«Αν υπάρχει κίνητρο, τότε η χώρα μου είναι αθάνατη. Εάν ο κόσμος θυμάται, τότε θυμηθείτε τη χώρα μου, δείτε το μέλλον της χώρας μου, ο κόσμος θα πρέπει να πει περήφανα για τη χώρα μου “αυτή είναι μια χώρα που μπορεί να δείξει το δρόμο για την ανθρώπινη ευημερία. Αυτή η χώρα έχει τη δύναμη να βγάλει τον κόσμο από τα προβλήματα” Με αυτή τη σκέψη, ο Ινδός Πρωθυπουργός Narendra Modi εκπληρώνει το όνειρο του Ινδουιστή μοναχού και φιλοσόφου Swami Vivekananda “να καταστεί η Ινδία παγκόσμιος δάσκαλος” (Bharat becoming a Vishwa Guru).  Σήμερα, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μόντι, η γεμάτη αυτοπεποίθηση φωνή της Ινδίας ακούγεται σε κάθε σημαντικό διεθνές φόρουμ του κόσμου. Στις δύσκολες στιγμές της πανδημίας Covid, η Ινδία ως παγκόσμιος δάσκαλος όχι μόνο δίδαξε στον κόσμο το θάρρος να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά έδειξε επίσης τη δύναμη και την ανθεκτικότητά της.

Πρώτα η Ινδία

Το 2014, όταν ο Narendra Modi εξελέγη πρωθυπουργός της μεγαλύτερης Δημοκρατίας του πλανήτη, ο κόσμος περίμενε με αγωνία να δει πώς θα ήταν η εξωτερική του πολιτική. Ο Modi αναζωογόνησε την εξωτερική πολιτική της Ινδίας με ανανεωμένο σθένος κάνοντας νέους φίλους σε όλο τον κόσμο αλλά και ενισχύοντας ταυτόχρονα τους δεσμούς με τους παλιούς. Διατηρώντας ως βασική του αρχή το “Πρώτα η Ινδία”, υιοθέτησε μια πολιτική που αναγνωρίζεται ως “κοιτώντας Δυτικά και ενεργώντας Ανατολικά”.  Το όραμα της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Modi για τον κόσμο είναι απαλλαγμένο από παλιά δεσμά.

Αυτός είναι ο λόγος που βοηθώντας περισσότερες από 150 χώρες την εποχή του Covid έδωσε νέα αυτοπεποίθηση στον κόσμο για την καταπολέμηση της μεγαλύτερης πανδημίας του αιώνα. Στη μετα-Covid εποχή, ο κόσμος κοιτάζει προς την Ινδία με μια νέα ελπίδα. Αυτός είναι ο λόγος που σε όλα τα διεθνή φόρουμ και συνόδους που συμμετέχει η Ινδία (G-20 , BRICS, SCO, ASEAN, Eastern Economic Forum, COP-26 κ.ά), η φωνή μας λαμβάνεται πλέον πολύ σοβαρά υπόψη. Η Ινδία έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει μια μεγάλη παγκόσμια ευθύνη, ειδικά μετά και την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πέρυσι τον Αύγουστο και για έναν μήνα.

Σχέσεις καλής γειτονίας

Είναι σημαντικό για κάθε έθνος όχι μόνο να επιλέγει προσεκτικά τους φίλους του, αλλά και να προωθεί διαρκείς συνεργασίες λαμβάνοντας υπόψη γεγονότα που έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο. Με στόχο την προώθηση καλύτερων σχέσεων με τους γειτονικές χώρες, υιοθετήθηκε η πολιτική «Πρώτα η Γειτονιά», ενώ η πολιτική της «διευρυμένης γειτονιάς» αποτελεί βασική προτεραιότητα για να δοθεί μια νέα διάσταση στις σχέσεις με μακρινές χώρες. Με τη νέα σκέψη της κορυφαίας ηγεσίας,η διστακτικότητα και η καχυποψία του κόσμου απέναντι την Ινδία άρχισε πλέον να διαλύεται με τη χώρα μας να επιδεικνύει ηγετικές ικανότητες διαχείρισης και εποπτείας τον καιρό της πανδημίας.

Επίσης ενισχύθηκε η διασυνοριακή συνεργασία Ινδίας-Νεπάλ για την προώθηση του εμπορίου και σημειώθηκε πρόοδος στον πετρελαιαγωγό Motihari-Amlekhganj. Πρόσφατα, μετά από συνάντηση με την πρωθυπουργό του Νεπάλ, Sher Bahadur Deuba, υπογράφηκαν πολλές σημαντικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.  Για πρώτη φορά, η Ινδία υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία που σημαίνει ότι τώρα τα ινδικά προϊόντα θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στην αυστραλιανή αγορά. Το ψήφισμα Panchamrita του Πρωθυπουργού Modi για την κλιματική δικαιοσύνη εκτιμήθηκε από όλο τον κόσμο στη συνάντηση COP-26 στη Γλασκώβη. Κατά την περίοδο της πανδημίας, ο πρωθυπουργός Μόντι μια περιοδεία στο Μπαγκλαντές για να ενισχύσει τους διμερείς δεσμούς και μίλησε στους εορτασμούς της Ημέρας Ανεξαρτησίας της χώρας. Η ιστορική συμφωνία με το Μπαγκλαντές για τα χερσαία σύνορα τέθηκε σε ισχύ ενώ έληξε και η διαμάχη για τα θαλάσσια.

Βοηθώντας και δείχνοντας τον δρόμο

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ξεκίνησε η Επιχείρηση Γάγγης για τον επαναπατρισμό περισσότερων από 22.000 Ινδών πολιτών. Ινδοί φοιτητές σε άλλες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων Πακιστανών πολιτών, απομακρύνθηκαν επίσης με επιτυχία. Το 2015 έλαβε χώρα η «Επιχείρηση Rahat» για την εκκένωση Ινδών πολιτών από την Υεμένη. Όταν ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε το Νεπάλ στις 25 Απριλίου 2015, η Ινδία έστειλε ειδικά αεροσκάφη με βοηθητικό υλικό αλλά και βοήθεια ύψους 67 εκατ. δολαρίων. Η Ινδία παρείχε επίσης ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι στην Ινδονησία, στη Μοζαμβίκη το 2019 ενώ ο πρωθυπουργός Modi ήταν ο πρώτος ηγέτης που επισκέφτηκε τη Σρι Λάνκα μετά τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις το Πάσχα του 2019.

Όταν όλα σταμάτησαν την περίοδο του κορωνοϊού, ξεκίνησαν παγκόσμιες εικονικές διασκέψεις με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Modi ο οποίος έδειξε τον δρόμο αλληλεπιδρώντας με διεθνείς ηγέτες. Ενίσχυσε την αμοιβαία συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις χώρες του Κόλπου και τις χώρες της Δυτικής Ασίας και συμμετείχε στις συνόδους κορυφής του G20 και του Κινήματος των Αδεσμεύτων (NAM). Αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία, η Ινδία ενίσχυσε τους δεσμούς με το Ισραήλ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα και δημιούργησε πολύτιμες συνεργασίες με τη Δυτική Ασία (Ιράν, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ), τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΠροσπάθησε να κάψει το Κρατικό δάσος της Λεμεσού – Συνελήφθη 33χρονος
Επόμενο άρθροΣτις 25-26 Ιουνίου το Medochemie Παγκύπριο Πρωτάθλημα Στίβου