Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση του 2022 για την κατάσταση σχετικά με την εμπιστοσύνη στα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αυτή την τρίτη κατά σειρά σχετική έκθεση, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ-27, το 81,5% όσων απάντησαν συμφωνεί ότι τα εμβόλια είναι σημαντικά, το 85,6% συμφωνεί ότι είναι αποτελεσματικά και το 82,3% συμφωνεί ότι είναι ασφαλή. Μετά τις διακυμάνσεις των σχετικών ποσοστών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτά έχουν επανέλθει γενικά στα επίπεδα του 2018. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ χωρών και τύπων εμβολίων. Η σύγκριση της εμπιστοσύνης του κοινού μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών δείχνει ένα αυξανόμενο «χάσμα εμπιστοσύνης στα εμβόλια»: μεταξύ 2018 και 2022, μειώθηκε η εμπιστοσύνη των νέων ηλικίας 18-34 ετών στα εμβόλια.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία του κορονοϊού κατέδειξε πόσο σημαντικά είναι τα εμβόλια, τα οποία έσωσαν περίπου 20 εκατομμύρια ζωές τον πρώτο χρόνο μετά την έγκρισή τους. Αυτή η επιτυχία είναι αποτέλεσμα της ισχυρής συνεργασίας μας με ερευνητές, επιστήμονες, παρασκευαστές εμβολίων, εθνικές αρχές και τους παγκόσμιους εταίρους μας. Ταυτόχρονα, στην έκθεση υπογραμμίζεται πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η εμπιστοσύνη στα εμβόλια και αναδεικνύονται οι διάφοροι παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν. Η αύξηση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια πριν από την πανδημία ήταν αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας στην ΕΕ. Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από την πανδημία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κατανοήσουμε τα εμπόδια, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά εμβολιασμού.»

Η έκθεση σχετικά με την εμπιστοσύνη στα εμβόλια εκδόθηκε σε συνέχεια της σύστασης του Συμβουλίου του 2018 σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση των νόσων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Η σύσταση περιλαμβάνει έναν κατάλογο δραστηριοτήτων για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του προγράμματος EU4Health για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια, η Επιτροπή ξεκινά μια επικοινωνιακή εκστρατεία σχετικά με τα οφέλη του διά βίου εμβολιασμού, του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και κατά της εποχικής γρίπης και του εμβολιασμού κατά του ιού HPV, με τίτλο United In Protection.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΣημαντική πρωτοβουλία της Ελληνικής Τράπεζας για προστασία από τις ηλεκτρονικές απάτες
Επόμενο άρθροΕΡΕΥΝΑ: Η ναυτιλία ανάμεσα στους τομείς με μέγιστη συνεισφορά στην κυπριακή οικονομία