Κοινό δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Την 1η και 2η Ιουνίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διοργανώσουν την Ψηφιακή Συνέλευση, η οποία φέτος θα είναι αφιερωμένη στην ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης. Αυτή η εκδήλωση υψηλού επιπέδου θα επικεντρωθεί στους στόχους της ΕΕ για το 2030 στο πλαίσιο της ψηφιακής δεκαετίας και στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη», ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών ψηφιακών έργων.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν υπουργοί από διάφορα κράτη μέλη, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής, καθώς και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών. Θα συζητηθούν τρόποι για την προώθηση του ηγετικού ρόλου της Ευρώπης σε όλους τους τομείς, καθώς και οι στόχοι για το 2030 που περιγράφονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την ψηφιακή δεκαετία, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, τη συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας και τις ασφαλείς και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές, καθώς και την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο των συζητήσεων θα εξεταστούν επίσης οι καλύτεροι τρόποι προώθησης και προστασίας των ευρωπαϊκών αξιών και δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο.

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε σχετικά: «Οι αξίες της ΕΕ στο ψηφιακό περιβάλλον αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι όλο και μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας εκτυλίσσεται στο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, η ψηφιακή μας δεκαετία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι, ως πολίτες, έχουμε στο διαδίκτυο τα ίδια δικαιώματα που έχουμε εκτός διαδικτύου.»

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, διαπιστώσαμε πόσο κυρίαρχη θέση έχουν καταλάβει στη ζωή μας οι ψηφιακές τεχνολογίες. Ο ψηφιακός τομέας θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της προσπάθειάς μας για ανάκαμψη. Πρέπει να διαμορφώσουμε από κοινού μια ανθεκτική και ψηφιακά κυρίαρχη ήπειρο, με την υποστήριξη του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”.»

Ο κ. Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, δήλωσε: «Η τεχνολογία και τα δικαιώματα πρέπει να αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το όραμα αυτό είναι εντυπωμένο στο ευρωπαϊκό DNA και, μέσω της πρωτοβουλίας «Ανάληψη ηγετικού ρόλου στην ψηφιακή δεκαετία», η πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κάνει πραγματικότητα την ανταλλαγή αξιών, αρχών και δικαιωμάτων που αποτελούν τη βάση της ψηφιακής διασύνδεσης.»

Ημέρα 1

Ψηφιακή δεκαετία: Το όραμα και οι προοπτικές της Ευρώπης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης έως το 2030

Η πρώτη ημέρα της ψηφιακής συνέλευσης θα επικεντρωθεί στον καθορισμό της πορείας της Ευρώπης προς τον επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό έως το 2030, με αφετηρία τα οράματα που διατύπωσε τον Μάρτιο η Επιτροπή στην ψηφιακή της πυξίδα. Θα πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων, μεταξύ άλλων προγραμμάτων, μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει τις προετοιμασίες για την κοινή διοργανική διακήρυξη για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές για την ψηφιακή δεκαετία. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, κ. Αντόνιο Κόστα, θα παρουσιάσει τη Διακήρυξη της Λισαβόνας, η οποία θα συμβάλει στις προετοιμασίες αυτές. Η επερχόμενη διακήρυξη για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές για την ψηφιακή δεκαετία θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις όπως η διασφάλιση της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη, η προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους τους πολίτες και η οικοδόμηση ενός δίκαιου διαδικτυακού κόσμου χωρίς διακρίσεις. Η ειδική δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, ώστε να ανοίξει ευρύς κοινωνικός διάλογος και να συγκεντρωθούν οι απόψεις των πολιτών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων, των διοικήσεων και όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Οι απόψεις που θα συγκεντρωθούν θα ενσωματωθούν στην πρόταση για τη διοργανική διακήρυξη.

Η νέα ψηφιακή λεωφόρος δεδομένων θα φέρει πιο κοντά την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική

Την πρώτη ημέρα θα πραγματοποιηθεί επίσης η τελετή έναρξης του EllaLink, ενός έργου που συστάθηκε από κοινού με την ΕΕ μέσω του προγράμματος BELLA. Το EllaLink είναι ένα υποβρύχιο οπτικό καλώδιο που συνδέει την ευρωπαϊκή και τη νοτιοαμερικανική ήπειρο. Αποτελώντας σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της ΕΕ να επενδύσει σε καλύτερη συνδεσιμότητα με τους εταίρους της, θα καταστήσει δυνατή την πρώτη απευθείας, υψηλής δυναμικότητας σύνδεση δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής για την υποστήριξη της ανταλλαγής και επεξεργασίας δεδομένων στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στο πρόγραμμα BELLA, έχοντας συνεισφέρει σε αυτό 26,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα εθνικά δίκτυα έρευνας και εκπαίδευσης της Λατινικής Αμερικής και η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχουν παράσχει επίσης πρόσθετη χρηματοδότηση.

Ημέρα 2

Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη»: 7,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της υπερυπολογιστικής, της τεχνητής νοημοσύνης, της κυβερνοασφάλειας και των προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» θα βρίσκεται στο προσκήνιο τη δεύτερη ημέρα της ψηφιακής συνέλευσης. Με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 7,5 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα
αποσκοπεί στην ενίσχυση της ψηφιακής κυριαρχίας της ΕΕ, στηρίζοντας παράλληλα τον διττό στόχο της Ένωσης για πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό. Θα επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Θα χρηματοδοτήσει ευρωπαϊκά έργα σε τέσσερις τομείς: υπερυπολογιστική, τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι του κλάδου και των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και κυβερνητικοί φορείς, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα σχετικά με το τι μπορεί να τους προσφέρει το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» και να λάβουν πρακτική καθοδήγηση.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΚορωνοϊός: H EE προτείνει σταδιακή χαλάρωση των ταξιδιωτικών μέτρων
Επόμενο άρθροΗ Κύπρος υπέγραψε φορολογική συμφωνία με το Βασίλειο Κάτω Χωρών