Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα -σε μια σεμνή τελετή, αλλά γεμάτη μουσική- η τελετή αποφοίτησης των πρώτων τελειόφοιτων μαθητών του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας, με το μαθητή Μιχάλη Βασιλειάδη να είναι ο άριστος τελειόφοιτος μαθητής, συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022.

Ο Μιχάλης Βασιλειάδης απέσπασε επίσης το Α’ Βραβείο στο Διαγωνισμό Cyprus International Music Competition 2022, στο Βιολοντσέλο.

Ο άριστος τελειόφοιτος μαθητής αποχαιρετώντας καθηγητές και συμμαθητές ανέφερε: «Είμαστε οι ΠΡΩΤΟΙ, περήφανοι απόφοιτοι του εξατάξιου Μουσικού σχολείου Λευκωσίας. Κι αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Η σημερινή αποφοίτηση φέρνει στο τέλος, έξι χρόνια γεμάτα Μουσική. Κοινής μουσικής πορείας… με μία κιθάρα, ένα βιολί, ένα βιολοντσέλο, ένα φλάουτο, ένα φαγκότο, ένα πιάνο, μία φωνή – βγαλμένη από την καρδιά μας»!.

Στο δικό του χαιρετισμό ο διευθυντής του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας, Χρίστος Χριστοφόρου είπε: «Απαραίτητο συστατικό στοιχείο στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος σ’ ένα μουσικό σχολείο αποτελούν οι συχνές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που στοχεύουν στη διαμόρφωση δραστήριων και μουσικά ευαίσθητων μαθητών. Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, και στο βαθμό που το επέτρεψαν οι συνθήκες της πανδημίας, οι  μαθητές του σχολείου έλαβαν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις, τόσο εντός όσο και εκτός του σχολείου. Παρέμειναν επίσης πιστοί στις υποχρεώσεις τους και κατάφεραν παράλληλα να διακριθούν σε διάφορους μουσικούς διαγωνισμούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας δραστηριοποιήθηκαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά, οκτώ μουσικά σύνολα:

  1. Τετράφωνη Χορωδία, υπό τη διεύθυνση του Λοΐζου Λοΐζου,
  2. Το Σύνολο Έντεχνου Ελληνικού Τραγουδιού υπό τη διεύθυνση του Δόκτορα Χρίστου Σταυρινίδη
  3. Το Κουαρτέτο Εγχόρδων υπό τη διεύθυνση του Νικόλα Παπαγεωργίου
  4. Το Σύνολο Ομοίων Φωνών υπό τη διεύθυνση του Λοΐζου Λοΐζου
  5. Το Σύνολο Κιθάρων υπό τη διεύθυνση του Δόκτορα Βασίλειου Αβραάμ
  6. Τα Σύνολα Κρουστών υπό τη διεύθυνση της Νατάσας Χατζηανδρεόυ
  7. To Τρίο με Πιάνο υπό τη διδασκαλία της Κλειώς Παπαδιά και
  8. Το ντουέτο βιολιού-κιθάρας υπό τη διδασκαλία του Δόκτορα Βασίλειου Αβραάμ

Όπως επίσης και δύο σύνολα Jazz υπό τη διεύθυνση του Δόκτορα Τάσου Στυλιανού.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ 

Οι διακρίσεις που πέτυχαν οι μαθητές σε διάφορους μουσικούς διαγωνισμούς είναι οι ακόλουθες:

  • Ο μαθητής Μάρκος Καλαβάς εξασφάλισε αργυρό μετάλλιο καθώς και ειδικό βραβείο για την υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ γνώσεων στη Διεθνή Ολυμπιάδα Μουσικής 2022
  • Ο μαθητής Μιχάλης Βασιλειάδης στο Βιολοντσέλο απέσπασε το Α’ Βραβείο στον Διαγωνισμό Cyprus International Music Competition 2022.
  • Ο μαθητής Αντώνης Ζαχαριάδης απέσπασε το 1ο βραβείο στην ηλικιακή κατηγορία από 15 μέχρι 18 ετών, και Grand Prix στον  14ο Παγκύπριο Διαγωνισμό για νεαρούς κιθαρίστες που διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Δασκάλων Κιθάρας Κύπρου (EGTA CYPRUS).
  • Ο μαθητής Ορέστης Λογίδης απέσπασε το 3ο βραβείο στην ηλικιακή κατηγορία από 15 μέχρι 18 ετών στον  14ο Παγκύπριο Διαγωνισμό για νεαρούς κιθαρίστες που διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Δασκάλων Κιθάρας Κύπρου (EGTA CYPRUS).
  • Το κουαρτέτο Κιθάρων του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας (αποτελούμενο από τους μαθητές Αχιλλέα Ανδρέου, Αντώνη Ζαχαριάδη, Νικόλα Χάσικο και Ορέστη Λογίδη) κέρδισε 2ο βραβείο καθώς και το βραβείο κοινού στην  κατηγορία «σύνολα κιθάρων» στον 14ο Παγκύπριο Διαγωνισμό για νεαρούς κιθαρίστες που διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Δασκάλων Κιθάρας Κύπρου (EGTA CYPRUS).
  • Ο μαθητής Αλεξάντερ Χατσιατεριάν στο σαξόφωνο εκπροσώπησε την Κύπρο και την Ελλάδα (εξασφαλίζοντας την 1η θέση μετά από ακροάσεις επιλογής) στον διαγωνισμό Lions European Music Competition που έγινε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, τον Οκτώβριο του 2021
  • Η μαθήτρια ΣΕΣΙΛ ΑΚΟΤΖΙΑΝ απέσπασε το Α’ Βραβείο στην κατηγορία junior, στον Διεθνή Διαγωνισμό “ANGEL VOICE CLASSIC” INTERNATIONAL CLASSICAL MUSIC COMPETITION που έγινε στο Βελιγράδι στις 17 Οκτωβρίου 2021.
  • Στον Α’ Παγκύπριο Διαγωνισμό Εκτέλεσης Μουσικού Οργάνου Μουσικών Σχολείων Κύπρου που διεξήχθη την περασμένη βδομάδα στη Λεμεσό, είχαμε τις ακόλουθες διακρίσεις

Στην Κιθάρα: Οι μαθητές Αντώνης Ζαχαριάδης και Αχιλλέας Ανδρέου απέσπασαν Α’ και Β Βραβείο αντίστοιχα.

Στο Φλάουτο: Ο μαθητής Μάρκος Καλαβάς, απέσπασε Β’ Βραβείο και οι μαθητές Σωτήρης Πισσάς και Χριστόδουλος Κορινός, Γ’ Βραβείο.

Στόχος των Μουσικών Σχολείων είναι να δώσουν τη δυνατότητα σε ταλαντούχους και χαρισματικούς νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της Μουσικής να προετοιμαστούν κατάλληλα, χωρίς όμως να υστερούν σε γενική παιδεία.

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΟι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα έφεραν αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες
Επόμενο άρθροΝέο Mentoring Program από την AIPFE Κύπρου – Γυναίκες της Ευρώπης