ίδιος τον λογαριασμό του. Ίσως αυτό εξηγεί γιατί από τις 3 Ιουλίου 2021 δεν έχει κάνει καμία ανάρτηση.

Το καταστατικό συνέδριο

Επόμενος σημαντικός σταθμός για το ΑΚΕΛ και τον κ. Στεφάνου θεωρείται το επικείμενο καταστατικό συνέδριο του κόμματος. Εκεί θα μετρηθούν οι πραγματικές προθέσεις της νέας ηγεσίας για το πόσα και ποια θέλει να αλλάξει στο κόμμα και σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τις δυνάμεις της συντήρησης για να το πετύχει. Με την αναβολή των Δημοτικών Εκλογών, την οποία ο Στέφανος Στεφάνου κατάφερε να περάσει χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει σημαντικές νίκες σε μεγάλους δήμους που θα του επέτρεπαν να κτίσει δυναμική ενόψει των επόμενων εκλογών. Από την άλλη, μπορεί να λεχθεί ότι κέρδισε χρόνο για επούλωση πληγών μέχρι τις Προεδρικές Εκλογές.

Για την ώρα δεν έχει ξεκινήσει επίσημα η συζήτηση στο ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές Εκλογές, όμως η επιλογή υποψηφιότητας από τον χώρο της Αριστεράς είναι η λιγότερο πιθανή επιλογή. Αντίθετα, επικρατέστερο σενάριο είναι η αναζήτηση προσωπικότητας από τον χώρο του Κέντρου ή ακόμα και της Κεντροδεξιάς.

 

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στο 10ο τεύχος του ΓΝΩΡΑ Confidential.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΤι είναι αυτά τα γλυπτά που αιωρούνται πάνω από κεντρικές πλατείες της Ευρώπης;
Επόμενο άρθροΑναντιστοιχία ζήτησης και προσφοράς στην αγορά ακινήτων