Προοπτικές ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας ακολούθως των ισχυρών επιπτώσεων που υπέστη από την πανδημία, σύμφωνα με τον Σύνθετο Προπορευόμενο Οικονομικό Δείκτη (ΣΠΟΔ) της Κύπρου

 

 

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρο κατέγραψε ετήσια αύξηση 9.9% το Μάϊ του 2021 φτάνοντας σε επίπεδο 109.4, μετά από ετήσια αύξηση 4.2% τον Απρίλιο και  ετήσια μείωση 6.0% το Μάρτιο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ που καταγράφεται το Μάϊο και Απρίλιο του 2021 αποτυπώνει τις βελτιωμένες προσδοκίες και προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης ακολούθως των ισχυρών επιπτώσεων που υπέστη η κυπριακή οικονομία από την πανδημία. Συγκεκριμένα, τόσο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη, όσο και ο ΔΟΚ στην Κύπρο ενισχύθηκαν το Μάϊο του 2021, μετά και τη σημαντική βελτίωση που παρουσίασαν τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι, η ενίσχυση του ΔΟΚ στην Κύπρο και γενικότερα στην ευρωζώνη το Μάϊο του 2021 αποδίδεται κυρίως στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς τομείς. Παράλληλα, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ και εν μέρει στην πορεία μεγέθυνσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθούν να αποτελούν, παρά τα χαμηλά επίπεδα για την εποχή, οι αφίξεις τουριστών, καθώς, και μια σειρά από εγχώριες μεταβλητές. Αναλυτικότερα, προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν την καταγραφή θετικού ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης τον Απρίλιο και Μάϊο του 2021, τόσο για τον όγκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον όγκο λιανικών πωλήσεων. Επιπρόσθετα, συνεχίζεται η καταγραφή θετικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, καθώς και των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες το Μάϊο του 2021. Εν γένει, η άνοδος των πλείστων συνιστωσών του ΣΠΟΔ αντικατοπτρίζουν τη σταδιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Περιληπτικά, ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ το Μάϊο και Απρίλιο του 2021 προδιαγράφει την πορεία προς ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία όμως εξακολουθεί να  εξαρτάται από τις εξελίξεις της πανδημίας COVID-19. Περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία κατασκευής του ΣΠΟΔ βρίσκονται στη ιστοσελίδα: Cyprus Composite Leading Economic Index (CCLEI)

Τι είναι ο ΣΠΟΔ;

Ο Δείκτης ΣΠΟΔ έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για τα σημεία καμπής των οικονομικών κύκλων, δηλαδή τα σημεία μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας. Ο Δείκτης αυτός αποτελείται από αριθμό προπορευόμενων μεταβλητών οικονομικής δραστηριότητας των οποίων οι μεταβολές τείνουν να προηγούνται των μεταβολών στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και οι οποίες αξιολογούνται σε τακτική βάση.

Από ποιες μεταβλητές αποτελείται ο ΣΠΟΔ της Κύπρου;

Οι μεταβλητές με χαρακτηριστικά προήγησης επιλέχθηκαν από μια μεγάλη κατηγορία εγχώριων και διεθνών προπορευόμενων δεικτών και είναι: η τιμή του πετρελαίου (Brent Crude), ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη, τα πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, οι αφίξεις τουριστών, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο Δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων, και ο Δείκτης όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώσεις:

  1. Ο Δείκτης ΣΠΟΔ δημιουργήθηκε με βάση το οικονομετρικό μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009).
  2. Ο ΣΠΟΔ για το μήνα Μάϊο του 2021 κατασκευάστηκε στη βάση διαθεσιμότητας της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude), του ΔΟΚ στην ευρωζώνη και στην Κύπρο, του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, της αξίας των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, καθώς και των υψηλής συχνότητας δεδομένων των αφίξεων επιβατών και του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Μάϊο, ενώ ο όγκος λιανικών πωλήσεων εκτιμήθηκε στη βάση των τελευταίων διαθέσιμων πληροφοριών σε μια σειρά οικονομικών δεικτών.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΤο Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε υπέρ των νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας
Επόμενο άρθροΤο InterCollege νικητής του 1ου Διαγωνισμού Βιώσιμης Γαστρονομίας της Lidl Κύπρου