Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας: Ένας μικρός πύραυλος, ένα γιγάντιο άλμα

 

Η πτήση εξερεύνησης του διαστήματος της Νέας Ινδίας εκτοξεύεται ακόμα ψηλότερα. Το Chandrayaan-3 πέτυχε καλά τους στόχους της αποστολής του, ενώ το Aditya L-1 συνέλεξε επίσης δεδομένα. Η Ινδία έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην πρώτη της επανδρωμένη διαστημική πτήση με τον Gaganyaan, έκανε το πρώτο επιτυχημένο βήμα με την εκτόξευση ενός δοκιμαστικού οχήματος.

Στις 21 Οκτωβρίου, ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) έκανε ένα τεράστιο άλμα καθώς το σύστημα διαφυγής πληρώματος διαχώρισε με επιτυχία τη μονάδα πληρώματος από το όχημα εκτόξευσης. Η Ινδία σήμερα όχι μόνο έχει μεγάλα και φιλόδοξα σχέδια, αλλά προχωρά επίσης με πάθος για να τα πραγματοποιήσει.

Μετά την επιτυχία των αποστολών Chandrayaan-3 και Aditya L-1, η Ινδία εκπλήρωσε την παλιά της φιλοδοξία να διαπρέψει στον διαστημικό τομέα. Γίνονται προετοιμασίες για την αποστολή τριών Ινδών αστροναυτών στο διάστημα το 2025 με το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Gaganyaan. Συνολικά πρόκειται να διεξαχθούν 20 μεγάλες δοκιμές για αυτήν την αποστολή, συμπεριλαμβανομένων τριών αποστολών χωρίς πλήρωμα.

Το πρώτο δοκιμαστικό όχημα της αποστολής Gaganyaan, το TV D-1, εκτοξεύτηκε με επιτυχία στις 21 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, μία αρχική έκδοση αποσυμπίεσης της μονάδας πληρώματος Gaganyaan μεταφέρθηκε σε ύψος περίπου 17 χιλιομέτρων, όπως αναμενόταν με έναν μονοκινητήριο πύραυλο.

Η επιχείρηση διαχωρισμού της μονάδας του πληρώματος από τον πύραυλο έγινε με το άνοιγμα των αλεξίπτωτων και η μονάδα του πληρώματος πραγματοποίησε προσθαλάσσωση. Μονάδες του ινδικού ναυτικού ανέσυραν τη μονάδα πληρώματος από τον Κόλπο της Βεγγάλης μετά την προσθαλάσσωση. Το πρόγραμμα προβλέπει τη δοκιμή μηχανισμών ασφαλείας που θα επέτρεπαν στο πλήρωμα της αποστολής Gaganyaan να δραπετεύσει από το διαστημόπλοιο σε περίπτωση που η αποστολή ματαιωθεί λόγω δυσλειτουργίας.

Αυτό το πρώτο βήμα της Ινδίας να στείλει ανθρώπους στο διάστημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Δρ Jitendra Singh είπε ότι η επιτυχία της δοκιμαστικής πτήσης είναι η αρχή των διαδοχικών δοκιμαστικών πτήσεων πριν από την τελική εκτόξευση του Gaganyaan. Πριν από την τελική επανδρωμένη αποστολή Gaganyaan, θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2024 μια δοκιμαστική πτήση που θα μεταφέρει το ρομπότ αστροναύτη Vyommitra.

Ο Πρωθυπουργός Narendra Modi συνεχάρη τους επιστήμονες του ISRO για την επιτυχή εκτόξευση της δοκιμαστικής πτήσης την οποία χαρακτήρισε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του πρώτου προγράμματος επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων της Ινδίας. “Αυτή είναι απλώς μια εκπληκτική αρχή, ο ουρανός δεν είναι πια το όριο” δήλωσε χαρακτηριστικά. Η επανδρωμένη διαστημική αποστολή Gaganyaan αναμένεται το 2025 ενώ τέθηκαν επίσης ως στόχοι η δημιουργία ενός ινδικού διαστημικού σταθμού έως το 2035 και η αποστολή του πρώτου Ινδού στο φεγγάρι μέχρι το 2040.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ «ΚΥΠΡΟΣ» ταξιδεύει στους αιθέρες με την SKY express   
Επόμενο άρθροNαυτιλία – Ο κύριος “αιμοδότης” του Παγκόσμιου Εμπορίου