Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού, υπό τον τίτλο «Επαναξιολογώντας τον Τουρισμό – Rethinking Tourism», ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου θεωρεί επιβεβλημένη την επιστημονική και διαρκή αξιολόγηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, με απώτερο στόχο τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα ποιοτικό τουριστικό προορισμό με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από το 1980 η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική αξία του τουρισμού και τη συμβολή του τομέα στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Η ημερομηνία σηματοδοτεί την επέτειο από την υιοθέτηση του Καταστατικού του UNWTO που είχε ανοίξει το δρόμο για την ίδρυση του Οργανισμού πέντε χρόνια αργότερα.

Με θέμα «Επανεξετάζοντας τον Τουρισμό», η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού επικεντρώνεται φέτος στην επανεξέταση της ανάπτυξης του τομέα, τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τη συνάφεια, κάτι το οποίο ως ΣΤΕΚ θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό.

Μετά από μία διετία σκληρής δοκιμασίας από την επέλαση του COVID-19, ο τουριστικός τομέας ανακάμπτει και καλείται να πορευθεί σε μια νέα κανονικότητα, αντλώντας διδάγματα από την περίοδο της πανδημίας, έχοντας ενώπιον του το στοίχημα της πράσινης μετάβασης.

Στην Κύπρο η ανάκαμψη του τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η κυπριακή οικονομία συνεπεία, ακριβώς, των αυξημένων τουριστικών αφίξεων και εσόδων. Ως ΣΤΕΚ θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά εάν ληφθούν υπόψη οι απώλειες τουριστικών ροών από τη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Κύπρο και σε μικρότερο βαθμό από την Ουκρανία.

Στη σημερινή εποχή, η έγκαιρη στατιστική πληροφόρηση και η σε βάθος ανάλυση των τουριστικών τάσεων που καταγράφονται μετά την πανδημία αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες πάνω στους οποίους πρέπει να βασιστούν οι δράσεις για προσαρμογή του δικού μας προσφερόμενου προϊόντος.

Εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ο Πρόεδρος της ΣΤΕΚ, κ. Άκης Βαβλίτης, δήλωσε σχετικά: «Σε μια χρονιά αυξημένων προκλήσεων όπως αυτή που διανύουμε και πολύ περισσότερο αυτής που έρχεται, παραμένουμε σε εγρήγορση για να μπορούμε να διαβάζουμε έγκαιρα τις εξελίξεις στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να προσαρμοζόμαστε ανάλογα στις νέες τάσεις και τις αλλαγές που συντελούνται. Κατά την άποψή μας, κλειδί για την επιτυχία αποτελεί η συλλογική δράση με γνώμονα πάντα τη συνεχή ποιοτική βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος. Σ’ αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να θέσουμε τις βάσεις και για την πράσινη μετάβαση με γνώμονα τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη».

Η γνώμη των νέων μετρά

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμιου Μέρα Τουρισμού, ο ΣΤΕΚ σε μια προσπάθεια να συλλέξει τις απόψεις και εισηγήσεις της νέας γενιάς για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας και τη γενικότερη ευαισθητοποίηση τους γύρω από θέματα τουρισμού, απευθύνεται στους μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών καλώντας τους να τις αναπτύξουν υπό μορφή έκθεσης. Η θεματική έχει επιλεγεί με βάση το κεντρικό μήνυμα της φετινής παγκόσμιας, «Επαναπροσδιορίζοντας το κυπριακό τουριστικό προϊόν».

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές καλούνται να αναπτύξουν τις ιδέες τους στις εξής θεματικές:

  • Πως επηρεάζει ο τουρισμός την κοινωνία και την οικονομία της χώρας μου.
  • Ποια θεωρώ τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μου για ένα τουρίστα και τι περισσότερο θα μπορούσαμε να προσφέρουμε.
  • Θα με ενδιέφερε/δεν θα με ενδιέφερε να εργαστώ στον τουριστικό τομέα και γιατί.

Περιεχόμενο: Ορθά δομημένο, ειλικρινές, με έξυπνες εισηγήσεις, που θα προβληματίσει

Έκταση: 500 λέξεις (+/-100)

Προθεσμία και τρόπος υποβολής Εκθέσεων: Μέχρι 15 Νοεμβρίου στο [email protected]

Θα βραβευθούν τρείς εκθέσεις μαθητών Λυκείου και τρείς μαθητών Τεχνικών Σχολών, οποίοι θα λάβουν ως επιβράβευση διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία μελών του ΣΤΕΚ ή χρηματικό έπαινο.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροAπό τον Όμιλο Φ. Φωτιάδης και την μπίρα Λέων η πρώτη καλλιέργεια λυκίσκου στην Κύπρο
Επόμενο άρθροΠόσο ασφαλή είναι τελικά τα κινητά τηλέφωνά μας