Η 31η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις θανατηφόρες συνέπειες της χρήσης των καπνικών προϊόντων και στην ενημέρωση των καπνιστών ως προς τις μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.

Ο έλεγχος του καπνού και η απαλλαγή των καπνιστών από τον εθισμό της νικοτίνης αποτελεί ένα από τους βασικούς στόχους του ΠΑΣΥΚΑΦ. Ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Διακοπής του Καπνίσματος των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥΠΥ  καλεί όσους επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα, να επικοινωνήσουν με τους λειτουργούς του προγράμματος στον παγκύπριο αριθμό 1431 για να λάβουν την καθοδήγηση και τη στήριξη που χρειάζονται.  Η υπηρεσία αυτή προσφέρεται δωρεάν καθώς επίσης και όλες οι υπηρεσίες και τα Προγράμματα του ΠΑΣΥΚΑΦ.

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διακοπής Καπνίσματος 2022 «Καπνός: Μία απειλή για το περιβάλλον μας» είναι ιδιαίτερα σημαντικό.  Στοχεύει στην αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων μας αφού οι επιπτώσεις στη φύση από τα προϊόντα καπνού καταγράφονται ιδιαίτερα δυσμενείς.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ «περισσότερα από 600.000.000 δέντρα έχουν κοπεί, 22.000.000.000 λίτρα νερού έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή και την κατασκευή των τσιγάρων, ενώ παράλληλα περισσότεροι από 84.000.000 τόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν ελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα αυξάνοντας σημαντικά τις τιμές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Επιπρόσθετα, η μη ορθή παγκόσμια διαχείριση των αποβλήτων 4.5 τρισεκατομμύριων αποτσίγαρων ετησίως, παράγει 1.69 δισεκατομμυρίων λίβρες (pounds) τοξικών αποβλήτων, απελευθερώνοντας χιλιάδες χημικές ουσίες στον αέρα, στο νερό

Το περιβάλλον, η κληρονομικότητα και ο τρόπος ζωής είναι παράγοντες που επηρεάζουν την καρκινογένεση. Η χρήση του καπνού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σκοτώνει έως και τους μισούς χρήστες και συμβάλλει στον θάνατο περισσότερων από 8 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο.

Ο καπνός του τσιγάρου αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και ιδιαίτερα στον πνεύμονα, στη στοματική κοιλότητα, στο λάρυγγα, στο φάρυγγα, στη τραχεία, στον οισοφάγο, στην ουροδόχου κύστη, στο παχύ έντερο και στο μαστό.

Όλες οι μορφές καπνού είναι επιβλαβείς για την υγεία. To ηλεκτρονικό τσιγάρο και ο ναργιλές είναι επιβλαβείς και συστήνεται οι νέοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον καπνό.

Εξίσου βλαβερό για την υγεία θεωρείται το παθητικό κάπνισμα, γι’ αυτό και θα πρέπει να προστατεύονται τα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες, όταν βρίσκονται ειδικά σε κλειστούς χώρους ή στο αυτοκίνητο.

Το κάπνισμα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως στο περιβάλλον και στην υγεία.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter