Δωρεάν πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος

 

Ενόψει της Παγκόσμιας ημέρας ελεύθερης από καπνό που είναι στις 31 Μαΐου, ο ΠΑΣΥΚΑΦ ξεκίνησε σήμερα νέο πρόγραμμα ελέγχου του καπνού σκοπεύοντας στη μείωση των περιστατικών καρκίνου και των θανάτων που προκαλούνται από την κατανάλωση καπνού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους χρήσης των καπνικών προϊόντων, τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία, την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των καρκίνων που προκαλεί το κάπνισμα, την προστασία της δημόσιας υγείας με την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, καθώς και λύσεις σε άτομα που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα.  Υπερήφανος υποστηρικτής της εκστρατείας είναι η ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.

Καπνιστές οι οποίοι επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, μπορούν να το επιτύχουν συμμετέχοντας στο δωρεάν πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος που προσφέρει το Υπουργείο Υγείας. Για πληροφορίες και συμμετοχή στο πρόγραμμα το κοινό μπορεί να καλεί τον παγκύπριο αριθμό 1431.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο ΠΑΣΥΚΑΦ σε συνεργασία με την ΑΑΕΚ θα πραγματοποιήσει διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Τα θετικά της διακοπής του καπνίσματος» την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021, στις 12:00 μ.μ. https://www.facebook.com/events/140530554764788?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%7D]%7D

Παράλληλα, ο ΠΑΣΥΚΑΦ θα ενισχύσει τους Προσωπικούς Ιατρούς και το κοινό με την παροχή νέου ενημερωτικού υλικού για το κάπνισμα.

Το κάπνισμα ενεργητικό ή παθητικό βλάπτει σοβαρά την υγεία και αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Το κάπνισμα ενοχοποιείται τεκμηριωμένα πλέον, για τους καρκίνους ιδιαίτερα του πνεύμονα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστεως.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότερα από 8 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εκ των οποίων περίπου 1,2 εκατομμύρια είναι μη καπνιστές, οι οποίοι εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Ιδιαίτερη προστασία από το παθητικό κάπνισμα θα πρέπει να τυγχάνουν τα παιδιά. Ο καπνός του τσιγάρου  ταξιδεύει στο χώρο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή σε εξωτερικούς χώρους και προκαλεί διάφορες ασθένειες και το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη (ΣΑΒΘ). Η έκθεση των εγκύων γυναικών στις τοξικές ουσίες του τσιγάρου μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη των εμβρύων και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης του ΣΑΒΘ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος είναι μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τηρείται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος για το 2021 είναι “Commit to quit”.  Ο κάθε καπνιστής έχει την επιλογή να σταματήσει το κάπνισμα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter